«Η κυβέρνηση κατέφερε να προασπίσει -χωρίς εκπτώσεις- την εθνική κυριαρχία και έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως η συμφωνία των Πρεσπών δεν έλυσε με επωφελή τρόπο για την Ελλάδα, το θέμα της ονομασίας.

Ερωτηθείς εάν θα αξιοποιηθεί η διερευνητική εντολή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι με βάση την εντολή που θα δώσει ο ελληνικός λαός.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με ευρωπαϊκές σχέσεις

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η χώρα μας επέδειξε μια τεράστια πρόοδο και το λεω γιατί όταν αναλάβαμε το 2019 η χώρα βρισκόταν σε μια κατάσταση απομόνωσης στην Ευρώπη με ακόμα να ζητάει εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο λόγω της ιδιαιτερότητας της χώρας, και σήμερα έχει καταστεί πρωταγωνιστής. Έχει καταστεί πρωταγωνιστής γιατί καταφέραμε πάρα πολλές από τις προτάσεις που καταθέσαμε να γίνουν ευρωπαϊκές πολιτικές Ταμείο Ανάκαμψης, αντιμετώπιση του covid, ψηφιακό πιστοποιητικό και όλα αυτα μέσα σε ένα πλαίσιο όπου η Ευρώπη έψαχνε να βρει βηματισμό απέναντι σε πολλαπλές κρίσεις.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εμείς πορευτήκαμε με δύο άξονες πρώτα απ’ όλα απόλυτη υπεράσπιση χωρίς καμία έκπτωση της εθνικής κυριαρχίας και το δείξαμε στον Έβρο, το δείξαμε στο Αιγαίο, το δείξαμε στις διπλωματικές σχέσεις που καλλιεργήσαμε και στις συμφωνίες που υπογράψαμε και από την άλλη πάντοτε με ένα πλαίσιο ότι εμείς θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία για την εκκρεμότητα της χάραξης των θαλασσίων ζωνών και ότι αυτό θα το κάνουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αφού συνομολογήσουμε πως θα πάμε στη Χάγη.

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Υπάρχει ένας και μόνο άξονας στον οποίο οικοδομήθηκε μια εθνική πολιτική ότι με την Τουρκία είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τα θέματα των θαλασσίων ζωνών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο άπτεται της εθνικής κυριαρχίας. Νομίζω ότι με τις διπλωματικές συμφωνίες που έχουμε, με το διεθνή ρόλο που έχει αποκτήσει η χώρα, με τους εξοπλισμούς που έχουμε κάνει έχει φύγει από το μυαλό της τουρκικής ηγεσίας η οποιαδήποτε επεκτατική επιβολή.

Αναφορικά με την εκκρεμότητα της επικύρωσης των μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τα μνημόνια αυτά τα οποία ουσιαστικά αφορούν πράγματα που ήδη υλοποιούταν έχουνε χάσει και την αξία τους πλέον. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αυτή που έλυσε με τον τρόπο με τον οποίο έλυσε, δεν θεωρούμε με επωφελή τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα την εκκρεμότητα του ονόματος και είναι μια συμφωνία η οποία δεν έχει υλοποιηθεί ούτε από την άλλη πλευρά και αυτο το οποίο πιέζουμε σε μια χώρα η οποία έχει μια κυβέρνηση η οποία μάλλον μαστίζεται από μια αμφιβολία κατά πόσο είναι ισχυρή ή όχι αν μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και βεβαίως κρατάμε όλα τα διπλωματικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για να πιέζουμε.

Ερωτηθείς αν απειλείται η ενότητα της ΝΔ από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν απειλείται και αυτό έχει αποδειχθεί. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός της ΝΔ που πολιτεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να έχει ούτε ένα ψήγμα εσωκομματικής αντιπολίτευσης άρα δεν είναι εσωκομματικοί λόγοι. Η χώρα πρέπει να διατηρεί ανοιχτά και όποιες δυνατότητες έχει για να πιέζει στην καλή και πιστή εφαρμογή των Πρεσπών η οποία δυστυχώς από μόνη της η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μας έδωσε αυτά τα εργαλεία πίεσης. Για αυτό λεω ότι είναι μια κακή συμφωνία, δεν είναι μόνο για το τι περιλαμβάνει αλλά και για τους μηχανισμούς τους οποίους έχει για την επιβολή των συμπεφωνημένων τα οποία στην περίπτωσή μας είναι πολύ πιο ζωτικής σημασίας από ότι είναι η κύρωση δύο πρωτοκόλλων που το ένα έχει σχέση με την επιτήρηση του εναερίου χώρου που γίνεται και δεύτερον για τη παροχή τεχνικής βοήθεια για την ΕΕ που σε ένα βαθμό γίνεται.

Αναφορικά με τους απεγκλωβισμούς των συμπατριωτών μας από το Σουδάν

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν έχω κάποια καινούργια πληροφόρηση ήδη έχουν απεγκλωβιστεί αρκετές δεκάδες όχι όμως ένας ικανοποιητικός αριθμός. Σε αυτό έχει αποτύχει συνολικά η Ευρώπη να κινηθεί ενιαία και είδαμε επιχειρήσεις οι οποίες γίνονται από διάφορες χώρες μέλη. Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στο Σουδάν είναι αυξημένη ένταση πράγμα που δεν μας κάνει αισιόδοξους ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε και άλλους απεγκλωβισμούς.

Αναφορικά με τις δηλώσεις τους για το θέμα του Predator στο Σουδάν

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είπα ότι ακόμα και αν έχει δοθεί αυτή δεν ήταν ικανή συνθήκη για να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος. Όταν ρωτήθηκα αν όντως έχει δοθεί ή όχι απάντησα ότι όντως γίνεται μια ΕΔΕ στο υπουργείο Εξωτερικών η οποία έχει σχέση με τις άδειες εξαγωγής λογισμικού συνολικά και όχι κακόβουλου μόνο, από τις εταιρείες που φέρεται ότι είχαν τα δικαιώματα του predator για να δούμε αν σε αυτές τις άδειες εξαγωγής έχουν παραβιαστεί οι κανόνες που έχει θέσει η ΕΕ. Περιμένουμε να μας φέρουν οι αρμόδιοι πρέσβεις επικεφαλείς αυτής της έρευνας με τη συνδρομή των οποιονδήποτε άλλων κρατικών λειτουργών το αποτέλεσμά τους.

Ερωτηθείς αν θα αξιοποιήσουν την πρώτη διερευνητική εντολή

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι με βάση του τι αποτέλεσμα θα έχει δώσει ο ελληνικός λαός στις 21 Μαΐου. Για αυτό και εμείς λέμε δώστε μας μια ισχυρή εντολή γιατί αν έχουμε ένα ποσοστό το οποίο μπορεί σε ένα άλλο εκλογικό σύστημα να εγγυάται την αυτοδυναμία βεβαίως θα διεκδικήσουμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας, απερίσπαστοι και χωρίς να κάνουμε πολιτικές συναλλαγές με κόμματα με τα οποία φαίνεται ότι παλινδρομούν απέναντι στο τι θέλουν και ποιο είναι το όραμα τους για τη χώρα.

Για την οικονομία

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα και ότι μπορούμε να κάνουμε πειράματα, πρέπει να συνεχίσουμε προσπαθούμε, πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα παρά όλες τις προβλέψεις το 2022.

Ερωτηθείς πως μπορεί να δεσμεύεται προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης ότι θα αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση θέτει έναν μακροοικονομικό στόχο και λεει ότι τα επόμενα χρόνια εγώ την ανάπτυξη αυτή θα τη δω μέσα από τα πολλαπλά μέτρα που παίρνω, θα τη δω ως αύξηση του μέσου εισοδήματος του έλληνα και αυτό θα το πετύχω πρώτα απ’ όλα γιατί δεν θα αυξήσω τους φορολογικούς συντελεστές όπως υπόσχονται οι άλλοι, δεν θα μειώσω την κερδοφορία των επιχειρήσεων, δεν πρόκειται να επαναφέρω υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που ροκανίζανε το εισόδημα των εργαζομένων. Πχ η εισφορά αλληλεγγύης η οποία καταργήθηκε και η αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών για να έρθει μια εξισορρόπηση σε σχέση με τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου. Και βέβαια το τελευταίο είναι ότι θα συνεχίσω να φέρνω επενδύσεις άρα να κάνω το εργατικό μου δυναμικό ακόμα πιο ισχυρό. Εγώ το τελευταίο διάστημα δέχομαι συνέχεια αιτήματα από επιχειρήσεις και κλάδους της οικονομία «φέρτε εργαζόμενους, μας λείπουν χέρια στη χώρα» αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο με την εισροή εργαζομένων, παρανόμων ή νομίμων αλλά και με την αύξηση επιτέλους των μισθών των υπαλλήλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

ΔΗΜ: Ελπίζεται ότι θα τονωθεί η οικονομία σε τέτοιο βαθμό που θα διαχυθεί το αποτέλεσμα της ανάπτυξης επηρεάζοντας θετικά και τους μισθούς. Να συμφωνήσουμε ότι δέσμευση για αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να δοθεί πέραν του κατώτατου

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Και να συμφωνήσουμε ότι το μέσο διαθέσιμο εισόδημα του εργαζομένου έχει σχέση με τις κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες μπορεί να το ροκανίζουν με διαφορετικούς τρόπους. Το είδαμε ιδιαίτερα δε στους αυτοαπασχολούμενους την περίοδο του 2015-2019 είδαμε ότι το κράτος ήταν ο μεγάλος συνεταίρος του κάθε αυτοαπασχολούμενου στη χώρα.