Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
ilias_kasidiaris
Πολιτική

Ακραία κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: «Στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους», λέει ο Μητσοτάκης

«Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας», τόνισε ο πρωθυπουργός

Να αναλάβει τις ευθύνες της κάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  την αντιπολίτευση σχετικά με την τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

 Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης τόνισε πως «θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη Χρυσή Αυγή».

 Μητσοτάκης: Στη Βουλή θα αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους - Εδώ θα κριθούν όλοι

«Εμείς φέρνουμε νέα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει τον νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει και να υψώσει αυτό το τείχος, το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

 «Αύριο στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιον τρόπον αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν, όποτε χρειαζόταν, συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί».

 «Εδώ, λοιπόν, θα κριθούν όλοι. Και κάνω μια έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου αύριο, τελευταία μέρα, ουσιαστικά, λειτουργίας του Κοινοβουλίου πριν διαλυθεί η Βουλή, να ομονοήσουμε επιτέλους. Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. Η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης. Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν. Και ελπίζω ότι, τελικά, μέχρι αύριο θα πρυτανεύσει η λογική. Κοντός ψαλμός όμως, αύριο θα ξέρουμε και όλοι θα λογοδοτήσουν τελικά για τη συμπεριφορά τους. Και, ξέρετε, στην ψήφο τελικά στο Κοινοβούλιο κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια».

 Οικονόμου: Ακατανόητη και επικίνδυνη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Kατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στη ρύθμιση για «το κόμμα Κασιδιάρη», τη χαρακτήρισε επαρκή και τόνισε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο των συνταγματικών της υποχρεώσεων. Αναφέρθηκε στις δύο αλλαγές που προβλέπονται και εξήγησε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δικαστικής κρίσης. Χαρακτήρισε δε τη θέση της κυβέρνησης ξεκάθαρη, ενώ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ακατανόητη και επικίνδυνη.

 Ο κ. Οικονόμου εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να αφήσει τις υπεκφυγές και την ασάφεια.

 «Θέλει να συμμετέχουν οι μαχαιροβγάλτες στις εκλογές, ναι ή όχι; Τα μεγάλα λόγια δεν βοηθούν. Είναι ώρα ομόθυμα το πολιτικό σύστημα να υψώσει ανάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

 Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει καμία άλλη νομοθετική κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης, όποιες κι αν είναι οι επόμενες κινήσεις από τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι θα ηγηθεί του λεγόμενου κόμματος Κασιδιάρη.

 «Η Δικαιοσύνη θα κρίνει ποια κόμματα εμπίπτουν ή όχι στις προϋποθέσεις του νόμου για την ανακήρυξή τους», είπε ο Οικονόμου.

 Γεροβασίλη: Δεν θα συμμετάσχουμε, η κυβέρνηση να πάρει την ευθύνη μόνη της

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να ψηφίσει την τροπολογία για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, με την Ολγα Γεροβασίλη να δηλώνει σήμερα πως «εμείς σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουμε, θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της».

 Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

 «Είναι παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Το μείζον ήταν να μην επιτραπεί στην εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει ως πολιτικός οργανισμός και να απευθύνεται στον ελληνικό λαό και να λέει "ψηφίστε με". Έγινε συζήτηση στη Βουλή, όχι ευρύς διάλογος και όχι εγκαίρως. Αλλά όταν η ΝΔ αποφάσισε αν τη συμφέρει ή δεν τη συμφέρει. Γιατί δεν το έκανε νωρίτερα; Όταν οι νομοθετικές ρυθμίσεις έρχονται παραμονή των εκλογών έχουν ένα φορτίο, το οποίο προφανώς δεν είναι θετικό.

 Εκεί λοιπόν συζητήσαμε, καταθέσαμε προτάσεις, γιατί κανένα κόμμα δεν ήταν σύμφωνο, άσχετα αν τελικά το ΠΑΣΟΚ ψήφισε. Εμείς επιλέξαμε τη στάση της ουδετερότητας, δηλαδή το "παρών". Ο ερασιτεχνισμός στις κινήσεις της κυβέρνησης ενέχει κινδύνους, και εμείς σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουμε, θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της. Κινδυνεύουμε να γίνουμε χορηγοί της εγκληματικής οργάνωσης εξαιτίας των ερασιτεχνισμών. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει ρύθμιση που τους αφήνει έξω.

Το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης, γιατί έκανε όλους αυτούς του ερασιτεχνισμούς, δεν άκουσε ούτε εμάς ούτε το ΠΑΣΟΚ, αν και ψήφισε, και τώρα κριτικάρει αρνητικά την κυβέρνηση. Εμφανίζεται η κυβέρνηση λίγο πριν κλείσει η Βουλή να διορθώσει το λάθος με ένα λάθος και κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε τη Χρυσή Αυγή από εγκληματική οργάνωση, διωκόμενη».