Όπως είναι γνωστό, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προδιέγραφαν ότι το μόρφωμα του έγκλειστου στις φυλακές για ηγεσία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη θα κέρδιζε το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο από τη στιγμή που σε αρκετές δημοσκοπήσεις καταγραφόταν με ποσοστά άνω του 3%

Ωστόσο, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές του κόμματος «Έλληνες» του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, οι ψηφοφόροι και υποστηρικτές του πιθανώς θα αναζητήσουν άλλη κομματική επιλογή. Μέχρι στιγμής δύο δημοσκοπήσεις προσπάθησαν να ιχνηλατήσουν προς τα πού θα κατευθυνθεί η «ψήφος Κασιδιάρη». Πρόκειται για την Prorata και την GPO.

Ειδικότερα, στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό του καναλιού Attica TV, στην ερώτηση προς τους ψηφοφόρους του κόμματος Κασιδιάρη τι θα κάνουν αν απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές του, μόνο ο ένας στους τέσσερις (24%) απάντησε ότι θα ψηφίσει το κόμμα ΕΑΝ του πρώην εισαγγελέα Αναστάσιου Κανελλόπουλου. Το 11% απάντησε Ελληνική Λύση, το 10% Πλεύση Ελευθερίας, το 10% Εθνική Δημιουργία, το 4% Νέα Δημοκρατία, το 4% ΣΥΡΙΖΑ, το 2% ΜέΡΑ25 και ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 2%.

Αντίστοιχα στη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά, από τους ψηφοφόρους του κόμματος Κασιδιάρη το 22,1% απάντησε ότι σε περίπτωση που αποκλειστεί το κόμμα που θα ψήφιζαν, θα επιλέξουν το ΕΑΝ, το 15% την Εθνική Δημιουργία, το 10,2% την Πατριωτική Ένωση, άλλο 26,3%, 4,2% το ΜέΡΑ25, 5,4% τη Ν.Δ., 2,1%  ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα 10,5% των ψηφοφόρων αυτών δήλωσε ότι δεν θα πάει να ψηφίσει.

Σημαντική για την εκλογική συμπεριφορά των δυνάμει ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη είναι και η ανάλυση του Δημήτρη Μαύρου της MRB στην ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «υπάρχει, αν θέλετε, η τοποθέτηση ότι μιας και είναι στη δεξιά πλευρά της κυβέρνησης, οι πιθανότητες λένε ότι θα γυρίσουν αυτοί οι άνθρωποι πίσω στην κυβέρνηση. Και υπάρχουν και κάποιες απόψεις που λένε ότι θα πάνε σε άλλα κόμματα, παραδείγματος χάρη στον κ. Βελόπουλο. Αυτό που μένει να δούμε είναι κατά πόσο αντισυστημική είναι αυτή η ψήφος που έχουν αυτά τα κόμματα ή όχι. Αν είναι αντισυστημική ψήφος, τότε μπορεί να πάνε στον κύριο Βελόπουλο, ο οποίος είναι στα όρια του αντισυστημικού. Μπορεί να πάνε όμως και σε άλλα μικρότερα κόμματα, μπορεί και να μην πάνε να ψηφίσουν. Τους ψηφοφόρους του «Εθνικού Κόμματος - Έλληνες» είχαμε κάνει μια απόπειρα κάποια στιγμή να μετρήσουμε πού θα πάνε σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο το κόμμα. Εκεί φαινόταν λοιπόν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήξεραν πού θα πάνε - μιλάμε για το 60% όσων δήλωναν ψηφοφόροι του Κασιδιάρη. Το 20% μας δήλωνε ότι θα πήγαινε σε άλλα πολύ μικρά κόμματα και υπήρχε μετά και μία διασπορά ποσοστών στα μεγαλύτερα κόμματα. Η διασπορά των ψήφων προς τη Νέα Δημοκρατία ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, διότι μάλλον θεωρούσαν ότι είναι το κόμμα το οποίο τους τιμωρεί […] Το μεγαλύτερο ποσοστό πήγαινε στον κ. Βελόπουλο και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί τώρα και ξέρετε ότι είναι λιγάκι δύσκολο στο να κάνω πολύ μεγάλες προβλέψεις. Πρέπει να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί».

Τι στρατηγική θα ακολουθήσει ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σημειώνεται ότι ο έγκλειστος στις φυλακές κ. Κασιδιάρης, αν και προαναγγέλλει μία σειρά από νομικές ενέργειες σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για την απόφαση του εκλογικού αποκλεισμού του, εν τούτοις επιλέγει να μην αποκαλύψει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για να καταφέρει να συμμετάσχει στην πιθανή επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν τελικά δεν προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές στις 21 Μαΐου.

«Δεν θα αποκαλύψω ακόμα τη στρατηγική μου, γιατί το καθεστώς μπορεί να δημιουργήσει και άλλα νομικά τερατουργήματα, ακόμα και ως πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τώρα που η Βουλή είναι κλειστή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο ίδιος, ωστόσο, ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με το κόμμα ΕΑΝ του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου. «Τα μέσα του συστήματος υπονοούν ότι στις πρώτες εκλογές θα στηρίξω το κόμμα ΕΑΝ. Ούτε κατά διάνοια δεν πρόκειται να στηρίξω ένα κόμμα που κατεβάζει υποψηφίους τους πρώην υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης Σαμαρά, Παπανδρέου, Παπαδήμου. Όσοι έγιναν δεκανίκια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μαζί με Άδωνι, Βορίδη και Βελόπουλο για να περάσουν το πρώτο μνημόνιο είναι σίγουρο ότι θα ξαναγίνουν δεκανίκια και σήμερα», δήλωσε.