Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την τετραετία 2023-2027 -με έμφαση στη βελτίωση του ΕΣΥ, στις τομές στη Δημόσια Διοίκηση και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών- θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμφιθέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Πρόκειται για μια πολύμηνη εργασία που έφερε εις πέρας μια τετράδα κυβερνητικών στελεχών, με τις κατευθυντήριες γραμμές και την τελική επίβλεψη του πρωθυπουργού: Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο γραμματέας Προγράμματος, Χάρης Θεοχάρης, ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, είχαν τον συντονισμό και την εποπτεία για το τελικό κείμενο, την πρόταση δηλαδή με την οποία η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί δεύτερη συνεχόμενη κυβερνητική θητεία.

 Ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο

Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και ως προς τους στόχους, καθώς θέτει περισσότερους από εκατό για την προσεχή τετραετία, και ως προς τις δράσεις, που αθροιστικά είναι πάνω από 1.500.

«Έχουμε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο. Είναι δοκιμασμένο στις εμπειρίες της πρώτης μας θητείας, αλλά είναι και στρατευμένο στις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας», τόνισε χθες από το Αιγάλεω ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε ως φιλόδοξο και ρεαλιστικό το «γαλάζιο» πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. 

Πέντε βασικοί άξονες και τρεις ειδικές στοχεύσεις

Το πρόγραμμα έχει πέντε βασικούς άξονες και χωρίζεται σε τρεις ειδικές στοχεύσεις και σε δύο οριζόντιες αναγκαιότητες.

Αύξηση εισοδημάτων των πολιτών
Η πρώτη στόχευση είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών με τρόπο και άμεσο, δηλαδή με καλύτερους μισθούς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, και έμμεσο, δηλαδή με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας. «Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς μας 25% σε μία τετραετία», επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα: «Από το 2024 θα ισχύσει, επιτέλους, το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Και για τους ελεύθερους επαγγελματίες το τέλος επιτηδεύματος στο τέλος της τετραετίας θα αποτελεί παρελθόν, καθώς θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση».

Νέο ΕΣΥ
Δεύτερος στόχος του πρωθυπουργού είναι να δημιουργήσει σταδιακά ένα καινούργιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με στοχευμένες επενδύσεις σε νοσοκομεία, σε μηχανήματα και στο ανθρώπινο δυναμικό και με μεγάλη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. «Είπαμε ήδη δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλα τα βασικά νοσήματα, τεράστιας σημασίας παρέμβαση. Καθολική ισχύ του Προσωπικού Γιατρού. Εκσυγχρονισμός όλων των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και των 156 Κέντρων Υγείας. Και πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών σε βάθος τετραετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, με την τελευταία δέσμευση για τις προσλήψεις νοσηλευτών να την κάνει μάλιστα για πρώτη φορά.

Παρέμβαση για το κράτος
Η τρίτη οριζόντια παρέμβαση αφορά στο κράτος. Όπως υπογράμμισε, «οριζόντιοι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ, στελέχη που θα μονιμοποιούνται μετά από δοκιμαστική θητεία, αξιολόγηση για όλους. Οι επιδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα επιβραβεύονται και οι αδυναμίες θα θεραπεύονται». Δεσμεύθηκε δε πως μέχρι το 2027, σε τέσσερα χρόνια δηλαδή από τώρα, όλες οι διαδικασίες στη Δημόσια Διοίκηση θα είναι ψηφιακές, με ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και με επαγγελματικές συμπεριφορές.

Στήριξη της νέας γενιάς
Τους τρεις αυτούς στόχους θα συνοδεύουν δύο ακόμα, που θα διαπερνούν οριζόντια τις κυβερνητικές πολιτικές: Η στήριξη της νέας γενιάς με προσιτή στέγη και η πολιτική εθνικής ασφάλειας. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει Ελληνίδα και Έλληνας που να μη γνωρίζει τους αγώνες που δώσαμε για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων αυτά τα τέσσερα χρόνια», ανέφερε από το Αιγάλεω ο Κυριάκος Μητσοτάκης.