syriza
Πολιτική

«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη για τον φράχτη στον Έβρο: «Καταπατά όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις»

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εξαιτίας των δημοσκοπήσεων εμφανίζεται να βρίσκεται σε πανικό και επιχειρεί να χαϊδέψει τα αυτιά των δυσαρεστημένων δεξιών ψηφοφόρων, των ακροδεξιών και ξενοφοβικών οι οποίοι εγκαταλείπουν τη Ν.Δ.

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα του φράκτη εξαπέλυσαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ θέλει να παρουσιάζεται ως Ευρωπαίος πολιτικός, στην πραγματικότητα καταπατά όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εξαιτίας των δημοσκοπήσεων εμφανίζεται να βρίσκεται σε πανικό και επιχειρεί να χαϊδέψει τα αυτιά των δυσαρεστημένων δεξιών ψηφοφόρων, των ακροδεξιών και ξενοφοβικών οι οποίοι εγκαταλείπουν τη Ν.Δ. και εμφανίζονται να βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Βελόπουλο ή σε άλλα μικρότερα πατριωτικά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Αναφερόμενα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναλυτικά στο τι συνέβη στην Ευρωβουλή και στον ρόλο του Δημήτρη Παπαδημούλη έλεγαν συγκεκριμένα:

Πρώτον, η τροπολογία κατά της προσπάθειας των Μητσοτάκη-Μελόνι να υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. κατατέθηκε από τις ευρωομάδες των σοσιαλιστών, φιλελευθέρων, πρασίνων και Αριστεράς. Υπερψηφίστηκε δε απ' όλες αυτές τις ομάδες και το μισό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (καταψήφισε μόνο η ακροδεξιά και το άλλο μισό), στο οποίο ανήκει και η Ν.Δ. Οι ίδιοι άνθρωποι υπενθύμιζαν, μάλιστα, ότι την πολιτική μη χρηματοδότησης φραχτών στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνήσεων διαφώνησε με αυτήν την πρόταση όταν την έθεσαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κ. Μελόνι, με αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα.

Δεύτερον, αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν εισηγητής της τροπολογίας από πλευράς της ευρωομάδας της Αριστεράς, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι ομάδες των σοσιαλιστών, των φιλελεύθερων και των πρασίνων είχαν τους δικούς τους εισηγητές της ίδιας τροπολογίας.

Τρίτον -σύμφωνα πάντα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-, όπως τόνισαν όλες οι ομάδες που υπερψήφισαν την τροπολογία και κυρίως το μισό ΕΛΚ που υπερψήφισε, στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε τομείς στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας (αντιμετώπιση κρίσεων, υγεία, παιδεία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποδομές κ.λπ.) αλλά και στήριξης της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων σε τομείς που πιάνουν τόπο (π.χ. κάμερες, λιμενικά σκάφη). Σχεδόν όλη η Ευρώπη συμφωνεί ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πιάσουν τόπο σε άλλες κατευθύνσεις και όχι σε φράχτες. Αυτή είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε σχέση με το θέμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Τέταρτον, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι σαφής. Δεν αντιτίθεται στον φράχτη στον Έβρο. Δεν θεωρεί όμως ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και γι' αυτό θεωρεί απαραίτητα άλλα μέτρα, όπως την ύπαρξη στην Τουρκία νόμιμης και ασφαλούς διόδου επανεγκατάστασης και μετανάστευσης προσφύγων και μεταναστών που θα κατανέμονται με δίκαιο τρόπο στις χώρες της Ε.Ε. ή όπως την εφαρμογή του μηχανισμού επιστροφών στην Τουρκία για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.
Τέλος, αναφέρουν ότι εξαιτίας της εδαφικής ιδιαιτερότητας που υπάρχει στη συνοριογραμμή ο φράκτης θα τοποθετηθεί μέσα από τα ελληνικά σύνορα, με ό,τι αυτό σημαίνει.