«Αν ο λαός διατάξει συγκυβέρνηση, θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε και με το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Για την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Ήταν σοκαριστική η αντίδραση του ΠΑΣΟΚΑν με ρωτάτε, η συνέντευξη Λοβέρδου ήταν αναφανδόν υπέρ του κ. Ανδρουλάκη. Είπε πολλάκις πόσο στηρίζει τον κ. Ανδρουλάκη» και συνέχισε, σημειώνοντας:

«Η συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη ήταν τραγική. Είπε ότι αρνείται ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος να γίνει πρωθυπουργός. Για τη δική μου δημοκρατική συζήτηση ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος πρέπει να γίνει πρωθυπουργός».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, επίσης, πως: «Ως προς τη θέση της ΝΔ είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η ΝΔ δεν συζητά άλλο πρωθυπουργό. Όσο αφορά εμένα σας λέω ότι ακόμα κι αν υπό διάφορες καραμπόλες μου λέγανε να ψηφίσω άλλον δεν θα τον ψήφιζα. Εγώ ψηφίζω μόνο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό. Για μένα η συζήτηση αυτή είναι πέραν πάσης συζητήσεως, δεν υφίσταται ως θέμα εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμείνει στο ότι δεν θέλω τον νικητή του πρώτου κόμματος πρωθυπουργό απλά δεν μπορούμε να έχουμε συνεργασία εμείς μαζί του. Άρα αυτό που λέει ο κ. Ανδρουλάκης είναι συνταγή ακυβερνησίας», είπε ακόμη.

«Αν βγάζουν τα μαχαίρια για μια τέτοια συνέντευξη, για κάτι πιο σοβαρό τι θα κάνουν;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.

«Η συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη ήταν συνταγή χάους. Η συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη αλλάζει πολιτικά θέση το ΠΑΣΟΚ, το καθιστά από δύναμη σταθερότητας δύναμη πολιτικού χάους»,  σημείωσε ο υπουργός.


Μεταξύ άλλων, δήλωσε

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να συγκυβερνήσουν με το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός απάντησε: «Δεν είπα εγώ ότι δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ, αν ο ελληνικός λαός διατάξει συγκυβέρνηση θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν συγκυβερνήτη. Λογικά δεν θα μπορούμε με άλλον πέρα από το ΠΑΣΟΚ».

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αν πάμε σε δεύτερες εκλογές, δεν υπάρχει αυτοδυναμία και κάποιο κόμμα έχει θέσεις οι οποίες αποκλείουν τη δυνατότητα να γίνει κυβέρνηση το κόμμα αυτό που θα προκαλέσει τις τρίτες εκλογές θα πάρει και την ευθύνη.

Αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Εγώ δεν κατάλαβα γιατί έγινε φασαρία. Ο κ.Λοβέρδος στη συνέντευξη αυτή στήριξε τον κ. Ανδρουλάκη μπορώ να πω και με ένταση. Η συνέντευξη αυτή ήταν υπέρ Ανδρουλάκη συνέντευξη. Αν κάνουν διαρροή τόσο σκληρή για μια τέτοια συνέντευξη που ήταν αναφανδόν υποστηρικτική εκ μέρους του κ. Λοβέρδου στον κ. Ανδρουλάκη ομολογώ ότι αυτό είναι σοκαριστικό. Όσοι έχουμε δημόσιο λόγο ξέρουμε ότι η ιδέα να παίρνει κάποιος τη φράση που λέμε με το υποδεκάμετρο δεν οδηγεί πουθενά. Αν ένας πολιτικός θέλει να πει κάτι το λέει. Ο κ. Λοβέρδος σε αυτή τη συνέντευξη είπε δεκαπέντε φορές πόσο στηρίζει τον κ. Ανδρουλάκη. Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί υπήρξε αυτή η διαρροή, αλλά δικό τους είναι το κόμμα ότι θ,έλουν ας κάνουν».

Αναφορικά με τη συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη, είπε: «Η συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη η προχθεσινή ήταν τραγική. Είπε ότι αρνείται ο νικητής του πρώτου κόμματος να γίνει πρωθυπουργός. Δηλαδή πάμε σε εκλογές ψηφίζουμε 6,5 εκ. Έλληνες και τα 6,5 εκ. καταλήγουμε ότι θέλουμε πρώτο τον Τσίπρα, και αφού έχουμε απλή αναλογική πρέπει να κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας και το τρίτο κόμμα, που είναι απαραίτητο για τη συνεργασία, λέει «δεν δέχομαι τον αρχηγό του πρώτου κόμματος» αυτό σας φαίνεται λογικό; Αν το επιχείρημα είναι ότι πρέπει να γίνουμε Ευρώπη και να πάρουμε το μοντέλο της Ευρώπης μπορείτε να μου δείξετε μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν γίνεται αυτόματα πρωθυπουργός σε κυβερνήσεις συνεργασίας ο πρωθυπουργός του πρώτου κόμματος; Για τη δική μου δημοκρατική συνείδηση ο νικητής του πρώτου κόμματος δικαιούται να είναι και ο πρωθυπουργός».

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ως προς τη θέση της ΝΔ είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η ΝΔ δεν συζητά άλλο πρωθυπουργό. Όσο αφορά εμένα σας λέω ότι ακόμα κι αν υπό διάφορες καραμπόλες μου λέγανε να ψηφίσω άλλον δεν θα τον ψήφιζα. Εγώ ψηφίζω μόνο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό. Για μένα η συζήτηση αυτή είναι πέραν πάσης συζητήσεως, δεν υφίσταται ως θέμα εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμείνει στο ότι δεν θέλω τον νικητή του πρώτου κόμματος πρωθυπουργό απλά δεν μπορούμε να έχουμε συνεργασία εμείς μαζί του. Άρα αυτό που λέει ο κ. Ανδρουλάκης είναι συνταγή ακυβερνησίας.

ΔΗΜ.: Αν σας πει τον κ.Βενιζέλο...

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν είναι ζήτημα προσώπου ή εκτίμησης ή όχι σε ένα πρόσωπο.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται πιο κοντά στον κ. Λοβέρδο μετά την «επίθεση» που δέχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, είπε: «Ο λόγος που έκανα το σχόλιο είναι γιατί θέλω να ερμηνεύσω σε τι κατάσταση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Δεν μίλησα ειδικά για το Λοβέρδο ούτε ως φίλος του κ. Λοβέρδου με ενδιαφέρει ότι αν στο ΠΑΣΟΚ έχουν φτάσει να βγάζουν μεταξύ τους τα μαχαίρια για τέτοια συνέντευξη τότε αν πράγματι λεχθεί κάτι σοβαρό τι θα κάνουν; Επαναλαμβάνω ότι η συνέντευξη Λοβέρδου ήταν υποστηρικτική του κ. Ανδρουλάκη».

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη είναι συνταγή χάους και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν κάποτε ένα μεγάλο κόμμα και μετά έγινε μικρότερο όμως η πολιτική του σημασία παρέμεινε πολύ ισχυρή, ισχυρότερη του εκλογικού του μεγέθους. Αυτό έγινε γιατί το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία 2010-2019 απετέλεσε μια σταθεροποιητική δύναμη του πολιτικού μας συστήματος και με την ηγεσία του κ. Παπανδρέου που προχώρησε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και με την ηγεσία του κ. Βενιζέλου που προχώρησε στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αλλά και με την ηγεσία της Φ. Γεννηματά η οποία τήρησε άριστα τις ισορροπίες πχ δεν ψήφισε την απλή αναλογική. Άρα το ΠΑΣΟΚ ήταν μια σταθερή δύναμη πολιτικής εξασφάλισης, σταθερότητας και κυβερνησιμότητας. Η συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη αλλάζει πολιτικά θέση το ΠΑΣΟΚ, το καθιστά από δύναμη σταθερότητας δύναμη πολιτικού χάους. Και δεν το λεω μόνο για τον Μητσοτάκη, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι δεν δέχομαι πρωθυπουργό ούτε τον κ. Τσίπρα αν είναι πρώτος το οποίο επίσης θεωρώ εξίσου απαράδεκτο.

Με αφορμή την επίσκεψή του στα super market, σημείωσε: «Γενικά βρήκαμε εξαιρετικά καλές τιμές. Το καλάθι του νοικοκυριού αυτής της εβδομάδας σε σύγκριση με τις τιμές της προηγουμένης εβδομάδος έχει συνολική μείωση -2,1%».