Τα κεντρικά προεκλογικά προτάγματα επικαιροποίησε και χθες από τα Ιωάννινα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επανέλαβε ότι κεντρική δέσμευση για την επόμενη 4ετία είναι η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της διαρκούς σύγκλισης μισθών και συντάξεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ δήλωσε περισσότερο αποφασισμένος παρά ποτέ να συγκρουστεί με διαχρονικές παθογένειες του κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά στη συμφορά» και ζήτησε από τους πολίτες να συγκρίνουν πεπραγμένα ανάμεσα στις δύο τελευταίες κυβερνήσεις, όπως «η χώρα σκορποχώρι των ανοιχτών συνόρων με την ασφαλή χώρα του 2023. Η Ελλάδα του 2023 δεν θυμίζει τη χώρα των κλειστών τραπεζών, των φόρων, της ανεργίας, του διεθνούς περιθωρίου». Κατηγόρησε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, για ενορχηστρωμένη στρατηγική διασποράς fake news και έκανε λόγο για μία διαρκή αντιπολίτευση-σαμποτάζ, αρχής γενομένης από την περίοδο της πανδημίας. «Απέναντι σε αυτό το συνονθύλευμα κινδύνων και ψεμάτων εμείς ως Νέα Δημοκρατία αντιτάσσουμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επέμεινε πως μεγαλύτερη έμφαση στις προγραμματικές εξαγγελίες θα δοθεί αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Εν τω μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να τρέχει focus groups βάζοντας στο μικροσκόπιό του τους αναποφάσιστους, το ποσοστό των οποίων εκτινάχθηκε τον περασμένο μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», στην κυβέρνηση μετρούν πλέον σε εβδομαδιαία βάση τις τάσεις που αναπτύσσει το κομμάτι των αναποφάσιστων, οι οποίοι ενώ ψήφισαν στις εκλογές του 2019 Νέα Δημοκρατία δείχνουν να αμφιταλατεύονται προς το παρόν ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το αντίστοιχο, που είναι κοντά στη ΝΔ μολονότι δεν την εμπιστεύθηκε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. «Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη εν συγκρίσει με την αντίστοιχη 20 ημέρες πριν», σημειώνει ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, εη επάνοδος στην πολιτική κανονικότητα επικυρώνει κατ’ ουσία την υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ έναντι τουπιβεβαιώνοντας ότι  Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηγεμονία στην οικονομία

Και η χθεσινή περιοδεία του πρωθυπουργού στα Ιωάννινα αποτέλεσε ακόμη μία ευκαιρία για το Μέγαρο Μαξίμου να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυβέρνησης έναντι της αντιπολίτευσης με αιχμή του δόρατος το πεδίο της οικονομίας. Από την κυβέρνηση μιλούν για οικονομικό success story την τελευταία 4ετία και επιδιώκουν, όπως λένε, τη σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ «Δεν θα κουραστώ να το λέω: δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς χαμογελαστούς και ικανοποιημένους εργαζόμενους», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην επιχείρηση «Δωδώνη». Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, δε, να κάνει ειδική μνεία στην κυβερνητική στήριξη προς τις επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της 4ετίας, καθώς ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ: «Έχουμε δώσει σειρά από φορολογικά και άλλα κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν συγχωνεύσεις, που εξασφαλίζουν καλύτερη παραγωγικότητα και καλύτερη ανταγωνιστικότητα». Κατά την επίσκεψή του, στην εταιρεία ΝΑTECH, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη ψηφιακών τραπεζικών συστημάτων, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αναδείξει μεταξύ άλλων και την πολύτιμη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης ως καθοριστικού παράγοντα στην περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση ανάλογων επιχειρήσεων.

Πιθανώς και σήμερα τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Τις επόμενες ώρες, πιθανώς και εντός της ημέρας, ανακοινώνονται, εκτός απροόπτου πάντα, εάν όχι το σύνολο, πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων. Στόχος να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα, ώστε από τη Μεγάλη Εβδομάδα και εντεύθεν όλοι οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι να ριχτούν στη μάχη του σταυρού με ορίζοντα τις 21 Μαΐου. Ο μόνος ίσως «άγνωστος Χ» στην εξίσωση της «γαλάζιας» λίστας είναι η τρίτη Περιφέρεια, που έχει δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφιος ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Α΄ Θεσσαλονίκης -στο δυτικό τμήμα της οποίας αναμένεται να περιοδεύσει τη Μεγάλη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης- φαντάζει το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο, στο πρόσφατο παρελθόν είχε ακουστεί ως εναλλακτική και η Περιφέρεια της Λάρισας.

Συνέχεια στις περιοδείες

Την ίδια ώρα με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πρωθυπουργικές περιοδείες. Το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σε Πετρούπολη και Αγίους Ανάργυρους στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών, έχοντας καλύψει σε διάστημα περισσότερο της μίας εβδομάδος την πρώην ενιαία Β΄ Αθηνών. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τη Μ. Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα, στα μέσα της εβδομάδος της Διακαινησίμου θα μεταβεί κατά πληροφορίες στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, τη Δευτέρα 24 Απριλίου, θα βρεθεί Σάββατο και Κυριακή του Θωμά στην Κρήτη και εν προκειμένω σε Χανιά και Ρέθυμνο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 6/4/23