Πράγματα και θαύματα πρέπει να έχουν συμβεί στην κοσμοπολίτικη Πάρο με την υπερπολυτελή βίλα του Γιάννη Ραγκούση, αν και ο πρώην εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, γραμματέας του κόμματος επί προεδρίας, Γιώργου Παπανδρέου, νυν βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Διαφάνειας (!) του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον, θέλει να βγάλει στραβό το πανελλήνιο, ισχυριζόμενος ότι δεν πρόκειται για βίλα αλλά για μόνιμη κατοικία.

Νέα ατράνταχτα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για τη «σεσημασμένη» βίλα με τα δεκατρία (13) διαφορετικά ονόματα στις αντίστοιχες εμπορικές πλατφόρμες ενοικίασης, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα, εκθέτοντας τον κ. Ραγκούση και τον ΣΥΡΙΖΑ που τον καλύπτει.

Τα στοιχεία είναι δεδομένα, τα ερωτήματα συγκεκριμένα, όχι όμως και οι απαντήσεις που δίνει ο τομεάρχης Διαφάνειας (!). Αντιθέτως, οι εξηγήσεις του μοιάζουν εξαιρετικά αδύναμες έως έωλες, ενώ νέες βαριές σκιές αφήνουν ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα ακόμη και αυτό της φοροδιαφυγής.

Η ιστορία της υπερπολυτελούς βίλας ξεκινάει από τον Μάρτιο του 2007. Δυο εβδομάδες πριν η οικογένεια Ραγκούση καταθέσει το αίτημα για την απόκτηση άτοκου δανείου, είχε προηγηθεί στις 28 Φεβρουαρίου η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης που τροποποιούσε τα κριτήρια και προέβλεπε ότι δικαίωμα υποβολής για άτοκο δάνειο και ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο έχουν δικαιούχοι με τρία παιδιά και άνω, που αντιμετωπίζουν «έντονες κοινωνικές ανάγκες».

Ο τότε δήμαρχος Πάρου κατέθεσε αίτημα αξιοποιώντας τη σχετική μεταβολή της διάταξης. Ποιες «έντονες κοινωνικές ανάγκες» ήταν αυτές που αντιμετώπιζε ο τότε δήμαρχος κ. Ραγκούσης με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ύψους 39.405 ευρώ συνιστά σοβαρό ερώτημα για το οποίο θα πρέπει ο ίδιος να απαντήσει.

Ο κ. Ραγκούσης «αξιοποίησε» αυτή τη μεταβολή και υπέβαλε στο όνομα της τότε συζύγου του το αίτημα στις 14 Μαρτίου 2007. Το δάνειο ύψους 145.000 ευρώ εγκρίθηκε από τον ΟΕΚ μόλις δύο μήνες μετά, στις 25 Μαΐου 2007. Το περίεργο έως εξοργιστικό είναι ότι η αίτηση του ζεύγους Ραγκούση στον ΟΕΚ (αριθμ. Πρωτ. 136 - 21.03.2007) με δικαιούχο τη γυναίκα του έφερε ως email επικοινωνίας το dimarhοs@paros.gr εγείροντας βεβαίως μείζον ζήτημα καθώς αντί να καταθέσει προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας κατατέθηκαν διευθύνσεις επικοινωνίας Δημόσιας Διοίκησης.

Την ίδια χρονιά, δηλαδή, το 2007, τοποθετείται με απόφαση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, εκπρόσωπος Tύπου του Κινήματος, ενώ το 2008 εκλέχτηκε γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2007, καθώς και το 2009 ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Με πισίνα και γήπεδο τένις

O Γιάννης Ραγκούσης ισχυρίζεται ότι πρόκειται για «προσωπική μου μόνιμη κατοικία, εκεί που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν τα παιδιά μου» και πως «δεν πρόκειται για καμία βίλα κανενός υπουργού σε κανένα εξωτικό νησί κυκλαδίτικο, όπως είναι η Πάρος».

Κι αυτό διότι στη σύμβαση του άτοκου δανείου αναφέρεται επί λέξει ότι αυτό χορηγείται «αποκλειστικά και μόνο για ανέγερση πρώτης κατοικίας». Μια κατοικία όμως, υπερμεγέθης, διώροφη με τα όλα της, υπόγειο και πισίνα (60 τ.μ.) συνολικής έκτασης 450 τετραγωνικών μέτρων καθώς και γηπέδου τένις με χόρτο.

Οι φωτογραφίες ως αδιάψευστοι μάρτυρες οι οποίες έχουν αναρτηθεί στις πλατφόρμες ενοικίασης απεικονίζουν του λόγου το ασφαλές και δεν παραπέμπουν φυσικά ούτε σε μέση κατοικία ούτε σε μικροϊδιοκτήτη, αλλά ούτε σε ιδιοκτήτη-βουλευτή κόμματος που θεωρητικά παλεύει για τα δικαιώματα των πολλών και των αναγκεμένων.

Θολό «Πόθεν Έσχες»

Τα θολά και περίεργα δεν σταματούν εδώ, αλλά, αντιθέτως, πολλαπλασιάζονται χωρίς να απαντώνται από το έτσι κι αλλιώς «χλωμό» και ιδιαιτέρα θολό «Πόθεν Έσχες» του κ. Ραγκούση. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, από το 2014 αξιοποιεί εμπορικά το οίκημα για μια εβδομάδα το χρόνο, ενώ υπάρχουν δηλώσεις από μισθώματα της βίλας που δεν έχουν ξεπεράσει τα 11.463 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε ενοίκια έξι ημερών για τη βίλα με δεδομένο ότι το κόστος ενοικίασης τη βραδιά είναι 2.200 ευρώ (!).

Ωστόσο, στο «Πόθεν Έσχες», για παράδειγμα το 2018, δήλωνε έσοδα 7.232 ευρώ, ενώ δεν φαίνεται να δηλώνει κάτι άλλο στις επόμενες χρήσεις. Φέτος όμως, στις σχετικές «πλατφόρμες» προκύπτει πως οι προκρατήσεις ή η «αδυναμία κράτησης - κλειστές ημέρες» είναι ήδη πάνω από 40 ημέρες. Παράλληλα, εγείρονται κι άλλα ερωτήματα, καθώς η συγκεκριμένη οικοδομή κατά την ανέγερσή της κάλυπτε επιφάνεια 199,80 τ.μ. και σήμερα σαν από θαύμα καλύπτει 450 τ.μ.

Καυτά ερωτήματα που δεν έχουν απάντηση

Η ΝΔ σε non paper θέτει συνοπτικά μια σειρά από ερωτήματα.

Και συγκεκριμένα:

  • Στη δανειακή σύμβαση που αφορά το ακίνητο φαίνεται ότι είναι 200 τετραγωνικά. Πώς ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας χρηματοδοτεί πρώτη κατοικία 200 τετραγωνικών με πισίνα σε νησί του Αιγαίου;
  • Από την άλλη, αν ανατρέξει κανείς στις διαφημίσεις του συγκεκριμένου ακινήτου στις διάφορες «πλατφόρμες», δηλώνεται ότι είναι 450 τ.μ. Πώς από 200 τ.μ. το υπερπολυτελές ακίνητο έγινε 450 τ.μ.; Έγινε κάποιου είδους νομιμοποίηση; Πότε και με ποιες διατάξεις;
  • Το δάνειο του ΟΕΚ, για κοινωνικούς λόγους, ήταν 145.000 ευρώ και ο ίδιος έχει δηλώσει πως το αποπλήρωσε άμεσα. Πόσο παραπάνω κόστισε η εν λόγω επένδυση των 450 τ.μ. με την πισίνα και πώς πληρώθηκε; Καλύπτονται αυτά τα ποσά από το «Πόθεν Έσχες» του κ. Ραγκούση;
  • Ο κ. Ραγκούσης στην ανακοίνωσή του δήλωσε ότι από το 2014, το ακίνητο τους χειμερινούς μήνες αποτελεί τη μόνιμη οικογενειακή κατοικία, ενώ τους τουριστικούς μήνες το νοικιάζει για βιοποριστικούς λόγους. Δηλώνονται κανονικά στην εφορία τα ποσά αυτά; Για πόσες εβδομάδες κατ' έτος νοικιάζει την εν λόγω βίλα; Πόσα πραγματικά εισπράττει από την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου και γιατί τη διαφημίζει με 13 διαφορετικά ονόματα σε διάφορες «πλατφόρμες»; Πού και πώς εμφανίζονται τα εν λόγω έσοδα στο «Πόθεν Έσχες»;
  • Αν το νοικιάζει μέσω booking ή άλλων ιστοτόπων στους οποίους το οίκημα βρέθηκε με τουλάχιστον 13 διαφορετικά ονόματα, γιατί δεν θέλει να καταθέσει τις αναφορές των ιστοτόπων και τις αποδόσεις των χρημάτων; Καθένας ιστότοπος προφανώς διαθέτει στοιχεία για την απόδοση των χρημάτων, αφού παρακρατεί το 20% (ή ανάλογα τη συμφωνία).

Πετάει την μπάλα στην κερκίδα

Απαντώντας ο Γιάννης Ραγκούσης ζητεί να ελέγξει η Επιτροπή για τα «Πόθεν Έσχες» τόσο τον ίδιο όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τους υπουργούς, με τα 12.000.000 δάνεια όπως λέει σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα. Όπως τονίζει ο βουλευτής, «η ΝΔ για να ξεφύγει από τα σκοινιά της δύσκολης θέσης της επιλέγει να πετάξει λάσπη και σε εμένα και να διασπείρει απίθανα ψέματα και διαστρεβλώσεις για ένα ζήτημα που έχει ελεγχθεί στο παρελθόν, χωρίς ποτέ να αποδώσει -και δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδώσει- τίποτα σε βάρος μου».

Ρεπορτάζ: Νάσος Κομνηνός
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 31/3