Στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την άποψή του πως δεν πρέπει να είναι πρωθυπουργός μετά τις εκλογές ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν θα υποδείξω εγώ ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός», σχολίασε και εξήγησε πως «ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί θα πρέπει να είναι ευρείας αποδοχής».

Ο κ. Ανδρουλάκης, επιπλέον, ανέφερε πως είναι υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής, εξηγώντας το γιατί τα κόμματα «πρέπει από πελατειακά να γίνουν προγραμματικά». Μάλιστα, έφερε και το παράδειγμα της Πορτογαλίας, ενώ επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου  Αμαλίας Κάτζου αναφορικά με το τι θα πράξει σε περίπτωση που δεν επιτύχει τους στόχους του για το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης έριξε «βόμβα». Όπως ανέφερε, θα θέσει τον εαυτό του στη διάθεση των διαδικασιών αξιολόγησης που υπάρχουν στο κόμμα.

«Μου αρέσει που ακούτε διάφορα για εμένα που είμαι έναν χρόνο αρχηγός, αλλά δεν ακούτε για τον κ. Τσίπρα και για τον κ. Μητσοτάκη. Εγώ θα σας πω για εμένα». «Επειδή όλοι έχουμε στόχους στην πολιτική, εμένα ο στόχος μου είναι αυτό που βρήκα να το πάω παρακάτω, προσφέροντας στην πατρίδα. Αν δω ότι δεν τα έχω καταφέρει, προφανέστατα θα θέσω τον εαυτό μου σε οποιαδήποτε αξιολόγηση. Όπως αξιολογούμαι κι εγώ, αξιολογούνται και όλα τα στελέχη του κόμματός μας. Γιατί είμαστε ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα το οποίο δεν κρύβεται πίσω από συμφέροντα», πρόσθεσε και ολοκλήρωσε λέγοντας:

«Το λέω αυτό γιατί βλέπω ένα ισχυρό σύστημα εξουσίας να προσπαθεί να θέσει ψευτοδιλήμματα στον ελληνικό λαό. Δεν έχουμε προεδρικό σύστημα, δεν έχουμε το γαλλικό σύστημα στην Ελλάδα, έχουμε κοινοβουλευτικό. Στο κοινοβουλευτικό αποφασίζουμε βάσει του Συντάγματος. Εγώ σέβομαι το Σύνταγμα, καλώ και τους πολιτικούς μου αντιπάλους να το σεβαστούν».

«Το ΠΑΣΟΚ έπαθε και έμαθε»

Πριν από το ζήτημα αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε πως «αυτός ο τόπος έχει προβλήματα που πρέπει να λύσουμε και τα περισσότερα από αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών και των επιλογών που έκαναν Μητσοτάκης και Τσίπρας ως πρωθυπουργοί». Συμπλήρωσε δε πως αν υπάρξει αστάθεια, αυτός που θα ευθύνεται είναι αυτός που «βάζει πάνω από όλα την καρέκλα του κι όχι το καλό του τόπου». Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη ότι παίζει παιχνίδια με την πρώτη Κυριακή των εκλογών πηγαίνοντας από τώρα σε δεύτερες εκλογές, κάτι που είναι αντισυνταγματικό.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που έπαθε και έμαθε, οι αντίπαλοί μας παραμένουν αμετανόητοι», σχολίασε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης.

Για τον στόχο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, τόνισε πως αυτός είναι ένα «ισχυρά διψήφιο ποσοστό», ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει εσωκομματικό πρόβλημα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, απάντησε ότι έχει ήδη τοποθετηθεί και παρατήρησε ότι «όποιος δεν υπηρετεί τους συλλογικούς μας στόχους απολογείται στα στελέχη της παράταξης».

Σε σχέση με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, πάνω σε ζητήματα όπου θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση με τα άλλα κόμματα σε περίπτωση συνεργασίας, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα.

Μεταξύ αυτών ήταν: η καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας, οι 120 δόσεις για όλους για χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ, με «κούρεμα» για τους συνεπείς, ενώ είπε «ναι» στον φράχτη στον Έβρο, με ταυτόχρονη αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου.

«Ο Μητσοτάκης και το σύστημα του Μαξίμου ευθύνονται για τις υποκλοπές, αλλά και γιατί αμέσως μετά έστησαν μηχανισμό συγκάλυψης των ευθυνών τους», σχολίασε για το θέμα των παρακολουθήσεων, κατηγορώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση.

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη, απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να συνυπάρξει με κόμματα που τις κρίσιμες στιγμές έσπρωχναν την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας».

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι φιλελεύθερος και ο Τσίπρας δεν είναι εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής Αριστεράς», τόνισε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.