Είναι ψέμα ότι το όριο ηλικίας στα 67 το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως η προσωπική διαφορά έγινε για να μην υπάρξει και άλλη μείωση στις συντάξεις, μετά τις 12 μειώσεις που είχαν κάνει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσει την αδικία που έχει προκύψει από την προσωπική διαφορά και πως θα επιστραφεί η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους.

Για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ σημείωσε ότι έγινε γιατί δεν υπήρχε άλλος κυβερνητικός εταίρος.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση κ. Ανδρουλάκη, έκανε λόγο για εκλογικό τακτικισμό.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κατρούγκαλου στα «Παραπολιτικά» 90,1

Αναφορικά με το ψαλίδισμα των συντάξεων επί ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Κατρούγκαλος: Έχω εκπλαγεί με τα επανειλημμένα ψέματα που ακούγονται από τη ΝΔ. Αναγκάστηκα να κάνω ένα tweet για το άλλο fake news, μάλιστα όχι μόνο από τον κ. Αυτιά, θα έλεγε κανείς αν το λέει ο κ. Αυτιάς, πάει στα κομμάτια, τον ξέρουμε, αλλά από τα «Νέα», με δύο άρθρα ότι τάχα το όριο ηλικίας στα 67 το ανέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι γνωστό ότι το γενικό όριο ηλικίας στα 67 πήγε με νόμο του 2012, νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Για την προσωπική διαφορά

Γ. Κατρούγκαλος: Η προσωπική διαφορά δεν έκοψε συντάξεις. Σας θυμίζω ότι ακριβώς επειδή με την προσωπική διαφορά δεν έγινε η 13η μείωση των συντάξεων, μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι «ανταλλάξατε τις συντάξεις με το Μακεδονικό». Η ΝΔ έκανε 12 περικοπές στις συντάξεις, εμείς δεν κάναμε καμία και η προσωπική διαφορά έγινε ακριβώς για να μη μειωθεί για άλλη μια φορά η κύρια σύνταξη. Το ότι δεν δίνονται αυξήσεις σε αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά είναι θέμα τώρα, γιατί ακριβώς με έναν πληθωρισμό 10% μειώνεται το πραγματικό εισόδημα.

Ερωτηθείς αν έγιναν μειώσεις στις συντάξεις επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Κατρούγκαλος: Πράγματι, και στην εποχή μας η συνταξιοδοτική δαπάνη περιορίστηκε, για τον απλό λόγο ότι, όταν έχεις χάσει το ¼ του εθνικού σου πλούτου, δεν μπορεί οι συντάξεις να παραμένουν εκεί που ήταν. Το 90% όμως των περικοπών έγιναν επί κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και υπάρχει ένα σενάριο ότι τάχα όλες αυτές έγιναν επί των ημερών μας. Η βασική διαφορά είναι αλλού, ότι παρά τις 12 μειώσεις που είχαν προηγηθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά - Βενιζέλου το ασφαλιστικό σύστημα ήταν χρεοκοπημένο, 1,5 δισ. έλλειμμα παραλάβαμε. Εμείς δεν κάναμε νέες περικοπές απλώς για να περάσει ο χρόνος, εμείς κάναμε μια μεταρρύθμιση που έκανε το Ασφαλιστικό βιώσιμο.

Ερωτηθείς αν δεσμεύονται ότι θα καταργήσουν την προσωπική διαφορά

Γ. Κατρούγκαλος: Έχουμε δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσουμε την αδικία που δημιουργείται σε βάρος αυτών που έχουν προσωπική διαφορά. Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής είναι ότι θα επιστρέψουμε τη 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, που την έκοψε τώρα ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό έχει 1,1 δισ. κόστος τον χρόνο και θα τους δώσουμε πίσω τα αναδρομικά, το οποίο έχει κόστος 2,5 δισ., και αυτό θα το δώσουμε σε τρεις δόσεις. Έχουμε πει ότι θα αντιμετωπίσουμε την αδικία για την προσωπική διαφορά. Η προσωπική μου γνώμη επ’ αυτού, γατί δεν έχουμε διατυπώσει την κοστολογημένη μας πρόταση, είναι ότι πρέπει να παίρνουν αύξηση και αυτοί που έχουν προσωπική διαφορά, μικρότερη όμως από αυτήν που παίρνουν οι συνταξιούχοι των νέων συντάξεων, γιατί ο άλλος στόχος που εξυπηρετούσε η ρύθμιση αυτή ήταν στο μέλλον να έχουμε ίδιες κατηγορίες συντάξεων, να μην έχουμε δύο ταχύτητες συνταξιούχων.

Αναφορικά με την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

Γ. Κατρούγκαλος: Ήμασταν αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε κυβερνητική συνεργασία με έναν εταίρο που πράγματι δεν ήταν σε συγγενικό πολιτικό χώρο με εμάς και το κάναμε αυτό γιατί δεν υπήρχε τότε δυνατότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ ήταν εταίρος στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ήταν σε εντελώς διαφορετική λογική από τη δική μας, ούτε με το Ποτάμι, με το οποίο είχαμε σημαντικές διαφορές.

Ερωτηθείς για την κίνηση του τότε ΣΥΡΙΖΑ να πάρει βουλευτές από άλλα κόμματα

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν είναι έτσι, αντίθετα με αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης τώρα, που είναι ανοιχτή πρόσκληση για αποστασία αμέσως μετά τις εκλογές, οι συγκεκριμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν στο συγκεκριμένο δίλημμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τοποθετήθηκαν ακριβώς υπέρ αυτού που ήταν η δική μας πολιτική πρόταση.

ΔΗΜ: «Ανοιχτή πρόταση για αποστασία» είναι βαρύ.

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν είναι βαρύ, αυτή είναι η αλήθεια. Είναι ανοιχτή πρόσκληση για αποστασία πριν από τις εκλογές και όχι με συγκεκριμένο διακύβευμα.

Ερωτηθείς πώς βλέπει την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό ένα τρίτο πρόσωπο

Γ. Κατρούγκαλος: Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη, γιατί μπορεί να βγει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη, που λέει ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι σοσιαλδημοκρατική και ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συμμετέχει μόνο σε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που, φαντάζομαι, εξαιρεί τη ΝΔ. Την πρόταση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού τη θεωρώ έναν τακτικισμό εκλογικό. Όλοι μας ξέρουμε ότι δεν ψηφίζουμε μόνο κόμματα, ψηφίζουμε και πρωθυπουργούς.