Με κοµµένη την ανάσα εµφανίζονται τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς η επανένταξη του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είχε τα ρίσκα της, αφού κανείς δεν ξέρει στην πραγµατικότητα πότε ο βουλευτής Χανίων θα... ξαναχτυπήσει και µε τι ένταση. Αλλωστε, µία µέρα µετά την απόφαση της Εκτελεστικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει ο βουλευτής Χανίων στα ψηφοδέλτια του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, και παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τους συντρόφους του, συνέχισε την αντιπαράθεση που είχε ανοίξει µε τον δηµοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, όταν ο τελευταίος σε ανάρτησή του στο ∆ιαδίκτυο είπε ότι ο βουλευτής Χανίων δεν ζήτησε συγγνώµη από τους δηµοσιογράφους που είχε στοχοποιήσει.

polakis
Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο πράγµα που ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από τις εκλογές και µία µέρα µετά την απόφαση επανένταξης του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αντιπαράθεσή του µε τον γνωστό δηµοσιογράφο, τη στιγµή µάλιστα που ο ίδιος επιχειρεί να κλείσει κάθε πιθανό µέτωπο µε τα ΜΜΕ. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, πριν αποφασίσει να δώσει το «συγχωροχάρτι» στον Παύλο Πολάκη, πέρασε από πολλά στάδια. Από τον θυµό στην οργή, από εκεί στην άρνηση και την τιµωρία και, τέλος, στην υποχώρηση και την αποδοχή. Αλλωστε γνώριζε πολύ καλά ότι η απόφασή του να επανεντάξει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη θα γινόταν αντικείµενο σφοδρής κριτικής από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι δύο κινούνται µε βάση τη λογική ότι ο «πολακισµός» διαπνέει συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρα τον θέλει µέσα στο κόµµα. Μέτρησε ακόµα και τις τυχόν αντιδράσεις που θα είχε από τους «συντρόφο» του, αν και η υπόθεση της διαγραφής του βουλευτή Χανίων από τον ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα πάνω κάτω στην Κουµουνδούρου.

Επίσηµα, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραµµατείας του περασµένου Σαββάτου αντέδρασαν µόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Θεανώ Φωτίου και ο Πάνος Λάµπρου. Αυτά τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίστηκαν µέσα στη συνεδρίαση να αµφισβητούν τις προθέσεις του Παύλου Πολάκη, ζητώντας από αυτόν δεσµεύσεις ότι δεν θα τους ξαναφέρει σε δύσκολη θέση µε τις πράξεις του.

Ηταν µάλιστα τόσο επίµονοι, που ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε στο τέλος να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, προκειµένου να τους πείσει ότι από τη συνεδρίαση έπρεπε να βγουν ενωµένοι και µε οµόφωνη απόφαση, όπως τελικά και έγινε.

Η οµόφωνη απόφαση έχει προφανώς τη σηµασία της, καθώς πλέον εµφανίζονται όλοι να είναι συνυπεύθυνοι στην υπόθεση Πολάκη, είτε αυτή εξελιχθεί καλά είτε όχι. Η πλειονότητα ωστόσο της «Οµπρέλας» -τάση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ανήκουν τα τρία αυτά µέλη- κράτησε συνολικά άλλη στάση το διάστηµα που ο Παύλος Πολάκης βρισκόταν εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έφτασε στο σηµείο να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, προκειµένου να πείσει ότι έπρεπε να υπάρξει οµόφωνη απόφαση, όπως τελικά και έγινε


Αυτοί που πήραν πρωτοβουλίες

Αρκετοί µάλιστα πήραν πρωτοβουλίες προκειµένου να µη διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Χανίων -ο Νίκος Φίλης είχε πει εξαρχής ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέµα-, ενώ κάποιοι άλλοι έψαχναν λύσεις για το πώς θα µπορούσε να εκτονωθεί η κρίση. Η αλλαγή στάσης των στελεχών της «Οµπρέλας» δηµιούργησε, ωστόσο, ένα κλίµα καχυποψίας στους «προεδρικούς», καθώς στο παρελθόν είχαν ασκήσει σφοδρή κριτική στον βουλευτή Χανίων και είχαν κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για µεροληψία.

Ετσι, κανείς δεν µπορούσε να πει µε σιγουριά αν αυτή η αλλαγή στάσης οφειλόταν στο γεγονός ότι και τα στελέχη της «Οµπρέλας» κατανόησαν ότι τη συγκεκριµένη στιγµή δεν υπήρχε περιθώριο για καµία κοµµατική απώλεια ή απλώς δεν ήθελαν ο Αλέξης Τσίπρας να αρχίσει τις προγραφές.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραµµατείας του περασµένου Σαββάτου αντέδρασαν µόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Θεανώ Φωτίου και ο Πάνος Λάµπρου


Οπως και να έχουν τα πράγµατα, ο Παύλος Πολάκης βρέθηκε και πάλι να διεκδικεί την ψήφο των συµπολιτών του στα Χανιά, µε τη βοήθεια του Νίκου Παππά, του Χρήστου Σπίρτζη αλλά και άλλων στελεχών, τα οποία προσπάθησαν να τον πείσουν ότι πρέπει να αλλάξει συµπεριφορά. Προφανώς, για την επιστροφή του «αψύ Κρητικού» στον ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν ρόλο και δύο πολιτικά θέµατα. Κατ’ αρχάς το γεγονός ότι υπήρξε µερική αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, ενώ συνολικά παρατηρήθηκε ένα κύµα συµπαράστασης από µέλη και ψηφοφόρους του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπό του.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει προφανώς µε το γεγονός ότι µετά το τραγικό δυστύχηµα των Τεµπών υπάρχει ένα άλλο πολιτικό τοπίο στη χώρα, µε τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να θεωρούν ότι στην πρώτη κάλπη µε την απλή αναλογική όλα παίζονται, ακόµα και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 24/3/23