mitsotakis
Πολιτική

Νέα Δημοκρατία: Η εξίσωση της αυτοδυναμίας και η στρατηγική για την περίοδο μετά το Πάσχα

Οι 90 «καυτές» ημέρες και το σλόγκαν που θα δώσει χρώμα στο πρόγραμμα

Tη δυσεπίλυτη εξίσωση της αυτοδυναμίας και μάλιστα ύστερα από δύο γύρους εκλογικών αναμετρήσεων επιχειρούν να λύσουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία εντός των επομένων σχεδόν 90 ημερών έως τη δεύτερη κάλπη στις αρχές Ιουλίου. Στις κλειστές συσκέψεις των τελευταίων ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου μπαίνουν κατά πληροφορίες οι τελευταίες πινελιές της «γαλάζιας» προεκλογικής στρατηγικής, η οποία σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Α» ξεδιπλώνεται ήδη σε διακριτές χρονικά φάσεις με πρώτο και καθοριστικό ορόσημο τις κάλπες της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου.

Μάλιστα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει πως η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει συγκεκριμένες «σταθερές», όπως τον στόχο της αυτοδυναμίας αλλά και τις προγραμματικές προτεραιότητες της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, ωστόσο έχει την ευελιξία να υπόκειται και σε επικαιροποιήσεις, ως προς τις επιμέρους τακτικές, όπως η δοσολογία ανάμεσα στο θετικό αφήγημα και τα πολιτικά διλήμματα.

Έτερη κυβερνητική γραμμή πληροφόρησης επισημαίνει ότι η (δημοσκοπική) ανάκαμψη, που παρουσιάζει εσχάτως το κυβερνών κόμμα, έχει τις ρίζες της στη στρατηγική που επελέγη από το Μαξίμου αμέσως μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Η επιλογή να μιλήσει ο πρωθυπουργός ανοιχτά για τις ευθύνες της κυβέρνησης του αλλά και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν, η προσπάθεια να συνδεθεί με το συλλογικό τραύμα και να μην κρύψει τίποτε κάτω από το χαλί, αλλά και η ειλικρινής δέσμευσή του να συγκρουστεί με κάθε νησίδα υστέρησης στο κράτος εκτιμήθηκαν από τους πολίτες», επισημαίνει το ίδιο πρόσωπο.

+2 μονάδες

Ήδη, στις μετρήσεις της κοινής γνώμης αλλά και στα focus groups, που παρουσιάστηκαν και την εβδομάδα που μας πέρασε στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνεται κατά πληροφορίες η αίσθηση ότι η ΝΔ περιορίζει αισθητά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τουλάχιστον τις απώλειες που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Α», η φθορά, της τάξεως των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, έχει ήδη περιοριστεί σχεδόν κατά το ήμισυ.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ενδώσει στην τοξικότητα και στις «πολεμοχαρείς» κορόνες, αλλά να παρουσιάσει με τρόπο νηφάλιο στους πολίτες τα πεπραγμένα της κυβερνητικής του θητείας, χωρίς να αποκρύπτει και τους τομείς όπου παρατηρήθηκαν αρρυθμίες, φαίνεται πως εκτιμήθηκε από τους πολίτες.

Αξιοσημείωτο, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πολιτικό υποκείμενο, περιορίζει ταχύτερα τις απώλειες εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο ρυθμό του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός που δικαιολογεί, όπως λένε, το άνετο προβάδισμα που διατηρεί σε όλους τους σημαντικούς δείκτες από τον Αλέξη Τσίπρα.

Αλλάζει τσιπάκι

Η νηφαλιότητα έναντι της τοξικότητας που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει υφολογικά ένα από τα κεντρικά γνωρίσματα της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας έως και την παραμονή της 21ης Μαΐου.

Ωστόσο, μετά το Πάσχα και, προοδευτικά, το κυβερνών κόμμα θα επικεντρωθεί στην καλλιέργεια προσδοκιών για την επόμενη τετραετία, έχοντας στη φαρέτρα του το κεκτημένο της εκπλήρωσης του μεγαλύτερου τμήματος των προεκλογικών δεσμεύσεων του 2019 και μάλιστα εν μέσω πρωτόγνωρων διεθνών κρίσεων, όπως ο κορωνοϊός και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με αιχμή τον ούτως ή άλλως διακηρυγμένο στόχο της βελτίωσης των απολαβών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία διέπεται από προτάγματα, όπως η αναβάθμιση του ΕΣΥ, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς και οι βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος μέσω της εξάλειψης των νησίδων υστέρησης, τύπου ΟΣΕ.

Κυβερνητικό στέλεχος, που μετέχει στις σχετικές συσκέψεις μεταδίδει πως το πρόγραμμα είναι σχεδόν έτοιμο, «γίνονται τα τελευταία ραφιναρίσματα», όπως λέει χαρακτηριστικά. Η ίδια πηγή επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι προγραμματικές εξαγγελίες έχουν ήδη περάσει από την κρησάρα του οικονομικού επιτελείου, καθώς είναι σαφής η οδηγία του πρωθυπουργού πως το κυβερνών κόμμα δεν θα ενδώσει στον πειρασμό της πλειοδοσίας και δεν πρόκειται να «τινάξει τη δημοσιονομική μπάνκα στον αέρα».

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, το «γαλάζιο» επιτελείο έχει προγραμματίσει ξεχωριστή εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος την εβδομάδα μετά τις 24 Απριλίου, ημερομηνία που προσδιορίζεται ως χρονική στιγμή προκήρυξης των εκλογών και διάλυσης της Βουλής. Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη προϊδεάζουν, εξάλλου, από την Eβδομάδα της Διακαινησίμου και εντεύθεν πως το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης θα βασίζεται ως επί το πλείστον στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.

Το κεντρικό σύνθημα

Ούτως ή άλλως και μετά την προκήρυξη των εκλογών, το σύνθημα «σταθερά - τολμηρά - μπροστά» θα δώσει τη θέση του στο κεντρικό πλέον σύνθημα, με το οποίο θα φθάσει το κυβερνών κόμμα έως την κρίσιμη αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες και υπό άκρα μυστικότητα, στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται το νέο «γαλάζιο μότο», που πιθανολογείται πως θα εμπεριέχει το μήνυμα του κεκτημένου μιας δυναμικότερης, ισχυρότερης Ελλάδος όπως αυτή αναδύεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εσχάτως στο «γαλάζιο» λεξιλόγιο έχει μπει και η έννοια της αλλαγής, απότοκη της απογοήτευσης και της οργής μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, το εν λόγω αίτημα απαντάται πλέον και στα focus groups που «τρέχουν» σε τακτική βάση και αναμένεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να συμπεριληφθεί στο νέο προεκλογικό σύνθημα, καθώς είναι εδραία η πεποίθηση στην πρωθυπουργική έδρα ότι ο αυθεντικότερος φορέας της αλλαγής, που ευαγγελίζεται πλέον σεβαστό κομμάτι της κοινής γνώμης, δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως, όσο πλησιάζουμε προς τις κρίσιμες τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το υπόλοιπο «γαλάζιο» πολιτικό προσωπικό θα θέτουν με ολοένα και εντονότερο τρόπο το κεντρικό προεκλογικό δίλημμα του κυβερνώντος κόμματος, ήτοι «θα πάμε μπροστά ή πίσω στην Ελλάδα που μας πληγώνει».

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η ΝΔ παρουσιάζει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης χωρίς να επιφυλάσσει εκπλήξεις προς τους ψηφοφόρους. Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να προκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα να υποδείξει τους συμμετέχοντες σε αυτό που περιγράφει ως προοδευτική διακυβέρνηση, επιμένοντας να ανακινεί τον κίνδυνο μιας πολιτικής τερατογένεσης μέσω του ακραίου, πλην όμως πιθανού, ενδεχομένου του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ηττημένων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 9 Απριλίου 2023