Έντονο άρωμα γυναίκας έχει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, τα «αποκαλυπτήρια» του οποίου έγιναν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα το πρωί, σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς. 
3835020
 

Το «γαλάζιο» Επικρατείας έχει ισχυρή εκπροσώπηση της Κοινωνίας των Πολιτών και της ελληνικής Ομογένειας, ενώ από τα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν δεν λείπουν οι εκπλήξεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση των προσώπων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ισχυρή παρουσία γυναικών, καθώς στις τρεις από τις έξι δυνάμει εκλόγιμες θέσεις βρίσκονται τρεις γυναίκες, ενώ συνολικά στο Επικρατείας ο αριθμός των γυναικείων υποψηφιοτήτων υπερτερεί (8 γυναίκες, 7 άνδρες). 

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επικεφαλής του «γαλάζιου» Επικρατείας 

5871726
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας τίθεται η γενική γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Σε μια κίνηση που -όπως είπε ο πρωθυπουργός- συμβολίζει τη βαρύτητα που προσδίδει η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό, μια και η κ. Αγαπηδάκη από το 2019 έως το 2021 υπήρξε εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί και σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας. Έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.
5871694
Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτις επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν εξελέγη και υπηρετούσε ως λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, θέση από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της ειδικής γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
5871660

Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Ιωάννα Λυτρίβη, διευθύνουσα σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ

5871752
Στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας βρίκεται η Ιωάννα Λυτρίβη, διευθύνουσα σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού).

Κατά την παρουσίαση της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο τομέας της πιστοποίησης θα είναι κρίσιμος την επόμενη τετραετία. Η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ και η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας είναι συνδεδεμένες και η Ιωάννα έχει να προσφέρει πολλά».

Η κ. Λυτρίβη είναι κάτοχος Πτυχίου Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (2005) και Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008). Είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα διδακτορικής διατριβής «Νέες μορφές κοινωνικής ευπάθειας. Νέοι εκτός Εκπαίδευσης, Απασχόλησης και Κατάρτισης (NEETS) στην Ελλάδα και Διεθνώς. Ερμηνευτικές προσεγγίσεις».

Η Ιωάννα Λυτρίβη διαθέτει πολύ σημαντική επαγγελματική προϋπηρεσία και εμπειρία, η οποία ανταποκρίνεται απολύτως τόσο στο αντικείμενο δραστηριότητας του ΕΟΠΠΕΠ όσο και στις απαιτήσεις του νόμου και της πρόσκλησης. Συγκεκριμένα εργάστηκε ως υπεύθυνη Εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (01/03/2010-30/06/2011-Αθήνα).

Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου: Μια «Υπέροχη Γυναίκα» στην 6η θέση

Η Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι μία από τις γυναίκες που βρίσκονται σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

Η Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι 32 χρονών. Σπούδασε Οικονομικά και συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα τα τελευταία 8 χρόνια.
5871750


Ίδρυσε την πρώτη της κοινωνική επιχείρηση Code it Like a Girl το 2013 και είναι ιδρύτρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Υπέροχες Γυναίκες», μιας διαδικτυακής κοινότητας, η οποία αριθμεί πάνω από 35.000 μέλη. Συνεργάζεται και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οργανισμούς και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και είναι μέντορας σε διεθνή και ελληνικά προγράμματα επιχειρηματικότητας. Έχει δημιουργήσει προγράμματα που αφορούν το προσφυγικό και τη γυναικεία ενδυνάμωση. Τον Οκτώβριο η Μαρία-Νεφέλη έγινε μία από τις είκοσι κοινωνικές επιχειρηματίες στην Ευρώπη που μπήκαν στο πρόγραμμα της Women Act Europe.

Οι μαχήτριες Μαρία Πολύζου και Γεωργία Βαχαρίδη

3834997
Στην 7η του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου, μια υποψηφιότητα που εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα. 

Η Μαρία Πολύζου είχε μιλήσει για τη μάχη της με τον καρκίνο, ενώ έχει αποκαλύψει μέσω του βιβλίου της «Μην Τα Παρατάς» ορισμένες σκοτεινές στιγμές από τη ζωή της, ενώ σε παλαιότερες δηλώσεις της έχει αποκαλύψει ότι είχε περάσει δύσκολα χρόνια, καθώς κακοποιήθηκε από τον πατέρα της σε ηλικία 11 ετών.
5871652


Ήταν η πρώτη Ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες, κατέχει μέχρι σήμερα (2010) το πανελλήνιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή και το πανελλήνιο ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου. Ήταν αθλήτρια αρχικά του Έσπερου Πατρών και αργότερα του Πανελληνίου.

Η δικηγόρος Γεωργία Βαχαρίδη βρίσκεται στην όγδοοη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989 και κατάγεται από τις Σέρρες.
3835000
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις προπτυχιακές της σπουδές στη Νομική σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και ακολούθως μετέβη στο Λονδίνο, όπου έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Greenwich. Διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Κυψέλη. Είναι διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και μέλος της Ένωσης Διαμεσολαβητών. Διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ της 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας και σήμερα είναι διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη. 

Στην ενδέκατη θέση βρίσκεται η εκπαιδευτικός Μαρία Διαμαντοπούλου, εκπροσωπώντας την ελληνική ομογένεια.

Η Μαρία Διαμαντοπούλου γεννήθηκε στην Τρίπολη, αποφοίτησε από την ιστορική Παιδαγωγική Ακαδημία και ξεκίνησε ως δασκάλα σε δυσπρόσιτες περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας.
______________


Απο το 1992 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Παρίσι, διδάσκοντας την ελληνική γλώσσα σε ενηλίκους και μαθητές της διασποράς. Για δύο χρόνια ήταν διευθύνουσα του εκπαιδευτικού τμήματος της Πρεσβείας & διηύθυνε το σχολείο του Αγίου Στεφάνου που ανήκει στη Μητρόπολη της Γαλλίας. Για μία δεκαετία επίσης υπήρξε υπεύθυνη του εκπαιδευτικού εξεταστικού κέντρου πιστοποίησης ελληνομάθειας στο Παρίσι.

Εκπροσώπηση της νέας γενιάς με την Πορφυλένια Κανελλοπούλου

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας βρίσκεται επίσης η Άννα Καστάνη, αγρότισσα από τη Μαγνησία, που εκπροσωπεί τον πρωτογενή τομέα.
kastani

Δεν ήταν παρούσα στην σημερινή εκδήλωση, γιατί έπρεπε, όπως είπε ο πρωθυπουργός να προσέχει τα παιδιά της Η συμμετοχή συμβολίζει το μεγάλο προσωπικό μου ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Άννα Καστάνη γεννήθηκε στη Λαμία και κατάγεται από την Πελασγία Φθιώτιδας. Ζει και δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα στο Νομό Μαγνησίας. Είναι Αντιπρόεδρος του Δ..Σ του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Μαγνησίας. Είναι ενεργός στέλεχος της Ν.Δ. και δραστηριοποιείται και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Η πιο νεαρή του ψηφοδελτίου, που βρίσκεται στη 14η θέση, είναι η δικηγόρος και στέλεχος ΟΝΝΕΔ Πορφυλένια Κανελλοπούλου, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκπροσώπηση της νέας γενιάς στην πολιτική.
3835171
 

Η Πορφυλένια Κανελλοπούλου είναι δικηγόρος Αθηνών και κατάγεται από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Το 2012 ξεκίνησε τις σπουδές της στο τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Τα τελευταία 5 χρόνια, ασκεί μάχιμη δικηγορία και ασχολείται κυρίως με υποθέσεις Αστικού και Εταιρικού Δίκαιου. 

Ως φοιτήτρια εντάχθηκε στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, ενώ την περίοδο 2019-2021 συμμετείχε στη γραμματεία της Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ. Στο 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και έκτοτε διατελεί Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης της Οργάνωσης.

Έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά στα κοινά της γενέτειρας της, καθώς είναι η δημιουργός του δηλωτικού σήματος του Δήμου Τριφυλίας. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας.


Η παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας