Ποικίλες αντιδράσεις και αναταραχή προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας το σενάριο που ανέπτυξε χθες (26/04) σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, για κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής.

Δηλαδή, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για κυβέρνηση 120 βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) με την ψήφο ανοχής των βουλευτών του ΜέΡΑ25 ή και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το σενάριο για «προοδευτική κυβέρνηση» με 151 βουλευτές δεν βγαίνει. Ως εκ τούτου οι σκέψεις για κυβέρνηση ανοχής αποτελούν για την Κουμουνδούρου την μετεξέλιξη του πλάνου για «κυβέρνηση των ηττημένων».

Ανοιχτή πόρτα

«Δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν, υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχθεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτήν, είτε με την ανοχή του», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στον Alpha. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί ουσιαστικά να κρατήσει κρατάει ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη και παράλληλα να διατηρήσει τις όποιες αποστάσεις από το ΜέΡΑ25. Άλλωστε, οι θέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για το σχέδιο «Δήμητρα» και τις κλειστές τράπεζες έχουν ήδη προκαλέσει αναταραχή τόσο στην αγορά, όσο και στην Κουμουνδούρου.


Σιγή στο ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη τηρούν σιγή ασυρμάτου για το σενάριο κυβέρνησης ανοχής και επιμένουν στη θέση «χωρίς πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα συζητάμε με όποιον είναι έτοιμος να ακούσει το Πρόγραμμα μας και να βρούμε συγκλίσεις».

«Δεν ακούει»

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν ξεκαθάρισε στο Mega πως «το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να δώσει ψήφο ανοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτή η συζήτηση γίνεται έναν μήνα τώρα, εάν θα συμμετέχει το ΜέΡΑ25 σε συγκυβέρνηση ή εάν θα δίνει ψήφο ανοχής. Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα, ο κ. Τσίπρας όμως δεν ακούει. Το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να δώσει ψήφο ανοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ούτε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συγκυβέρνηση, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 για παράδειγμα. Ο λόγος είναι απλός. Δεν πιστεύουμε στην ιδέα της κυβέρνησης των ηττημένων, δείχνει ότι δεν υπάρχει μία δημοκρατική κουλτούρα γύρω από την απλή αναλογική. Δεν υπάρχει κυβέρνηση ηττημένων από τη στιγμή που έχεις πάνω από 151 βουλευτές σημαίνει ότι είσαι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αυτό σημαίνει ότι είναι οι νικητές, δεν μπαίνουμε σε συνεργασία, ούτε σε ψήφο ανοχής».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, μέσω του Δημήτρη Κουτσούμπα επανέλαβε ότι «δεν θα στηρίξει, ούτε θα δείξει ανοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε ονομάζεται προοδευτική, είτε ονομάζεται δημοκρατική, είτε ονομάζεται δήθεν ειδικού σκοπού».