Με αφορμή συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Νίκος Φίλης μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και τόνισε απερίφραστα ότι, σε ό,τι αφορά τη σχέση με την Τουρκία, «πρέπει να χαραχτεί μια καινούργια πολιτική, που την έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών», ενώ σχολίασε πως η συνεννόηση των δύο χωρών θα πρέπει να καταλήξει στο Δικαστήριο της Χάγης.

«Ακούω, διαβάζω για τον κύριο Δένδια, πως δημιουργείται μια δυνατότητα απομάκρυνσης από την ένταση με τους Τούρκους και αυτό είναι θετικό στοιχείο. Βοήθησαν οι σεισμοί, το κλίμα στην ελληνική και την τουρκική κοινωνία για μια στάση αλληλέγγυα και ανθρωπιστική. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και στην πολιτική» είπε ο κ. Φίλης.

«Όμως, θα ήθελα να πω ότι δεν αρκούν τα ανθρωπιστικά λόγια για να κάνεις εξωτερική πολιτική. Πρέπει να έχεις και πολιτική συγκεκριμένη. Γι' αυτό πιστεύω πως πρέπει να χαραχτεί μια καινούρια πολιτική, που την έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών, πολιτική αλληλεγγύης, συνεννόησης ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, με τις ιδιομορφίες που έχει η Τουρκία. Μια συνεννόηση που θα καταλήξει στο δικαστήριο της Χάγης» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με την Τουρκία, έχουμε ζήτημα στο Αιγαίο, στον προσδιορισμό των θαλασσίων χώρων. Αφού δεν υπάρχει συνεννόηση μέσα απ' τον διάλογο τόσων χρόνων, πρέπει να πάει στη Χάγη» , τόνισε ο κ. Φίλης αναφερόμενος στο πως μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ σε ερώτηση για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα λέγοντας «δεν το ξέρω αυτό».