«Κατέρχοµαι στις εθνικές εκλογές µε το ΠΑΣΟΚ διότι θεωρώ τον Ν. Ανδρουλάκη έναν αδιάφθορο πολιτικό, σε αντίθεση µε τη σηµερινή, διαπλεκόµενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, µε την οποία ήρθα σε κάθετη και αµετάκλητη ρήξη όταν άρχισαν να πέφτουν στην αντίληψή µου σηµεία και τέρατα, µε αποκορύφωµα τις σκανδαλώδεις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, όπου, µεταξύ άλλων, µετετράπη από κακούργηµα σε πληµµέληµα το αδίκηµα της δωροδοκίας, µε στόχο να ευνοηθούν συγκεκριµένοι αεριτζήδες επιχειρηµατίες». Με αιχµή αυτήν τη δήλωση, ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, εξηγεί τους λόγους που τον οδηγούν να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές µε το ΠΑΣΟΚ στον Νοµό Ζακύνθου, θέλοντας µε τη συµµετοχή του στα ψηφοδέλτια της Χαριλάου Τρικούπη να µετατρέψει την προεκλογική του εκστρατεία σε έναν «ανένδοτο» αγώνα κατά της σηµερινής ηγετικής οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία -όπως λέει σε συνοµιλητές του- συνεχίζει «να δουλεύει ψιλό γαζί τον ελληνικό λαό, πουλώντας το παραµύθι του ηθικού πλεονεκτήµατος και της εντιµότητας».

Η διάρρηξη των σχέσεων του Στ. Κοντονή µε τον ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να κλιµακώθηκε το καλοκαίρι του 2019, όταν µε εντολή του Αλέξης Τσίπρα κρατήθηκε ανοιχτή η Βουλή για να ψηφιστούν στον Ποινικό Κώδικα «φωτογραφικές» διατάξεις µε απόχρωση οικονοµικής διαπλοκής, αλλά και πολιτικής σκοπιµότητας, όπως αυτές που σχετίζονταν µε τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο είχαν προηγηθεί και άλλα άγνωστα επεισόδια, που τον έκαναν να αισθανθεί «διακοσµητικός» ως υπουργός ∆ικαιοσύνης, δεδοµένου πως για µείζονος σηµασίας υποθέσεις, όπως αυτή της Novartis, περισσότερο εµπλέκονταν αποφασιστικά οι Τζανακόπουλος, Παπαγγελόπουλος και Πολάκης παρά ο ίδιος.

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως, ενώ ο Στ. Κοντονής ήταν υπουργός ∆ικαιοσύνης και είχε την κεντρική ευθύνη για τη διαχείριση της υπόθεσης Novartis, έκπληκτος παρακολουθούσε στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, να δηλώνει σε τηλεοπτικές εκποµπές πως «ξέρει ποιοι είναι οι προστατευόµενοι µάρτυρες».

Η διάρρηξη των σχέσεων µε την Κουµουνδούρου κλιµακώθηκε το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο είχαν προηγηθεί αρκετά επεισόδια


Ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης, όπως εξήγησε πρόσφατα σε ΜΜΕ της Ζακύνθου, θα µπορούσε κάλλιστα να κάνει το «κορόιδο» και να συνεχίζει να βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ, για την ίδρυση του οποίου διαδραµάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο µαζί µε τον αείµνηστο Γ. Μπανιά.

«Τα χρόνια που µεσολάβησαν από το 2019 µέχρι σήµερα θα µπορούσα να κάνω το κορόιδο για όσα συνέβησαν και για όσα υπέπεσαν στην αντίληψή µου και αγγίζουν τη διαπλοκή και τη διαστρέβλωση του προγράµµατος και της φυσιογνωµίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα ήταν για µένα το εύκολο, ώστε σήµερα να επανέλθω στη Ζάκυνθο και να διεκδικήσω την έδρα του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Οµως, εγώ σε τέτοια θέµατα δεν βάζω νερό στο κρασί µου. Γι’ αυτό ήλθα σε κάθετη, οριστική και αµετάκλητη σύγκρουση µε τη διαπλεκόµενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τέλος σε µια πορεία πολλών ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αμφίπλευρη σχέση 

Οι πρώτες επαφές µε τον Ν. Ανδρουλάκη, οπότε και άρχισε να καλλιεργείται µια σχέση εµπιστοσύνης ανάµεσά τους µε προοπτική συνεργασίας, ξεκίνησαν µε την εκλογή του πρώτου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Τις «επιθέσεις φιλίας» προς το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο Στ. Κοντονής τις ξεκίνησε πριν συναντηθούν. «Οπως στο 1977 όλοι γνωρίζαµε πως δυνατότητες ανακατατάξεων βρίσκονταν αποκλειστικά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο σήµερα περιµένουµε να δούµε από τον Νίκο Ανδρουλάκη αν ο ίδιος θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που “πλουσιοπάροχα” του παρέχονται», έγραφε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης µόλις ο Ν. Ανδρουλάκης εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ήταν η πρώτη εφηµερίδα που είχε αποκαλύψει σε ανύποπτο χρόνο τους µυστικούς διαύλους επικοινωνίας ανάµεσά τους, ασχέτως αν εδώ και περίπου έναν χρόνο γινόταν προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να µη γίνει γνωστό το παρασκηνιακό «φλερτ» που κατέληξε σε «γάµο».

Από τη στιγµή που επισηµοποιήθηκε από την Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στη Ζάκυνθο η υποψηφιότητα του Στ. Κοντονή µε το ψηφοδέλτιο του κόµµατος, ο ίδιος αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να ανταποκριθεί θετικά. «Η εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη µε ώθησε σε αυτή την κατεύθυνση, διότι πιστεύω ότι είναι ένας νέος και αδιάφθορος άνθρωπος, µε αρχές και αξίες, ενώ έχει γνώση της ιστορικής πορείας του ΠΑΣΟΚ, των επιτευγµάτων και των λαθών του. Αυτή η συµπυκνωµένη εµπειρία ελπίζω να τον οδηγήσει σε µια επανεκκίνηση σε όφελος του λαού και της δηµοκρατικής παράταξης», σηµείωσε χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 8/4/23