Η επαναπροβολή της σειράς του Mega «Αγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον ουρανό» για τη Μεγάλη Εβδοµάδα προκάλεσε άγρια κόντρα ανάµεσα στον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο και τον βουλευττή της Νέας ∆ηµοκρατίας στον Νότιο Τοµέα της Αθήνας Γιάννη Καλλιάνο.

Ολα ξεκίνησαν την Κυριακή των Βαΐων, όταν ο κ. Τατσόπουλος σχολίασε την επαναπροβολή της σειράς στην τηλεόραση του Mega, η οποία παρουσιάζει τη ζωή του Αγίου Παϊσίου και της οικογένειάς του και καταγράφει την πορεία του προς τον µοναχισµό.

Ο συγγραφέας µε ανάρτησή του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο για «κατάπτυστο πλασάρισµα της Παϊσιάδας, ως ιστορικής βιογραφικής σειράς, κόντρα στην πιο στοιχειώδη επιστηµονική δεοντολογία», ενώ παράλληλα σηµείωσε ότι κανένας εκπρόσωπος του πανεπιστηµιακού χώρου δεν διαµαρτύρεται. Ο κ. Τατσόπουλος, που µε αφορµή την πρώτη προβολή της σειράς του Mega τον Φεβρουάριο του 2022 είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από ιεράρχες και εκκλησιαστικούς κύκλους µε τις αναρτήσεις του για το σίριαλ, µιλώντας τότε για «πρότζεκτ αποβλάκωσης», στην τελευταία του ανάρτηση αναφέρθηκε στα υψηλά νούµερα τηλεθέασης που καταγράφει η σειρά, κάνοντας λόγο για τηλεθέαση «αµνοεριφίων».

Ενόχληση

Ο βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας και µετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος, δεν µπόρεσε να κρύψει την ενόχλησή του για την τοποθέτηση του Πέτρου Τατσόπουλου, απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο συγγραφέας, χαρακτηρίζοντάς τον «χυδαίο πολέµιο της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης».

Μάλιστα, η αποστροφή του Π. Τατσόπουλου για «τηλεθεατές-αµνοερίφια» φαίνεται ότι ήταν αυτή που ουσιαστικά εξόργισε τον Γ. Καλλιάνο, ο οποίος αντέδρασε έντονα για τον εν λόγω χαρακτηρισµό: «∆ηλώνω την πλήρη αντίθεσή µου στον χαρακτηρισµό “αµνοερίφια” των ατόµων που πιστεύουν στον Χριστό και των ατόµων που θα παρακολουθήσουν τη σειρά. Είναι χυδαίο αυτό που κάνετε, αλλά φαίνεται να µην έχετε και τη λιγοστή αντίληψη για να κατανοήσετε πόσο άσχηµο είναι να καθυβρίζετε µε κάθε ευκαιρία το 90% των Ελλήνων».

«Είναι αδιανόητο ορισµένοι να βρίσκουν την ευκαιρία, για καθαρά µικροπολιτικούς σκοπούς, να προκαλούν το θρησκευτικό αίσθηµα, την ώρα µάλιστα που οδηγούµαστε στην κορύφωση των Αγίων Παθών του Κυρίου µας αυτές τις ηµέρες. Οφείλουµε όλοι µας να σεβόµαστε την άποψη ή την πίστη του
Στο τέλος θα πρέπει να λογοδοτούµε ή να φοβόµαστε που είµαστε χριστιανοί ορθόδοξοι
 συνανθρώπου µας, όποια και αν είναι αυτή. Στο τέλος θα πρέπει να λογοδοτούµε ή να φοβόµαστε που είµαστε χριστιανοί ορθόδοξοι και αντλούµε δύναµη από την πίστη µας. ∆εν πρέπει να αφήσουµε να συµβεί αυτό. Γι’ αυτό και µε κάθε ευκαιρία θα απαντώ, ευγενικά, αλλά µε επιχειρήµατα, σε όλους όσοι προσπαθούν να ειρωνευτούν τον Ιησού Χριστό και την Παναγία µας», δήλωσε στο «Secret» ο βουλευτής.

Η τοποθέτηση

«Κύριε Τατσόπουλε, ο κόσµος δεν ακολουθεί και δεν πιστεύει όποιον τον υβρίζει. Ο κόσµος εµπιστεύεται όποιον σέβεται την άποψή του, όποια και αν είναι αυτή. Η ιδιότητα του µάγκα δεν περνάει στους πολίτες στην εποχή µας, δεν το έχετε καταλάβει ακόµη; Μάλλον εσείς θεωρείτε “αµνοερίφια” αυτούς στους οποίους απευθύνεστε», καταλήγει στην ανακοίνωση-απάντηση ο κ. Καλλιάνος.

Από την πλευρά του, ο Π. Τατσόπουλος επανήλθε µετά την ανακοίνωση του βουλευτή Νοτίου Τοµέα της Ν.∆. και αναφερόµενος στον Γ. Καλλιάνο µεταξύ άλλων έγραψε: «Εκλογές έρχονται και ο συγκεκριµένος κύριος θέλησε να υπενθυµίσει στους ψηφοφόρους του πόσο πιστός ορθόδοξος χριστιανός είναι, µπας και το έχουν λησµονήσει, µέχρις ότου προσέλθουν στην κάλπη».

«Δικαίωμα του καθενός»

Ενώ σε άλλο σηµείο ανέφερε: «∆ικαίωµα του καθενός να αυτοεξευτελίζεται δηµοσίως και ποιος είµαι εγώ που θα τον αποτρέψω, πόσω µάλλον όταν διακυβεύονται για τον ίδιον τα ιερά και τα όσια (η επανεκλογή του, εν προκειµένω)», ενώ για τη σειρά επανέλαβε πως «αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα του 21ου αιώνα µια τηλεοπτική σειρά παιδαριώδους θρησκευτικής κατήχησης, µε “θαύµατα” και λοιπά ζογκλερικά κόλπα, όπως ο “Παΐσιος”, να πλασάρεται από ένα µεγάλο τηλεοπτικό κανάλι ως “ιστορική-βιογραφική σειρά” και η πανεπιστηµιακή κοινότητα της χώρας να τηρεί αιδήµονα σιγή», επιµένοντας στον χαρακτηρισµό «αµνοερίφια».

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 14 Απριλίου 2023.