Παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, σχετικά με την ενέργεια έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα, τα οποία χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης», και η επένδυση σε αυτά.

Η ενέργεια, που κυριάρχησε στις συζητήσεις κυβερνήσεων και πολιτών όλον τον χειμώνα στην Ευρώπη, είναι ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής.


Προτεραιότητα των «27», σημείωνε ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή-πρόσκληση στους ηγέτες, εξακολουθεί να είναι η εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές. «Θα συζητήσουμε τρόπους για την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε ακόμη.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της Συνόδου θα υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων, ένα ζήτημα για το οποίο η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετική πρόταση μέσω non paper στα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που έλαβε γνώση του εν λόγω non paper, «...η χώρα θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους βορρά-νότου, ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με αυτές που παράγουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια».