Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης πυροδοτεί η διάταξη για τις Ανεξάρτητες Αρχές που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικώνμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για φωτογραφική διάταξη.

Σύμφωνα το άρθρο, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών θα μπορούν να διωχθούν ποινικά αν ενεργήσουν με δόλο ή παραβιάσουν το απόρρητο των πληροφοριών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τη Μ. Τρίτη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το άρθρο 43 του επίμαχου νομοσχεδίου που καταθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο ουδέποτε αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση: «Τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών και το προσωπικό τους με οποιαδήποτε έννομη σχέση: δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αφορά σε μέτρο υποστηρικτικό της λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών και θωρακίζει τα μέλη τους από δικαστικές ενέργειες εναντίον τους που διάφοροι επιχειρούν με αποτέλεσμα να ασκούν πίεση. Προσθέτουν, μαλιστα, ότι αφορά μόνο στην κάλυψη της νομικής δαπάνης.