Για τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τις προϋποθέσεις μιας κυβέρνησης συνεργασίας, μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,  κος Μιχάλης Κατρίνης, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Εμείς και στο θέμα της ακρίβειας και στο θέμα της στέγασης και στο θέμα των κόκκινων δανείων και στο θέμα του συστήματος  υγείας έχουμε διακριτές θέσεις και διαφορετικές από αυτές τις πολιτικές που εφάρμοσε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ.Τσίπρας αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποια πράγματα τα οποία έχουν έρθει στη Βουλή, και έχουν ψηφιστεί όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τη μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πολιτική πρέπει τα θετικά να τα επικροτεί και να τα επιδοκιμάζει και αυτά στα οποία διαφωνεί να αντιπροτείνει. Αυτό υιοθέτησε το ΠΑΣΟΚ τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια και αυτό φιλοδοξεί και την επόμενη μέρα να συμβάλλει θετικά ώστε τα πράγματα να γίνουν δικαιότερα και καλύτερα για τους πιο πολλούς.  

Ερωτηθείς αν έχουν κάποια συγκεκριμένα σημεία στα οποία θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε σύμπνοια για να συγκυβερνήσουν με κάποιο κόμμα:  

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Στο θέμα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας ένα θέμα που το ΠΑΣΟΚ το βάζει πολύ ψηλά και έχει μάλιστα πετύχει πράγματα μέσα στην οικονομική κρίση. Στο θέμα του δημοσίου συστήματος υγείας που όλοι το χειροκρότησαν, όλοι είπαν επευφημίες και θριαμβολογίες δυστυχώς δεν στηρίχτηκε όσο έπρεπε με αποτέλεσμα ιδιαίτερα στην επαρχία να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Εδώ χρειάζεται μια γενναία πολιτική στήριξης και κυρίως στελέχωσης με γιατρούς που είναι στο εξωτερικό και ψάχνουν κίνητρα για να επιστρέψουν.  Εμείς έχουμε πει για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά, το οποίο δεν το λεει το ΠΑΣΟΚ το λεει η επιτροπή Μπεχράκη αλλά δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε αυτή η απόφαση της επιτροπής. Όλοι συμφωνούμε ότι οι γιατροί πρέπει να πληρώνονται καλά για να παρέχουν δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες. Για το θέμα της στέγασης, βάζουμε το θέμα των εργασιακών σχέσεων, δεν μπορεί στην Ελλάδα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να είναι το 20-25% και στις ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά να είναι το 70-75% ούτε φαντάζομαι ότι είναι για πανηγυρισμό το γεγονός ότι πάνω από το 50% των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόληση. Θέλω να πιστεύω ότι κανένα κόμμα δεν επιχαίρει όταν έχουμε τέτοιες σχέσεις εργασίας και τέτοιες αμοιβές. Όλα αυτά τα ζητήματα εμείς θα τα θέσουμε και προεκλογικά αλλά θα τα θέσουμε κυρίως μετεκλογικά και θα καλέσουμε τα υπόλοιπα κόμματα να μας πουν αν συμφωνούν και αποδέχονται αυτά ως προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης.

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κάποιοι νομίζουν ότι εμείς θέτουμε τα ζητήματα αυτά μόνο προεκλογικά και ότι είμαστε έτοιμοι μετεκλογικά να υποστείλουμε τη σημαία αυτών των θεμάτων, εμείς είμαστε αδιαπραγμάτευτοι σε αυτό όπως επίσης θεωρούμε ότι αν υπάρχει διάθεση να υπάρχει κυβέρνηση στις 22 Μαΐου, να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, να μπορούμε να κάνουμε μια άλλη πολιτική χωρίς να υποσχόμαστε θαύματα και φοβερές εξαγγελίες όπως έκαναν κάποιοι στο παρελθόν, αυτό προϋποθέτει συνεργασία, αμοιβαίες υποχωρήσεις και βεβαίως συμφωνίες στις πολιτικές και μετά στα πρόσωπα που θα υπηρετήσουν τις πολιτικές και όχι να ξεκινήσει η κουβέντα με την απαραίτητη προϋπόθεση που θέτουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι για να γίνει σχήμα συνεργασίας πρέπει είτε να παραμείνει πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης είτε να επιστρέψει στο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς αν προγραμματικά προσχωρήσουν στις πολιτικές που το ΠΑΣΟΚ θεωρεί κομβικής σημασίας θα έκανε το ΠΑΣΟΚ  υποχωρήσεις στο θέμα των προσώπων για να κυβερνηθεί η χώρα

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Μα ούτως ή άλλως θα κάνουμε υποχώρηση στο θέμα των προσώπων θεωρώντας ότι θα βρεθεί ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα προέρχεται κατ’ ανάγκη από τη δική μας παράταξη το οποίο θα μπορεί να υπηρετήσει αυτό το προγραμματικό πλαίσιο και τη συμφωνία όμως αυτό το πρόσωπο στη νέα εποχή δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα τα οποία κρίθηκαν ως αυτοδύναμοι πρωθυπουργοί και δεν πέτυχαν όσο οι ίδιοι θέλουν να παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη. 

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Εμείς λέμε ότι αν πάρουμε ισχυρό διψήφιο θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης την επόμενη μέρα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ενώ γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αυτοδυναμίας ούτε καν στις δεύτερες εκλογές προσπαθούν να δημιουργήσουν πόλωση ο ένας εναντίον του άλλου οδηγώντας σε αβεβαιότητα και μη λέγοντας τι θα κάνουν εάν όπως φαίνεται και πιθανότερο προκύψει ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας και μετά τις δεύτερες εκλογές. 

ΔΗΜ: Αυτή είναι η εκτίμησή σας;

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Εκτίμηση μου είναι ότι αυτή τη στιγμή ο κόσμος θέλει να πάει σε μια άλλη εποχή και σε ένα άλλο μοντέλο συνεργασίας και διακυβέρνησης και παρά την πόλωση που επιχειρεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δούμε το αποτέλεσμα στις 21 Μαΐου.  Εγώ πιστεύω ότι θα είναι μια θετική έκπληξη για το ΠΑΣΟΚ και θα είναι και μια αρνητική κατάπληξη για τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι επιδιώκουν την πόλωση και στη συσπείρωση και την άνοδο των ποσοστών. Προφανώς τα ποσοστά τους θα είναι υψηλότερα από αυτά που θα έχει το ΠΑΣΟΚ  στις εκλογές όμως εμείς αξιολογούμε ότι είμαστε σε μια ανοδική πορεία τη στιγμή που και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν πτώση που φτάνει το 30%. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να το  λάβει και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ.Τσίπρας για να πάει η χώρα σε μια νέα εποχή και μια επόμενη μέρα.

Ερωτηθείς ποια είναι η απάντησή του σε αυτους που λένε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιμείνει στην αυτοδύναμη πορεία του γιατί οποιαδήποτε συμμετοχή σε συγκυβέρνηση θα φέρει την εξαΰλωση του

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ:  Αυτό είναι ένας ορατός κίνδυνος και βάσιμα κάποιοι το φοβούνται όμως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Το ΠΑΣΟΚ πάει στις εκλογές με πρόταση, με πρόγραμμα, με στόχευση για αυτούς που χρειάζεται να ανασάνουν, να έχουν ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον. Αυτός είναι ο ρόλος μιας παράταξης υπεύθυνης να προτείνει και να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, δεν επιλέγουμε εκ του ασφαλούς να μείνουμε απέξω και να λέμε τι δεν μας αρέσει. Για το ΠΑΣΟΚ αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον των πολλών.