Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για ηλεκτρική διασύνδεση αναμφίβολα θα αποτελέσει «καταλύτη» στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ενεργειακής ασφάλειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

Ο κ. Σούκρι εξήγησε πως στόχος είναι να αξιοποιηθούν πλήρως οι ιδιαίτερες και ιστορικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

«Όπως ανέφερα στη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ των δύο λαών, ο δεσμός των Ελλήνων που έχουν ζήσει στην Αίγυπτο και των Αιγυπτίων που έχουν ζήσει στην Ελλάδα, είναι ισχυρός».

«Αυτό μας οδηγεί στην εξεύρεση νέων τομέων συνεργασίας», υπογράμμισε συνοψίζοντας πως μεταξύ αυτών είναι και η αναγνώριση της ανάγκης νέων πηγών ενέργειας για την Ευρώπη.

«Η Αίγυπτος διαθέτει τους πόρους, έχει την ικανότητα να παράγει πράσινη ενέργεια μέσω της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου που μπορεί να ωφελήσει την διατήρηση της ισορροπίας του πλανήτη και ταυτόχρονα να παρέχει ενέργεια στους εταίρους μας στην Ευρώπη».

Μιλώντας τόσο για τις σχέσεις με την Ελλάδα, την επαναπροσέγγιση Καΐρου - Άγκυρας και τα ευρύτερα θέματα που αφορούν τη Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο κύριος Σούκρι εξέφρασε την ελπίδα οι αυτές να πάρουν μια στροφή προς θετική κατεύθυνση, προς τον συμβιβασμό και την αναγνώριση των συμφερόντων.

Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών να αντιμετωπιστούν μέσω της πολιτικής διαδικασίας ώστε να καταλήξουν σε συμπεράσματα που θα μπορούν να υποστηρίξουν και να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα και των δυο πλευρών με ισότιμο και δίκαιο τρόπο.