Σε… δυσαρεστημένους, αναποφάσιστους και τις δύσκολες Περιφέρειες για τη Νέα Δημοκρατία στρέφουν πλέον το ενδιαφέρουν τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, δύο εβδομάδες πριν από τη διάλυση της Βουλής.

Ούτως ή άλλως στον άξονα Μέγαρο Μαξίμου - Πειραιώς κλείνουν σταδιακά τις οργανωτικές εκκρεμότητές τους, μετά και τη δημοσιοποίηση την προηγούμενη Πέμπτη του συνόλου των «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων, πλην του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο χειρίζεται αποκλειστικά ο πρωθυπουργός και αναμένεται να ανακοινωθεί περί τα τέλη Απριλίου. Κομματικές πηγές δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον θετικό, όπως τον χαρακτηρίζουν, αντίκτυπο από το προφίλ και την ανθρωπογεωγραφία των «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων, αλλά και για το γεγονός ότι αυτές ανακοινώθηκαν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Τα ίδια πρόσωπα στέκονται ιδιαίτερα στους νέους, που, όπως τονίζουν, ρίχνουν τον ηλικιακό μέσο όρο, αποπνέουν αέρα ανανέωσης και δίνουν μία έξτρα ώθηση στο κυβερνών κόμμα σε μία μη προνομιακή για αυτό εκλογική δεξαμενή, όπως είναι οι νεοεισερχόμενοι και εν γένει οι νέοι ψηφοφόροι.

Περιοδείες

Είναι σαφές ότι για το Μέγαρο Μαξίμου προσωπικά οι εκλογικές επιδόσεις της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα και δη στην Α’ Θεσσαλονίκης, ιδίως μετά την κοινοβουλευτική αποστρατεία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αποτελεί ένα μείζον πολιτικό στοίχημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» ότι η τρίτη Περιφέρεια όπου έχει δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφιος, θα είναι τελικώς η Α’ Θεσσαλονίκης, επιλογή για την οποία σας είχε προϊδεάσει εδώ και μέρες η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ο πρωθυπουργός να επιλέξει να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να περιοδεύσει στα δυτικά της πόλης, σε συνοικίες όπως ο Εύοσμος, εκεί όπου η ΝΔ παραδοσιακά δυσκολεύεται, καθώς στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό της ήταν κατά 10 μονάδες χαμηλότερο του αντίστοιχου εθνικού της. Κομματικοί αξιωματούχοι τονίζουν εξάλλου ότι η ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια να «επιλέξει» Περιφέρειες, στην προσπάθειά της να περιορίσει τις απώλειες που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα. Με το συγκεκριμένο σκεπτικό έχουν σχεδιαστεί και οι επόμενες εξορμήσεις του πρωθυπουργού στην περιφέρεια, τουλάχιστον έως την προκήρυξη των εκλογών, κατά πάσα πιθανότητα στις 24 Απριλίου. Μετά το Πάσχα αναμένεται να βρεθεί κατά πληροφορίες στην Περιφέρεια του Ιονίου και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή του Θωμά θα επισκεφθεί τα Χανιά και το Ρέθυμνο αντιστοίχως.

Προσωπικός βοηθός

Καίτοι η Βουλή κλείνει σε λίγα εικοσιτετράωρα, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσει έως τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η εντολή του πρωθυπουργού, όπως το περιέγραψε στον καθιερωμένο πλέον εβδομαδιαίο απολογισμό του μέσω Facebook, είναι να συνεχίσει να παράγεται κυβερνητικό έργο, ιδίως σε τομείς που απλοποιούν την καθημερινότητα του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», εντός της Μεγάλης Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, για τον θεσμό του προσωπικού βοηθού, αλλά και το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Υπεροχή στη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Κάτι παραπάνω από πρόδηλο στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη είναι ότι επιδιώκει τη σύγκριση πεπραγμένων και προσώπων ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

«Πιστεύει αλήθεια κανείς ότι ο κ. Σπίρτζης θα φτιάξει τα τρένα; Ο κ. Κατρούγκαλος τις συντάξεις; Ο κ. Φίλης την Παιδεία; Ή ο κ. Πολάκης τη Δικαιοσύνη; Θα μιλήσει για διαφάνεια ένα κόμμα με δύο υπουργούς καταδικασμένους στο Ειδικό Δικαστήριο;», ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξή του στη Μακεδονία της Κυριακής». Στόχος του να αφυπνίσει τα αντανακλαστικά του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και να προσεταιριστεί τμήμα κεντρώων - μετριοπαθών ψηφοφόρων που χάρισαν στη ΝΔ τη νίκη το 2019.

Εξάλλου, η υπόμνηση και με τη βοήθεια των προεκλογικών σποτ, που εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά στο διαδίκτυο, του κυβερνητικού έργου αναμένεται να ενταθεί έως το Πάσχα, καθώς έχει αποδειχθεί βάσει των κυλιόμενων μετρήσεων, που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, ότι συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκτηση του σημαντικού προβαδίσματος που απολάμβανε προ του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Τέλος, στη συνέντευξή του προχθές, στην τηλεόραση του Σκάι και τον Γιώργο Αυτιά, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την καθαρή πρόταση διακυβέρνησης, με στόχο να απαξιώσει αφενός την ομιχλώδη κατά το Μέγαρο Μαξίμου έννοια της προοδευτικής διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, αλλά και αφετέρου το «ανέφικτο όσο και υπερφίαλο ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» του κ. Ανδρουλάκη.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/4