«Αγοραία αντίληψη της πολιτικής» χαρακτήρισε ο υποψήφιος Βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ο κ. Δελής, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή για την πορεία των εκλογών και τις μετεκλογικές συνεργασίες. Αναφορά έκανε επίσης και στην έφοδο της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας πως το «ναζιστικό δηλητήριο δεν έχει πάψει να χύνεται».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Δελή στα Παραπολιτικά 90,1

Με αφορμή την έφοδο της Χρυσής Αυγής σε γκαλερί της Θεσσαλονίκης

Γ.ΔΕΛΗΣ: Αυτό δείχνει ότι το φασιστικό και το ναζιστικό δηλητήριο δεν χει πάψει να χύνεται. Δεν αρκούν δικαστικές ή οποιεσδήποτε άλλες απαγορεύσεις ακόμα και καταδίκες αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο ίδιος ο λαός να τους καταδικάσει και να τους απομονώσει από παντού.

Ερωτηθείς γιατί δεν ψήφισε το ΚΚΕ τις ρυθμίσεις για το μπλοκάρισμα του κόμματος Κασιδιάρη

Γ.ΔΕΛΗΣ: Δεν θα χρειαζόταν καν μια τέτοια προσφυγή σε ένα νόμο της Βουλής ή στον Άρειο Πάγο αν είχε τελεσιδικίσει η δίκη η οποία επί 8 χρόνια σέρνεται με την ευθύνη των κυβερνήσεων  του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.  Αυτό δεν έγινε τυχαία, έγινε συνειδητά προκειμένου να αξιοποιείται και να παίζονται και διάφορα παιχνίδια. Δεν θα μπορούσαμε επ’ ουδενί λόγο να το ψηφίσουμε γιατί η ρύθμιση αυτή ανοίγει πάρα πολύ επικίνδυνους δρόμους, ανοίγει διάπλατες τις πόρτες για την εφαρμογή της θεωρίας των δύο άκρων. Είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένες οι διατάξεις της συγκεκριμένης διάταξης που μπορεί να τύχουν ευρύτερης γενικότερης εφαρμογής. Υπάρχει περίσσια πείρα στο κόμμα μας από τέτοιου είδους απαγορεύσεις και διώξεις.

Αναφορικά με την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση

Γ.ΔΕΛΗΣ: Προφανώς ο στόχος είναι ο στόχος του εκβιασμού, όχι του εκβιασμού του κόμματός μας αλλά του εκβιασμού των προοδευτικών ανθρώπων. Αλλά πριν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες για τον ερχομό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Γ.ΔΕΛΗΣ: Αυτή η πρόταση που ακούστηκε χθες από τα χείλη του κ.Τσίπρα συνιστά μια αγοραία αντίληψη της πολιτικής. Δηλαδή θέλω να πάρω κάτι μου λείπουν 100 € και μου τα δίνεις εσύ. Θέλω να πάρω την κυβέρνηση μου λείπουν 10 βουλευτές θα τους πάρω από σένα. Είναι μια πολιτική αντίληψη που ευτελίζει την πολιτική και αν μέχρι τώρα οι προοδευτικοί άνθρωποι είχαν πάρα πολλούς λόγους να καταψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα από χθες προστέθηκε άλλος ένας, αυτή η δήλωση του κ. Τσίπρα. Πρόκειται για πολιτικό ταρτουφισμό.

Γ.ΔΕΛΗΣ: Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρα ξέρει πολύ καλά που μπορεί να βρει βουλευτές που θα του λείπουν. Τους είχε άλλωστε βρει όταν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το 2015 και χρειάστηκε η πλειοψηφία για να ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο τους βρήκε και βρήκε πάρα πολλούς μάλιστα.  

Ερωτηθείς τι θα απαντήσουν στο δίλημμα που μπορεί να τους θέσει μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ή ψήφος ανοχής στο ΣΥΡΙΖΑ ή επιστροφή Μητσοτάκη

Γ.ΔΕΛΗΣ: Πρόκειται για απύθμενο πολιτικό θράσος και γελοιότητα μαζί γιατί αν θέλει να δει ο κ.Τσίπρας ποιος άνοιξε το δρόμο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τότε πρέπει να δει τον εαυτό του και την κυβέρνησή του.  Όχι μόνο που έχει συνεργαστεί με ένα κομμάτι που αποσχίστηκε από τη ΝΔ αλλά και ως αντιπολίτευση έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μισά νομοσχέδια του κ. Μητσοτάκη. Στήνει ένα σωρό κολεγιές σε διάφορους δήμους... Εμείς δεν το κάναμε αυτό ούτε το 2012 ούτε το 2015 κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και το πληρώσαμε και εκλογικά, θα το κάνουμε τώρα; Δεν πρόκειται ποτέ να προδώσουμε το λαό εμείς. Δεν θα κάνουμε δήλωση υποταγής εμείς.  Η στήριξη ενός κομμουνιστικού κόμματος σε μια αστική κυβέρνηση είναι δήλωση υποταγής στο ίδιο το σύστημα γιατί θα δέσει σφιχτά τα χέρια του όχι μόνο το κομμουνιστικό κόμμα αλλά το ίδιο το εργατικό κίνημα.

Αναφορικά με τη δήλωσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέπεται από πολιτικό ταρτουφισμό

Γ.ΔΕΛΗΣ: Ο ταρτουφισμός είναι η ανώτερη μορφή υποκρισίας. Είναι υποκρισία να έχεις ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο και να μιλάς για προοδευτική κυβέρνηση. Είναι υποκρισία να μιλάς για το νερό ή για το ηλεκτρικό ρεύμα ότι είναι κοινωνικά αγαθά και εσύ και η κυβέρνησή σου να τα έχεις βάλει στο χρηματιστήριο αυτά. Στο χρηματιστήριο δεν συχνάζουν κοινωνικά αγαθά, εμπορεύματα συχνάζουν.