Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από την ψηφοφορία για το θέμα Κασιδιάρη εκτός κι αν η πλειοψηφία κάνει δεκτή την πρόταση που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση τον Φεβρουάριο και η οποία στηριζόταν  στις  εισήγησης Κοντιάδη – Αλιβιζάτου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR  αναφερόμενος στο θέμα  και στην παρέμβαση του Γιώργου Γεραπετρίτη στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερρίκου μίλησε, για άθλια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. «Η μάχη απέναντι στο φασισμό και την ακροδεξιά δεν κερδίζεται με τέτοια πρακτική» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Με τον θεσμικό ερασιτεχνισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση γίνεται «χορηγός» του Κασιδιάρη. Απευθύνουμε έκκληση να σοβαρευτούν. Και να φέρουν την τροπολογία που είχαμε φέρει στη Βουλή και συμφωνούσαν έγκριτοι Συνταγματολόγοι, να την ψηφίσουμε όλοι μαζί».

«Με αυτές τις αδιανόητες για μια δημοκρατία παρεμβάσεις όμως, αυτό που στο τέλος της ημέρας πετυχαίνει είναι να ενισχύει την Ακροδεξιά».

Αναφερόμενος στη νέα τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, υπενθύμισε ότι η ΝΔ αρνήθηκε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν γίνει χορηγοί της ακροδεξιάς», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα επιμείνουμε στο σωστό. Δεν πιστεύουμε ότι εάν παραβιάζεις το Σύνταγμα προστατεύεις τη Δημοκρατία. Επιμένουν στο λάθος», τόνισε αναφερόμενος στη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν στην σημερινή συζήτηση    η κυβέρνηση να αποδεχθεί  έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, που δίνει λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο Σύνταγμα.

Να θυμίσουμε ότι  η  πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ  είναι βασισμένη στις προτάσεις  Κοντιάδη – Αλιβιζάτου και προβλέπει:

  • Προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος.
  • Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης. Η διάταξη τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές.