Η συζήτηση που άνοιξε γύρω από την «κυβέρνηση των ηττημένων» μέσα από δηλώσεις πολλών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς δείχνει την αγωνία που υπάρχει στην Κουμουνδούρου για την επόμενη μέρα της πρώτης κάλπης.

Πιο συγκεκριμένα, παρά τις πολλές δημόσιες δηλώσεις όλων των στελεχών της Κουμουνδούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα -ανεξάρτητα από το τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- και στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα, οι τοποθετήσεις κορυφαίων συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν εντελώς το αντίθετο. Δηλαδή, παρά την αρχική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, απαντώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», είχε πει ότι κυβέρνηση συνεργασίας θα γίνει μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα μια κυβέρνηση από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα «κυβέρνηση ηττημένων», στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται πλέον να το συζητούν.

«Θα το εξετάσουμε εκείνη τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσίπρας, ανοίγοντας τη συζήτηση, ενώ την ίδια στιγμή στελέχη της «Ομπρέλας» επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λάθος όταν διατύπωσε την άποψη αυτή, καθώς η απλή αναλογική είναι ένα εργαλείο για τέτοιου είδους κυβερνήσεις. Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση που δίνει η Κουμουνδούρου τη συγκεκριμένη στιγμή σε αυτό το σενάριο είναι ότι όλα εξαρτώνται από τους αριθμούς. Από τα αποτελέσματα, δηλαδή, που θα προκύψουν στις πρώτες εκλογές και από τη δυναμική που θα έχει κάθε κόμμα θα φανεί τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια.

Οι αριθμοί

Φυσικά, ρόλο παίζει και το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή στην πρώτη κάλπη. Γιατί -όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με τα εκλογικά αποτελέσματα-, εάν η Βουλή στην κάλπη της απλής αναλογικής είναι επτακομματική, τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σχηματιστεί κυβέρνηση είτε από το πρώτο κόμμα είτε από το δεύτερο. Εάν πάλι περάσουν το όριο του 3% έξι κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος, τότε τα ποσοστά και η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Δηλαδή, σε μια τέτοια περίπτωση, η Ν.Δ. θα έπρεπε να έχει ένα 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 32% και το ΠΑΣΟΚ 15%. Μόνο έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να φτάσουν το 47%, που χρειάζεται η κάλπη της απλής αναλογικής για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση, προφανώς θα προκύψει ένα άλλο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται να μη συζητά τον όρο που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης, να μην είναι ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός. Πολύ δύσκολα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορεί να πει «όχι» στους όρους της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το 15% θα είναι ένα ιδιαίτερα υψηλό νούμερο για το τρίτο κόμμα. Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση, τα άλλα κόμματα θα πρέπει να μοιραστούν το υπόλοιπο ποσοστό, δηλαδή το 20%, ενώ προφανώς κάποια παρουσία θα καταγράψουν και τα κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή. Aρα, το σενάριο αυτό μοιάζει ιδιαίτερα απίθανο, αν και είναι το μόνο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια προοδευτική διακυβέρνηση με «κορμό» μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Από εκεί και ύστερα, όλα τα άλλα σενάρια είναι εντελώς απίθανα. Εάν, δηλαδή, η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ μικρότερα, τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκυβέρνησης, καθώς θα χρειαζόταν και ένα τρίτο κόμμα.

Ανεπιθύμητος...

Στο σημείο αυτό μπαίνει ο παράγοντας «Γιάνης Βαρουφάκης». Μια μεγάλη μερίδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να μην επιθυμεί καμία συνεργασία μαζί του, καθώς, όπως επισημαίνουν, και μόνο το άκουσμα του ονόματος του αρχηγού του ΜέΡΑ25 θα παραπέμψει τους ψηφοφόρους σε άλλες, δύσκολες εποχές, από τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει αγώνα για να ξεφύγει τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι οι κλειστές τράπεζες και τα capitals controls έφεραν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο.

Κάποια άλλα στελέχη, παρ’ όλα αυτά, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΜέΡΑ25, καθώς θεωρούν ότι έτσι κι αλλιώς είναι καλό να μένει μια πόρτα ανοικτή για όλα τα ενδεχόμενα. Τα πράγματα περιπλέκονται, ωστόσο, όταν μπαίνει στην εξίσωση και το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποκλείσει ως κυβερνητικό εταίρο τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι δεν έχει τίποτα κοινό με ένα κόμμα που θέλει την επιστροφή στη δραχμή.

Πάντως, οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» απίθανο, αφού ούτως ή άλλως δεν «βγαίνουν» τα νούμερα: Η προϋπόθεση της πλειοψηφίας των 151 βουλευτών στο επόμενο Κοινοβούλιο.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 8/4