Η καρδιά της διπλωματίας της Ανατολικής Μεσογείου «χτυπά» σήμερα στη Λευκωσία.

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές σε Κύπρο και Ισραήλ, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντώνται με τον Έλληνα ομόλογό τους, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο τριμερούς σχήματος συνεργασίας.

Οι υπουργοί έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη συνέχεια θα ανοίξει η αυλαία της τριμερούς, ενώ θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Δένδια με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κοέν, και γεύμα με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και το τετ α τετ του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Γεώργιο.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της τριμερούς θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Εκ των ων ουκ άνευ θεωρείται η εκτενής συζήτηση για την Άγκυρα, την αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά, την τουρκική προσπάθεια επαναπροσέγγισης του Ισραήλ και τις επιφυλάξεις της Κύπρου.

Η σημερινή τριμερής αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να περάσουν η Αθήνα και η Λευκωσία το μήνυμα ότι δεν κλονίστηκε η άρρηκτη σχέση τους από το πρόσφατο deal μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πριν από λίγες ημέρες η Κύπρος -διά του κυβερνητικού εκπροσώπου- είχε δηλώσει ότι δεν δεσμεύεται να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας επειδή απλώς τη στηρίζει η Ελλάδα.

Σημειωτέον, αυτό ήταν το «αντάλλαγμα» που δώσαμε για να μας στηρίξουν οι Τούρκοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πράγματι, η Κύπρος δεν δεσμεύεται. Ωστόσο ήταν εξαρχής ενήμερη για τις ελληνικές κινήσεις. Οι κύριοι Δένδιας και Κόμπος θα περάσουν λοιπόν σήμερα το μήνυμα της κοινής πλεύσης παρά τα πρόσφατα δημοσιεύματα. Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν και τα ενεργειακά. Μολονότι ο αγωγός Eastmed έχει «παγώσει», το προαναφερθέν τρίγωνο των χωρών θέλει να το κρατά «θερμό» ως διπλωματικό χαρτί, ενώ προχωρούν και οι συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεσή τους μέσω του καλωδίου Euroasia Interconnector, το οποίο ακολουθεί τη γεωγραφική πορεία του Eastmed.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται επίσης ότι ο Ισραηλινός υπουργός θα εκφράσει τις ευχαριστίες της κυβέρνησης Νετανιάχου προς την ελληνική για την εξάρθρωση του κυκλώματος που σχεδίαζε αιματοκύλισμα σε συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας. Αν και τόσο το γραφείο του πρωθυπουργού όσο και η Μοσάντ αλλά και ο ίδιος ο κ. Κοέν έχουν ήδη ευχαριστήσει την Ελλάδα, η σημερινή διά ζώσης συνομιλία του με τον κ. Δένδια αποτελεί μια καλή ευκαιρία για περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών επί του θέματος.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τσαμούρη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 31/3