Ένα «πολύχρωμο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα παρουσιάσει σήμερα στις 10:30 στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας έτσι το παζλ των υποψήφιων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. «Έχω αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι εξαιρετικά ευρύχωρη, με στελέχη τα οποία δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη μέσα από τη Νέα Δημοκρατία, με ένα πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία. Αυτό το στίγμα θα έχει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, αναδεικνύοντας το πολιτικό περιεχόμενο των επιλογών του.
Στην ίδια συνέντευξη ανέλυσε και το αποτύπωμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία θα έχει 15 υποψηφίους, καθώς τόσες θα είναι οι θέσεις πλέον των βουλευτών Επικρατείας, ώστε να υπάρχουν και τρεις θέσεις στο εξής για τον απόδημο Ελληνισμό. «Άνθρωποι καταξιωμένοι, με αποτύπωμα συγκεκριμένο, με έργο, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Όχι κατ’ ανάγκη αναγνωρίσιμοι, μπορεί να δείτε ονόματα που θα χρειαστεί να τα γκουγκλάρετε για να δείτε ποιοι είναι. Και θεωρώ ότι αυτό είναι καλό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Το «γαλάζιο» Επικρατείας, παράλληλα, θα έχει και ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων: οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες στο σύνολο, τρεις και τρεις στις εκλόγιμες θέσεις, όσους δηλαδή προσδοκά να εκλέξει η Ν.Δ. μετά τις επόμενες εκλογές, με την ενισχυμένη αναλογική.

Ποιες θέσεις έχουν «κλειδώσει» και τα πρόσωπα-έκπληξη

Οι δύο θέσεις που έχουν «κλειδώσει» ήδη από τον Μάρτιο είναι του Θεόδωρου Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τη δημοσιονομική πολιτική, που έχει επιφορτιστεί με την εποπτεία και τον συντονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και του Χρήστου Στυλιανίδη, υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που αναμένεται μάλιστα να συνεχίσει στο ίδιο πόστο εφόσον η Ν.Δ. επανεκλεγεί στην εξουσία.

 Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα parapolitika ήδη από χθες το απόγευμα, το πρόσωπο-έκπληξη του Επικρατείας της Ν.Δ. θα είναι η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, που δημιούργησε τις «Υπέροχες Γυναίκες». To account «Υπέροχες Γυναίκες» στο Instagram είναι ένα κοινωνικό project που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς να χάνει την ταυτότητά του, βάζοντας πάντα στον πυρήνα των προτεραιοτήτων του τις ιστορίες γυναικών που ενδυναμώνονται μέσα από τις προσωπικές τους αφηγήσεις και το συλλογικό μοίρασμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δεύτερη γυναίκα σε εκλόγιμη θέση θα είναι η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ το όνομα της τρίτης γυναίκας –που πιθανώς θα λάβει την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας– παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Σε μη εκλόγιμη θέση αναμένεται να τοποθετηθεί η νεαρή δικηγόρος και διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ, Πορφυλένια Κανελλοπούλου, και η τομεάρχης επικοινωνιακής στρατηγικής Νέας Δημοκρατίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου-Μεγάλου, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Στην τελευταία και τιμητική θέση του «γαλάζιου» Επικρατείας θα είναι, καθώς φαίνεται, ένα ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ., ο Αντώνης Σγαρδέλης, γενικός διευθυντής της Ν.Δ. από το 1989 έως το 1992 και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επί σειρά ετών.
Σε μη εκλόγιμη θέση θα είναι επίσης ο Γιώργος Σταμάτης, γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, και ο Σπύρος Καρανικόλας, πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος και εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ., ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία.