Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι έξι δημοσιογράφοι που θα λάβουν μέρος στο ντιμπέιτ επισκέφθηκαν το πρωί της Πέμπτης 4/05 την ΕΡΤ, συνάντησαν τα στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης και ξεναγήθηκαν στους χώρους του ραδιομεγάρου.

Ο Γιώργος Παπαδάκης μοιράστηκε και ιστορίες του παρελθόντος από την εκπομπή «3 στον αέρα» της ΕΡΤ που μεταδίδοταν στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Υπενθυμίζεται ότι από το κανάλι του ANT1 θα λάβει μέρος στο ντιμπέιτ ο Γιώργος Παπαδάκης και όχι ο Νίκος Χατζηνικολάου. Κι αυτό γιατί ο τελευταίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στη τηλεμαχία, λέγοντας ότι εδώ και δέκα χρόνια δεν μετέχει σε αυτή τη διαδικασία, αφού, όπως είπε, δεν πιστεύει σε αυτήν και εκτιμάει ότι είναι παράλληλοι μονόλογοι.

Επιπλέον δήλωσε ότι μέχρις ενός βαθμού «η παρουσία των δημοσιογράφων εκεί έχει καταστεί διακοσμητική».

Το βράδυ της Πέμπτης ο Νίκος Χατζηνικολάου επανήλθε στο θέμα, φιλοξενώντας τον Γιώργο Παπαδάκη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Να ευχηθώ καλό βόλι στο ντιμπέιτ, αλλά πρέπει να σου πω ένα-δύο πράγματα ως παλαιός του θεσμού. Εγώ έχω, όπως ξέρεις, μακρά εμπειρία, η οποία δεν ήταν θετική και γι’ αυτό εδώ και δέκα χρόνια πήρα την απόφαση να μη μετάσχω ξανά σε κανένα ντιμπέιτ με αυτούς τους κανόνες. Λοιπόν, Γιώργο μου, κάνε καλή προπόνηση πώς θα χωρέσει το εκρηκτικό δημοσιογραφικό σου ταμπεραμέντο στα 30 και στα 15 δευτερόλεπτα πρώτον.

Δεύτερον, κάνε καλή προπόνηση πώς θα συγκρατήσεις την παρόρμηση κάθε δημοσιογράφου με τη δική σου εμπειρία και διαδρομή, να διακόψει και να θέσει ένα ερώτημα όταν ακούει μια ανακρίβεια ή όταν ακούει κάτι που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Επίσης, πώς θα συγκρατήσεις την παρόρμησή σου όταν θα ακούσεις έναν άλλον αρχηγό να φέρνει ένα στοιχείο στη συζήτηση που επιβεβαιώνει ένα προηγούμενο ερώτημά σου και εσύ δεν θα μπορείς να το αξιοποιήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαδάκης εκτίμησε ότι η διαδικασία που ακολουθείται στις τηλεμαχίες είναι λάθος.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν το μεσημέρι και οι δημοσιογράφοι Σία Κοσιώνη, Αντώνης Σρόιτερ και Μάρα Ζαχαρέα.

Μετά τη συνάντησή τους οι δημοσιογράφοι συμφώνησαν και απέστειλαν επιστολή στη Διακομματική Επιτροπή, ώστε να αντικατασταθεί η ελεύθερη τοποθέτηση των πολιτικών, μετά τον κύκλο των πέντε ερωτήσεων που θα τους τεθούν, από μια έκτη ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων. Την ίδια ώρα, κατά πληροφορίες, μέχρι στιγμής μόνον η σειρά ερωτήσεων για την πρώτη θεματική συζήτηση έχει καθοριστεί.

Σήμερα στις 12:30 οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συνεδριάσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών για να οριστικοποιήσουν τα ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στην τηλεμαχία θα είναι από τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ, τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπαδάκης, το Mega η Ράνια Τζίμα, το Open ο Παναγιώτης Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και το Star η Μάρα Ζαχαρέα. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς.


Η θεματολογία του ντιμπέιτ

Η θεματολογία της τρίωρης τηλεμαχίας θα χωρίζεται σε 5 ενότητες.

1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση

2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα

3η Θεματική Ενότητα: Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια

4η Θεματική Ενότητα: Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος

5η Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον – Ενέργεια

Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα των δημοσιογράφων, τότε, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.