«Μεταφέρθηκαν τα μηνύματα έτσι όπως έχει αποφασίσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο, ανοίγει από ότι φαίνεται ένας θεσμικός διάλογος με την Τουρκία για το μεταναστευτικό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με την με την επίσκεψη των ευρωπαίων αξιωματούχων στην Τουρκία.

«Αυτά που ειπώθηκαν ήταν αυτά που περιμέναμε να ειπωθούν. Όσοι περιμένανε ότι θα πάει η Ευρώπη στην Τουρκία και δεν θα πει αυτά που πρέπει νομίζω ότι διαψεύστηκαν», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Δηλαδή από όλη αυτή την ιστορία νομίζω το μόνο για το οποίο θα διαπραγματευτούμε το επόμενο διάστημα, πλέον δημόσια γιατί μέχρι τώρα γινότανε μια διαπραγμάτευση στο παρασκήνιο, είναι η αναθεώρηση της κοινής δήλωσης του 2016, και νομίζω ότι αυτό είναι κατι θετικό γιατί ουσιαστικά στα προβλήματα τα οποία έχουμε για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης του 2016 πλέον μπορούμε να διεκδικήσουμε την καλύτερη λειτουργία της», διευκρίνισε ο υπουργός.

«Αυτό το βάζω τα θετικά γιατί εμείς έχουμε ήδη κάνει μια πολύ σοβαρή προετοιμασία, έχουμε δημιουργήσει ήδη πολλές συμμαχίες σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον βασικό και κεντρικό στόχο που είναι να υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στη χρηματοδότηση της Τουρκίας και τη συνεργασία της Τουρκίας. Δηλαδή να υπάρχουν περισσότερα χρήματα για καλύτερη συνεργασία και λιγότερα χρήματα όταν υπάρχει μικρότερη συνεργασία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι ήταν εντυπωσιακή η εικόνα προσθέτοντας ότι αν μείνουμε σε κάτι ήταν στην αμηχανία της προέδρου της Κομισιόν όταν μπήκανε μέσα στην αίθουσα συνομιλιών όπου πραγματικά δεν είχε που να καθίσει στέλνοντας έτσι μια δραματική εικόνα προς την Ευρώπη.

«Δόθηκε η καρέκλα στον κ. Μισέλ και η κα Φον Ντερ Λαϊν αναγκάστηκε να καθίσει στην άκρη ενός καναπέ αρκετά μακριά από τους δύο άλλους συνομιλητές. Και όταν έρχεται αυτό μετά από τη καταγγελία και την αποχώρηση από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία και για την προστασία των παιδιών καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί πολλά ‘’αντισώματα’’ στους ευρωπαίους θεατές», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την τελωνειακή ένωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι είναι το εργαλείο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η μεγέθυνση της τουρκικής οικονομίας. «Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την τουρκική οικονομία, χωρίς αυτή δεν μπορούσε να έχει φτάσει στο μέγεθος που είναι σήμερα όμως το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δεν εφαρμόζει στην ολότητά της τις προβλέψεις της τελωνειακής ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δηλαδή κάνει μια επιλεκτική εφαρμογή με αποτέλεσμα να αποκλείει μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα ή να βάζει γραφειοκρατικές δεσμεύσεις σε ορισμένες εισαγωγές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά ελληνικά προϊόντα το κάνει συστηματικά πράγμα το οποίο έχει φτάσει στα όρια της καταγγελίας από την ευρωπαϊκή επιτροπή», εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Και λεω στα όρια της καταγγελίας και όχι καταγγελία είναι γιατί η ίδια η τελωνειακή ένωση δεν έχει κανένα μηχανισμό που μπορεί να καταγγελθεί. Άρα είναι μια κακή συμφωνία. Το δεύτερο είναι ότι η Τουρκία έχει υπογράψει αυτή την τελωνειακή ένωση πριν από την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και μετά την είσοδο της Κύπρου δεν κύρωσε το πρωτόκολλο σε ότι αφορά την Κύπρο και έτσι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ειδικότερα ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση της συνθήκης της τελωνειακής ένωσης και με βάση την απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου αλλά και με βάση τη λογική θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ άρα και την αναγνώριση και της Κύπρου. «Για αυτό και ενώ είναι πολύ σημαντικό θέμα θα εκτιμούσα ότι δεν είναι πολύ άμεσο δηλαδή θα έχουμε πολύ καιρό μέχρι να φτάσουμε σε αποτέλεσμα», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την εσωτερική κρίση της Τουρκίας, ο υπουργός τόνισε: «Η Τουρκία βρίσκεται σε μια μεγάλη κρίση, κρίση βασικά οικονομική. Υπάρχει μπροστά της το φάσμα του κλεισίματος περίπου των μισών μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, είναι πάρα πολύ δύσκολο να περάσει μια δεύτερη χρονιά με περιορισμένες τουριστικές ροές. Φαίνεται ότι η υποτίμηση της λίρας δεν αρκεί για να κρατήσει την ανταγωνιστικότητα της τουρκικής οικονομίας ψηλά , άρα υπάρχει το οικονομικό πρόβλημα».

«Το δεύτερο είναι το εξωτερικό πολιτικό. Παρότι η Τουρκία έχει ανοιχτεί σε όλες τις γύρω διαμάχες φαίνεται ότι αυτό έχει προκαλέσει πολύ περισσότερες τριβές παρά έχει φέρει οφέλη στην τουρκική πολιτική. Έχει απομακρυνθεί από τη Δύση, έχει απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ και βεβαίως στις χώρες στις οποίες είχε ανάμιξη δεν νομίζω ότι μπορεί να αντισταθμίσει το γεγονός ότι με τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής βρίσκεται σχεδόν σε εχθρική κατάσταση όπως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο», πρόσθεσε επεξηγηματικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Το τρίτο πρόβλημα είναι το εσωτερικό πολιτικό όπου φαίνεται ότι πλέον χάνει στις δημοσκοπήσεις ο κ. Ερντογάν και αυτό τον οδηγεί σε πολλές σπασμωδικές κινήσεις. Μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης και αντιδρά σπασμωδικά σίγουρα δεν είναι κάτι το οποίο εμείς το θέλουμε γιατί η νευρικότητα αυτή μπορεί να μετατραπεί και σε κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά. Σίγουρα νομίζω ότι έχει μπει σε μια φάση περιδίνησης η Τουρκία εσωτερική και εξωτερική εμείς πάντοτε θα θέλαμε να εχουμε μια Τουρκία η οποία να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας», κατέληξε.