Στο θετικό αφήγημα και εν προκειμένω στις προγραμματικές προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας... ποντάρει εφεξής και για τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έως τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο να διαφυλάξει και ει δυνατόν να διευρύνει το άνετο (δημοσκοπικό) προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Στην κυβέρνηση έχουν εστιάσει σε μια καμπάνια σύγκρισης πεπραγμένων και προγραμμάτων και, όπως λένε με νόημα, η «γαλάζια» υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαμφισβήτητη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, χθες, η παρουσία του πρωθυπουργού σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Κηφισιά, όπου ανήμερα της Πρωτομαγιάς επιχείρησε μια ευθεία αντιπαραβολή ανάμεσα στις πολιτικές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, παρακίνησε τους παρισταμένους και μη να «σκεφτούμε τελικά ποιο είναι το κόμμα, ποια είναι η παράταξη, ποια είναι η κυβέρνηση που αγωνίστηκε για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ποιοι είναι αυτοί που αύξησαν τον βασικό μισθό κατά 20% και τον πήγαν στα 780 ευρώ. Ποιοι είναι αυτοί που εισήγαγαν την ψηφιακή κάρτα εργασίας και ποιοι εισήγαγαν για πρώτη φορά άδεια πατρότητας», για να καταλήξει ότι «η ΝΔ είναι με την Πρωτομαγιά και ο ΣΥΡΙΖΑ με την Πρωταπριλιά». 

Είναι σαφές πως, και με όπλο τις προγραμματικές εξαγγελίες για την επόμενη κυβερνητική περίοδο, στη Νέα Δημοκρατία επιδιώκουν να καταρρίψουν τον μύθο, όπως λένε, της «κοινωνικά ευαίσθητης Αριστεράς», αποκόβοντας τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μέχρι πρότινος προνομιακό γι’ αυτόν ακροατήριο. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ιδωθεί και η αποψινή θεματική εκδήλωση (townhall), που είναι αφιερωμένη στην Υγεία, επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων πως η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκεται μεταξύ των κεντρικών προταγμάτων του κυβερνώντος κόμματος.

Στο επίκεντρο η Υγεία


Σε μια εκδήλωση με κατεξοχήν διαδραστικό format, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους άμεσα... θιγόμενους, ήτοι τους επαγγελματίες της Υγείας, το κυβερνών κόμμα θέλει να αναδείξει τους κύριους άξονες μιας πολιτικής που στοχεύει να εκσυγχρονίσει το ΕΣΥ, το οποίο, αν και άντεξε εν καιρώ πανδημίας, έχει ακόμη χτυπητές αδυναμίες. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και την παρουσίαση του «γαλάζιου» προγράμματος, ο πρωθυπουργός έχει ιεραρχήσει ανάμεσα στις κορυφαίες δράσεις της επόμενης τετραετίας την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, τη δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης, καθώς και τη δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα.

 

«Δύσκολες» Περιφέρειες

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα περιοδειών έχοντας κατά νου να βελτιώσει τις εκλογικές επιδόσεις της ΝΔ σε νομούς και Περιφέρειες όπου το κυβερνών κόμμα δείχνει και βάσει των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται να υστερεί.

Η εβδομάδα που ξεκινά κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εβδομάδα των... δύσκολων Περιφερειών. Ανάλογα και με τις διαθέσεις του καιρού, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά - αρχικώς ήταν προγραμματισμένη η μετάβαση του αύριο Τετάρτη, όμως δεν αποκλείεται τελικώς να μεταβεί στο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου την Κυριακή. Την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Ηλεία και το βράδυ θα μιλήσει στην Πάτρα, δύο νομοί όπου το πολιτικό αποτύπωμα της Κεντροαριστεράς είναι διαχρονικά κυρίαρχο. Το Σάββατο θα περιοδεύσει στη Χαλκίδα, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί στην Άρτα, ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η ΝΔ ήλθε δεύτερη στις προηγούμενες εκλογές.

Φλερτ με τα άκρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο στόχαστρο του πρωθυπουργού και ενόψει της απόφασης του Αρείου Πάγου για την κάθοδο ή μη στις εκλογές του κόμματος του καταδικασθέντος ναζί, Κασιδιάρη. Με αφορμή την απροθυμία της Κουμουνδούρου να αποστείλει σχετικό υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, όπως το έπραξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών. Απών ακόμα μία φορά από το δημοκρατικό καθήκον. Από το δημοκρατικό καθήκον να κρατήσουμε έξω από τη Βουλή αυτούς, οι οποίοι ενδύονται τον μανδύα ενός κόμματος, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια εγκληματική συμμορία. Λυπάμαι που κάποιοι εξακολουθούν να κλείνουν το μάτι στα άκρα και να ψαρεύουν ψήφους σε θολά νερά».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή 2/5