Η Ελλάδα βγαίνει πιο ισχυρή έπειτα από μία τετραετία που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε διεθνείς και αλλεπάλληλες κρίσεις. Ως χώρα έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας και ως οικονομία, έχοντας μειώσει τους φόρους και πολλαπλασιάσει την παραγωγικότητά μας, κινούμαστε σε θετική τροχιά. Πλέον, ο στόχος για την επόμενη τετραετία είναι ένας: να ενισχύσουμε το εισόδημα των πολιτών.

Ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η μεγέθυνση της οικονομίας. Με απλά λόγια, η προσέλκυση επενδύσεων. Τα θεμέλια για να το πετύχουμε έχουν ήδη μπει. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συγκεκριμένα, αλλάαμε τον τρόπο που οργανώνουμε, αξιολογούμε και ολοκληρώνουμε τα προγράμματα στήριξης και επενδύσεων που χρηματοδοτούμε. Δημιουργήσαμε ένα νέο εργαλείο, τον «ηλεκτρονικό φάκελο», με τον οποίο αντικαταστήσαμε τον φυσικό φάκελο. Καθιερώσαμε διαλειτουργικότητες με τις οποίες όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για τη συμμετοχή στα προγράμματα του υπουργείου παρέχονται ηλεκτρονικά, με το πάτημα ενός κουμπιού. Καταφέραμε, δηλαδή, να κάνουμε το πρώτο βήμα για την προσέλκυση επενδύσεων και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών μας: δώσαμε τέλος στη περιττή γραφειοκρατία. Πράξη με άμεσο αντίκτυπο στο έργο μας. Χάρη στον ηλεκτρονικό φάκελο και στην ψηφιακή αξιολόγηση των προτάσεων, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που αντιστοιχούν στη χώρα από την ΚΑΠ διπλασιάστηκε.

Το 2022 έφτασε το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ. Αυτό μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε μια σειρά από κομβικής σημασίας παρεμβάσεις. Να χρηματοδοτήσουμε νέα αρδευτικά δίκτυα και αγροτικούς δρόμους, που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Και εμβληματικά για το μέλλον του ελληνικού πρωτογενή τομέα προγράμματα, όπως αυτό των «Νέων Γεωργών», το μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους του μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, με το οποίο πριμοδοτήσαμε 14.000 νέους για να γίνουν επαγγελματίες αγρότες. Με αυτόν τον τρόπο προχωράμε στην αναβάθμιση των υποδομών και στην ενίσχυση του παραγωγικού μας πληθυσμού. Τα θεμέλια, δηλαδή, για να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο και τα ονομαστά προϊόντα της ελληνικής γης.

Ο πρωτογενής τομέας, αν διασυνδεθεί με τη βιομηχανία τροφίμων και τον τουρισμό, όπως τονίζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Το σχέδιό μας αλλά και η δουλειά που έχουμε ήδη κάνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπηρετούν αυτόν τον στόχο.

* υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποψήφιος βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας