Νέα δεδομένα φαίνεται πως έχουν προκύψει στο μέτωπο των μετεκλογικών συνεργασιών, με ζητούμενο την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Την εντύπωση αυτή δημιουργούν τις τελευταίες ώρες οι δημόσιες τοποθετήσεις των επικεφαλής των προοδευτικών κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις των ηγετικών στελεχών του ΜέΡΑ25 περί κλεισίματος των τραπεζών, αυτές όχι μόνο δεν έθεσαν τον κ. Βαρουφάκη εκτός κυβερνητικού προοδευτικού κάδρου για την Κουμουνδούρου, αλλά απεναντίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, δεν θέλησε να αποκλείσει χθες a priori κανέναν δυνάμει κυβερνητικό του εταίρο από το σχήμα μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» την επομένη των εκλογών.


«Κυβέρνηση ανοχής»

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε χθες για πρώτη φορά ένα παράθυρο σε «κυβέρνηση ανοχής» την επομένη της πρώτης εκλογικής Κυριακής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηριχθεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτήν είτε και με την ανοχή του».

Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ως υπαρκτά για το κόμμα του δύο ενδεχόμενα από το βράδυ της 21ης Μαΐου και εξής, δηλαδή τη συγκρότηση είτε «προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας» με προσκλητήριο συμμετοχής προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 είτε «κυβέρνησης ανοχής», έχοντας την εμπιστοσύνη κάποιων από τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγησε πως δεν υπάρχουν αποκλεισμοί κομμάτων ή προσώπων, καθώς «δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο», όπως εξήγησε, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο τελευταίος παρουσίασε ως μέρος του προεκλογικού του προγράμματος ένα παράλληλο ψηφιακό σύστημα συναλλαγών με την κωδική ονομασία «Δήμητρα», επαναφέροντας εκ νέου στον δημόσιο διάλογο το ενδεχόμενο του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών, για δεύτερη φορά μετά το 2015, αλλά και της προσφυγής σε ένα άλλο νομισματικό σύστημα.


Συμμετοχή χωρίς όρους

Ερωτηθείς για τις σχετικές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιο είναι το πρόγραμμα και τι ακριβώς έχει πει ο κ. Βαρουφάκης. Αλλά θέλω να σας πω το εξής: οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη γίνονται σε μια προγραμματική βάση συμφωνημένη. Δεν πηγαίνουμε στο πουθενά, πάμε και βλέπουμε, όπως πήγανε το τρένο στα Τέμπη. Πηγαίνουνε βάσει ενός προγράμματος που συμφωνείται» και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί λοιπόν σε καμιά κυβέρνηση αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του. Είναι αστείο».


Ευχές Τσίπρα προς ΜέΡΑ25

Αντίθετα, τους βασικούς όρους της προγραμματικής συμφωνίας αναμένεται να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως το μεγαλύτερο από τα προοδευτικά κόμματα, όπως ξεκαθάρισε χθες ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς, λοιπόν, απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση ισχυρής, μακράς πνοής και πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην ελληνική κοινωνία, στη βάση ενός προγράμματος, το οποίο θα έχει συμφωνηθεί και στο οποίο νομίζω ότι το πρώτο κόμμα θα βάλει τους όρους του», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπληρώνοντας παράλληλα για το ΜέΡΑ25 πως «η σχέση μας η πολιτική δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Δεν ξέρω αν θα έχει την ευχέρεια να είναι στη Βουλή. Του το εύχομαι, όπως και σε κάθε κόμμα».

Παρά τη μετεκλογική, δυνητική κυβερνητική τους προοπτική, ο κ. Τσίπρας απάντησε αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη για το κλείσιμο των τραπεζών ότι «διαφώνησα κάθετα» με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ενώ «αυτό το οποίο ξέρω όμως είναι ότι ο ελληνικός λαός αυτό το οποίο ζητά είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, στην καθημερινότητά του, που έχει να κάνει με τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα. Τα προβλήματά του είναι ότι δεν βγαίνει ο μήνας. Δεν είναι ότι θα κινδυνεύσουν οι τράπεζες», πρόσθεσε.

*Πληροφορίες: protothema.gr