Tην ώρα που εκατοµµύρια δανειολήπτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είδαν τον προγραµµατισµό της ζωής τους να αλλάζει άρδην εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων και της αδυναµίας να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ενώ ταυτόχρονα οι στρόφιγγες της δανειοδότησης των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων έχουν κλείσει για τους κοινούς θνητούς, υπάρχουν κάποιοι για τους οποίους οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα, ανεξαρτήτως συγκυρίας και συνθηκών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα της προνοµιούχου αυτής κατηγορίας είναι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, από το περιβάλλον του οποίου βρέθηκε ωσάν µεταγραφή... αεροδροµίου στην Κουµουνδούρου, Θάνος Μωραΐτης.

Βλέπετε, το «πόθεν έσχες» του προερχόµενου από το ΠΑΣΟΚ κοινοβουλευτικού στελέχους κρύβει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία έχουν σίγουρα περίσσιο ενδιαφέρον εν µέσω προεκλογικής περιόδου.

Η αρχή γίνεται µε τη µεταβίβαση στο όνοµα της συζύγου του µιας εταιρείας συµβούλων που ανήκε στον ίδιο, µε την ονοµασία ΤΜΜ Consultants Ε.Ε. Η ηµεροµηνία της συναλλαγής είναι η 6η Μαΐου του 2019. Το ποσό της εξαγοράς, όπως αναφέρεται στο αντίστοιχο πεδίο, δεν έφθασε ούτε καν τα 2.000 ευρώ, αφού προσδιορίστηκε στα 1.999, γεγονός που σίγουρα δηµιουργεί εύλογες απορίες εάν και εφόσον πρόκειται για ένα βιώσιµο εταιρικό project, µε συγκεκριµένες εργολαβίες και δραστηριότητες.


ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ

Ωστόσο, το µεγάλο ερώτηµα βρίσκεται αλλού. Όπως φαίνεται από τη δήλωση «πόθεν έσχες» του Θάνου Μωραΐτη και της συζύγου του για τη χρήση του 2020, το εν λόγω ζεύγος απολαµβάνει µιας πρωτοφανούς προνοµιακής σχέσης µε µερίδα του εγχώριου τραπεζικού συστήµατος, καθώς οι όροι αποπληρωµής σε συνδυασµό µε το ύψος των δανείων που έχει λάβει θα προκαλούσαν εντύπωση ακόµα και την εποχή των «παχέων αγελάδων».

Ενδεικτικό της κατάστασης που περιγράφεται στο «πόθεν έσχες» είναι το γεγονός ότι ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (επί Γ. Παπανδρέου) και Υποδοµών (µετά την προσχώρησή του στον ΣΥΡΙΖΑ, το 2019) και η συµβία του έχουν ενεργό δανεισµό πέριξ των 500.000 ευρώ, τη στιγµή µάλιστα που το συγκεκριµένο ποσό σε επίπεδο δανείων σε καµία περίπτωση δεν συµβαδίζει µε το συνολικό ποσό των καταθέσεών τους, αλλά και µε τα ετήσια έσοδά τους. Σηµειώνεται πως στους ενεργούς λογαριασµούς του Θάνου Μωραΐτη και της Ασηµίνας Γρανιτσιώτη τα αναγραφόµενα ποσά δεν ξεπερνούν ορισµένες εκατοντάδες ή έστω ελάχιστες χιλιάδες ευρώ, όπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο που παρουσιάζουν τα «Π».

Παρ’ όλα αυτά, το ζεύγος Μωραΐτη (εκτός των άλλων) είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τον Φεβρουάριο του 2010 από την τράπεζα Eurobank και ενώ ο σηµερινός βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ήταν υφυπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Παπανδρέου, που λίγους µήνες αργότερα οδήγησε τη χώρα στο πρώτο Μνηµόνιο, δάνειο συνολικού ύψους 450.000 ευρώ, µε σκοπό την αγορά ακινήτου ακριβώς ισόποσης αξίας. ∆ηλαδή στην προµνηµονιακή Ελλάδα, όταν τα σηµάδια της κρίσης είχαν ήδη κάνει την εµφάνισή τους, ένα τότε κυβερνητικό στέλεχος και η σύντροφός του, στο όνοµα της οποίας εµφανίζεται το ακίνητο, κατάφεραν να πληρώσουν το 100% της αξίας ενός ακινήτου µέσω τραπεζικού δανείου, παράµετρος που, αν µη τι άλλο, συνιστά µια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία.

Όπως αντιλαµβάνεται κανείς, πρόκειται για ένα άπιαστο όνειρο για τον µέσο Έλληνα, αφού κάθε άλλο για συνήθη πρακτική µιλάµε, δεδοµένης της πάγιας απαίτησης των τραπεζών για την παρουσίαση ιδίων κεφαλαίων, της τάξης του 20%-25% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου, προκειµένου να αποδεσµευτεί το υπόλοιπο ποσό. Από τα στοιχεία του «πόθεν έσχες» µπορεί να συµπεράνει κανείς ότι πρόκειται για ένα διαµέρισµα στην περιοχή του Αµαρουσίου, επιφάνειας 154 τ.µ., µε υπόγειο πάρκινγκ 43 τ.µ., που αποκτήθηκε την εποχή της υπουργοποίησης του κ. Μωραΐτη. Το όλο σκηνικό καθίσταται ακόµα πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι η πλήρης αποπληρωµή έχει οριστεί για το 2050 (40 χρόνια δηλαδή µετά), την ώρα που για τα... απλά φυσικά πρόσωπα το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα σπανίως και υπό πολλές προϋποθέσεις ξεπερνά τα 25 έτη. Αξίζει, δε, να σηµειωθεί ότι από το 2010, οπότε συνήφθη το επίµαχο δάνειο (σε δύο δόσεις, των 388.000 και 62.000 ευρώ, στις 18 και 22 Φεβρουαρίου του 2010, αντίστοιχα, µε υπόχρεο τον Θάνο Μωραΐτη και τη σύζυγό του, όπως αναγράφεται στο «πόθεν έσχες»), µέχρι και σήµερα έχουν αποπληρωθεί µόλις 50.000 ευρώ, παράµετρος που θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να δηµιουργεί προβληµατισµούς στους κόλπους της τράπεζας για το τι µέλλει γενέσθαι, πολλώ δε µάλλον από την ώρα που τα επιτόκια... τρέχουν µε ιλιγγιώδη ταχύτητα.


ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ως εκ τούτου, ο κ. Μωραΐτης καλείται να απαντήσει σε µια σειρά από συγκεκριµένα ερωτήµατα: Είναι πολιτικά ορθό ένας βουλευτής να λαµβάνει δάνειο από τράπεζα για την αγορά ακινήτου και το δάνειο που χορηγείται να αφορά το 100% της αξίας του ακινήτου;

Πόσο σύνηθες είναι αυτό;

Μπορεί σήµερα ο κάθε δανειολήπτης (φυσικό πρόσωπο) να λάβει δάνειο που να καλύπτει το 100% της αξίας; Και µάλιστα µε διάρκεια αποπληρωµής σχεδόν µισό αιώνα;

Μπορεί σήµερα ο οποιοσδήποτε Ελληνας πολίτης να πάρει δάνειο για αγορά ακινήτων ύψους 450.000 ευρώ και να του χρηµατοδοτηθεί το σύνολο του ποσού;

Με ποιες εγγυήσεις το ζεύγος Μωραΐτη έχει συστήσει ολόκληρη «φάµπρικα» από δάνεια, όπως φαίνεται στο «πόθεν έσχες»;

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 28/04/2023