Περιπετειώδης η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, αφου στα πρώτα λεπτά της χρειάστηκε να διακοπεί για περίπου πέντε λεπτά, καθώς δεν ήταν δυνατό να βγάλουν άκρη με την μετάφραση στο ακροατήριο των ομογενών που βρίσκονταν στην αίθουσα όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση.

«Είναι μεγάλη χαρά να είμαι εδώ. Ιδιαίτερη χαρά να είμαι εδώ σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο. Είχα έρθει το 2015 σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα καθώς τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα πάνω μας, καθώς είχε χάσει το 1/4 του ΑΕΠ της. Με οικονομία να καταρρέει, την ανεργία στο 30% και ένα πρόγραμμα λιτότητας που οδηγούσε σε αδιέξοδο. Ηρθα πάλι το 2016 εκπροσωπόντας μια χώρα που είχε να αντιμετωπίσει και την προσφυγική κρίση» ξεκίνησε να λέει για να πέσει... μαύρο, καθώς επικράτησε ένα μπάχαλο με τους μεταφραστές.

Μετά από λίγα λεπτά συνέχισε κάνοντας λόγο για «περιπετειώδη παρέμβαση» εξαιτίας της διακοπής.

«Θυμάμαι πως το 2019 επισκέφτηκα τελευταία φορά ως πρωθυπουργός το Βερολίνο, σκεπτόμενος ότι είναι εφικτό πως σε μία περιοχή ως τα Βαλκάνια, να λύνεις διαφορές ειρηνικά, με τους γείτονές σου. Στην «πυριδιταποθήκη της Ευρώπης» όπως την αποκαλούν. Τότε με τον Ζ. Ζάεφ με την Συμφωνία των Πρεσπών δώσαμε ένα σημαντικό μήνυμα στην Ευρώπη ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν λύσεις για ειρήνη και σταθερότητα με μία συμφωνία που ξεπάγωσε την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε.

Μιλώντας, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Βερολίνου σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» της γερμανικής Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας δήλωσε στην ομιλία του υπερήφανος για το έργο της κυβέρνησής του και επισήμανε ότι το 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι «παρέλαβε χάος». «Ήμασταν η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που αυτό που αφήσαμε δεν επέτρεπε στην επόμενη κυβέρνηση να πει "παραλάβαμε χάος". Η χώρα του 2019 δεν είχε σχέση με την υπό κατάρρευση χώρα που βρήκαμε το 2015», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διαφορετικές προκλήσεις και ανέδειξε ως βασική προτεραιότητά του «να αισθανθεί και πάλι ο κόσμος δικαιοσύνη», να εξαλειφθούν οι αδικίες και το πελατειακό κράτος. «Υποσχεθήκαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και το καταφέραμε. Αυτός ήταν ο στόχος μας. Και να μικρύνουμε τις ανισότητες. Και το κάναμε σε πλαίσιο μνημονίων. Οι επόμενοι τα βρήκαν όλα στρωμένα και με την πανδημία είχαν τη δυνατότητα και να δαπανήσουν. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Αν είχαμε τη δυνατότητα να δαπανήσουμε 50 δισεκατομμύρια (…), τα νοσοκομεία δεν θα βρίσκονταν σε αυτά τα χάλια, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Δε ζητάμε δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κράτος δικαίου και Δημοκρατία κακοποιήθηκαν από την ΝΔ»

«Σήμερα έρχομαι σε μία ενδιαφέρουσα περίοδο με σοβαρές και διαφορετικές προκλήσεις, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα η Ελλάδα καλείται να αφήσει πίσω της πολιτικές που την χρεοκόπησαν δύο φορές. Πολιτική που διευρύνει της ανισότητες με μια τεράστια αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών. Κράτος δικαίου και δημοκρατία κακοποιήθηκαν από μία κυβέρνηση που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και δεν έδειξε κανένα σεβασμό στην ελευθεροτυπία» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Οι Ελληνες πολίτες και ομογενείς όπως εσείς που ζείτε στην Γερμανία, δυστυχώς όχι όλοι, καλείστε σε αυτές τις εκλογές που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής, να επιλέξετε ποια συμμαχική κυβέρνηση θέλετε να κυβερνήσει. Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες. Εχουμε μάθει να "βαφτίζουμε" αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αυτές που είναι μειοψηφικές. Θα είναι μία νέα μεγάλη αλλαγή αν συμβεί αυτό που επιθυμούμε. Η Νέα Δημοκρατία κινδυνολογεί μιλώντας για αστάθεια και αβεβαιότητα. Οι ίδιοι είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα στη χώρα. Είμαστε πίσω σε αυτονόητα πράγματα. Υπάρχει ασυδοσία στην Ελλάδα» ανέφερε εν όψει εκλογών και συνέχισε:

«Το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις εκλογές θα είναι αυτό που θα έχει την πολιτική και ηθική υποχρεωση για να δημιουργήσει μια κυβέρνηση σταθερή και η ΝΔ του Μητσοτάκη το αρνείται. Θέλει να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές έως ότου γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό είναι η αβεβαιότητα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ώστε να αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση τις προκλήσεις που γνωρίζουμε. Αυτό θα γίνει αν ηττηθεί η αλαζονική κυβέρνηση της ΝΔ που δεν θέλει συνεργασίες και οδηγεί σε αδιέξοδο την χώρα. Ολες οι μετρήσεις δείχνουν αμφίρροπη αναμέτρηση. Δεν είναι καπρίτσιο ή εμμονή δική μας. Το λένε τα απλά μαθηματικά και η πολιτική λογική και ηθική. Αλλά και ο εκπρόσωπος του τρίτου κόμματος και μέλη του, που ούτε λίγο, ούτε πολύ λένε ότι θα συνεργαστούν με το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές».

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις τιμές ρεύματος και έχει την ακριβότερη βενζίνη. Αλλά και ακριβότερες τιμές σε προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Αυτή τη κρίση θα πρέπει να κληθεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μία προοδευτική κυβέρνηση» είπε ακόμη.

«Ξέρουμε ότι οι εκλογές έχουν σημασία και για τον απόδημο ελληνισμό. Με την κυβέρνηση μας χωρίζουν ανυπέρβλητες πολιτικές και αξιακές διαφορές. Για μας η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας για παράδειγμα. Είχαμε από τους χειρότερους δείκτες θανάτων στην πανδημία, ακόμη και από την Βραζιλία του Μπολσονάρου. Και μεταρρυθμίσεις δεν είδαμε παρά μόνο στην συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας» είπε ακόμη.

Αναφερόμενος στα Τέμπη, σχολίασε: «Στα Τέμπη είδαμε την αδυναμία ενός κράτους να προσφέρει ασφάλεια στον Ελληνα πολίτη. Καμία βελτίωση. Ακόμη και ο σταθμάρχης, ανεκπαίδευτος, προϊόν πελατειακού κράτους που τοποθετήθηκε σε ένα σημαντικό πόστο. Αυτό ζούμε χρόνια με αυτή την κυβέρνηση. Αντί να παράγει άξιους, παράγει αυτούς που έχουν πρόσβαση στην εξουσία».

«Δεν είναι αποτελεσματικός ο φράχτης, αντιγράφουν τον Τραμπ»

Δεν μας αξίζει ο ρόλος του δεσμοφύλακα της Ευρώπης. Πρέπει να μιλήσουμε για την ανάγκη για νόμιμες οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, ώστε να μειωθούν οι ροές. Ωστε να μη πέφτει όλη η ευθύνη στις πρώτες χώρες ροής. Το μεταναστευτικό είναι Ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν θα προχωρήσει η Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη» είπε και επιτέθηκε στη συνέχεια στον πρωθυπουργό.

«Δεν μπορεί να έχουμε τον πρωθυπουργό να φωτογραφίζεται σε έναν φράχτη που δεν είναι αποτελεσματικός, αντιγράφοντας τον Τραμπ» αναφέρει και συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό, σχολίασε:

«Μόνο η συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να σταθεί δυναμικά απέναντι σε μία δεξιά που συνεργάζεται όλο και πιο στενά με την ακροδεξιά. Χρησιμοποιούν τη θέση της. Το βλέπουμε και στην Ιταλία, τη Σουηδία, την Ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα. Τώρα τον έπιασε πόνο τον Μητσοτάκη να νομοθετήσει ένα μήνα πριν τις εκλογές για να μπλοκάριε το κόμμα των νεοναζί. Αυτό δεν το κάνεις ένα μήνα πριν, το κάνεις έγκαιρα και με τρόπο συνταγματικό προβλέψιμο. Αλλιώς φουσκώνεις το κίνημά τους. Ο πόνος του δεν ήταν αυτός, να μην μπουν στη Βουλή, αλλά γιατί θέλει να ρίξει δίχτυα στο ακροατήριό τους. Ιδια ρητορική έχει».

«Μπορώ να κυβερνήσω με όλα τα κόμματα εκτός ΝΔ και ακροδεξιάς»

Μετά την ομιλία του, στο πλαίσιο συζήτησης, ρωτήθηκε με ποια κόμματα θα συνεργαζόταν για να σχηματίσει κυβέρνηση, απαντώντας ξεκάθαρα «με όλα εκτός της ΝΔ και της ακροδεξιάς».

Στην χρήση της λέξης «Ορμπανοποίηση» στην Ελλάδα, με αφορμή σχόλιο του Αλ. Τσίπρα για άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι αλαζονικός, αλλά είναι βαριά η χρήση της λέξης "Ορμπανοποίηση"» , είναι πολύ πιο κάτω και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε ως εκεί».

«Πρέπει να σταματήσουμε τις ανισότητες και τις αδικίες στη χώρα, με ομίλους να έχουν υπερκέρδη και οικογένειες να μην μπορούν να επιβιώσουν. Εξοργίζει κάθε νέο άνθρωπο το να μην βρίσκει δουλειά και να πρέπει να γίνει ρουσφέτι για να εργαστεί. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Δεν δημιουργήσαμε εμείς αυτό το κράτος» σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζητάμε πρώτη ευκαιρία, όχι δεύτερη γιατί τότε κυβερνούσαμε με τις επιταγές Σόιμπλε και Λαγκάρντ»

«Δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσουμε, αλλά πρώτη. Να κυβερνήσουμε με το πρόγραμμά μας και όχι με βάση τις επιταγές του Σόιμπλε και της Λαγκάρντ, γιατί τότε δεν μας δόθηκε η δυνατότητα» σημείωσε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας, σε ένα σχόλιο περί σύγκρισης συνθηκών κυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.