Τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας για «ένα κράτος που εκπέμπει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα», όπως έχει διακηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμεί να αναδείξει η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία, μαζί με τη βούληση να υπηρετήσει –και να πετύχει– τον στόχο αυτό.

Χθες το βράδυ, από τη Λαμία, ο πρωθυπουργός έθεσε την αναβάθμιση της κεντρικής διοίκησης ως προτεραιότητα της δεύτερης κυβερνητικής θητείας, δίνοντας και ορισμένες πρώτες αλλαγές που σχεδιάζονται στο Δημόσιο: «Το ενιαίο μισθολόγιο με τις αυξημένες αποδοχές από 1/1/24 θα συνοδεύεται πλέον με αυστηρούς κανόνες αξιολόγησης για όλες και για όλους. Θα συνοδεύεται, όμως, και με πριμ παραγωγικότητας, με προγράμματα επανεκπαίδευσης. Οι διορισμοί του ΑΣΕΠ θα έχουν πια χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Ψηφιακή κάρτα εργασίας καθιερώνεται ήδη, μετά τον ιδιωτικό τομέα, σε όλες τις ΔΕΚΟ».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνέρχεται στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ομιλία του πρωθυπουργού να αναμένεται να θέσει τις βάσεις για τη μάχη απέναντι στο «βαθύ» και «αναχρονιστικό» κράτος, στην οποία έχει αναφερθεί το τελευταίο διάστημα. Οι παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση είναι το μοναδικό αντικείμενο της συνεδρίασης και συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα παρουσιάσουν τα εξής:

1) Ερανιστικό νομοσχέδιο, με μια σειρά διατάξεων. Χαρακτηριστικά: Επιχειρείται ο εξορθολογισμός των κωλυμάτων εκλογιμότητας, προκειμένου να διευρυνθεί ο κύκλος των προσώπων που δικαιούνται να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και των οποίων οι αρμοδιότητες είτε συνδέονται με τη διαχείριση υποθέσεων σε επίπεδο απομακρυσμένο από το τοπικό εκλογικό σώμα είτε με τη διαχείριση καθημερινών υποθέσεων, που δεν είναι ικανά να ασκήσουν ουσιώδη επίδραση στο τοπικό εκλογικό σώμα.

2) Καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής.

3) Ενημέρωση για τον πρώτο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, που διεξήχθη στις 4 Μαρτίου, με τη συμμετοχή 76.000 υποψηφίων.

4) Αποτίμηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του δημοσίου τομέα, όπως ο ορισμός ενεργειακού υπευθύνου και η επιβράβευση της επίτευξης στόχου εξοικονόμησης ενέργειας.

5) Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους.

Το δεύτερο μεγάλο σκέλος των παρεμβάσεων που σχεδιάζει η ΝΔ στο Δημόσιο αφορούν τη νέα συνταγματική αναθεώρηση, που θα μπει σε τροχιά μετά τις εκλογές. «Συνολικότερα η ανάταξη για ένα αποτελεσματικό Δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη θα περιγράφεται στις προτάσεις μας και για τις συνταγματικές αλλαγές που θα ξεκινήσουν και θα ζητήσουμε από την επόμενη Βουλή, στη διάρκεια της επόμενης θητείας μας. Ανάμεσά τους, επιτέλους, και η δυνατότητα ίδρυσης, υπό όρους, μη κρατικών πανεπιστημίων στην πατρίδα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την περιοδεία του στη Φθιώτιδα.