Λίγες ημέρες έμειναν για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και αύριο, Τετάρτη, (10/5) αναμένεται να διεξαχθεί το debate, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, το οποίο, αν και θα ακολουθήσει ένα σκληρό πλαίσιο κανονισμών, αναμένεται να «τραβήξει» το ενδιαφέρον.

Κι αυτό διότι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης αύριο στις 21:00 θα καθίσουν για πρώτη φορά μαζί στο μακρόστενο τραπέζι του στούντιο 4 στο υπόγειο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, για να παραθέσουν τις θέσεις τους για την επόμενη ημέρα, δώδεκα ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών.

Σημειώνεται πως για τον Νίκο Ανδρουλάκη θα είναι η πρώτη φορά που θα αντιπαρατεθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού δεν έχει παραστεί ποτέ ως σήμερα στη Βουλή.

Απέναντί τους θα βρεθούν 6 δημοσιογράφοι που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στο debate και να απευθύνουν τα ερωτήματα τους κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο, καθώς το αίτημά τους για ελεύθερη ερώτηση στους αρχηγούς δεν έγινε αποδεκτό.

Συντονιστής της τηλεμαχίας θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς και οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν θα είναι οι παρακάτω: Μάρα Ζαχαρέα (Star), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Παναγιώτης Στάθης (Open), Ράνια Τζίμα (Mega).

Η «ατζέντα» του debate

Αν και η τηλεμαχία θα διεξαχθεί σε καθορισμένο πλαίσιο (όπως λένε: by the book), με γνώμονα δηλαδή τον κανονισμό των περασμένων ετών, υπάρχουν νέα δεδομένα που αναμένεται να κορυφώσουν την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα, θα βάλει στο τραπέζι του debate την πρόταση της αντιπολίτευσης περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», επιχειρώντας να στριμώξει τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να εξηγήσει δημοσίως και on air το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το κόμμα Βαρουφάκη.

«Είχα κουραστεί εδώ και εβδομάδες να ακούω αυτή τη συζήτηση για το debate. Δεν θέλουμε λέει debate. Ε, συμφωνήθηκε σήμερα το debate, όπως τους είχα πει από την πρώτη στιγμή. Για πάμε όλοι μαζί, λοιπόν, να συζητήσουμε για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε αλλά να πέσουν και οι μάσκες. Γιατί στο debate θα είμαστε όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως πρέπει να είναι σε μια δημοκρατία. Και να έρθουν να μας εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτή την "προοδευτική διακυβέρνηση", αυτή την κυβέρνηση των ηττημένων που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσουν. Αυτή την κυβέρνηση που θα φέρει μαζί ενδεχομένως, στο μυαλό τους, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τον Βαρουφάκη, τη «Δήμητρα»», δήλωσε πρόσφατα από το Αγρίνιο ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εικάζεται ότι θα απαντήσει επιθετικά στον πρωθυπουργό και θα τον κατηγορήσει για την αυτοδύναμη κυβέρνηση «από ένα κόμμα, αλλά όχι ένα χρώμα» που ζητά. «Αν βγει πρώτος ο Μητσοτάκης, θα φτιάξει κυβέρνηση κουρελού, με εκβιασμούς, με πιέσεις, ακόμα και με αποστασίες», είχε πει πρόσφατα σε περιοδεία του στην Άρτα, παρότι ο πρωθυπουργός δήλωσε με έμφαση στο Star ότι δεν θα δεχθεί «ψήφο εμπιστοσύνης από μη εκλεγμένο βουλευτή της ΝΔ».

Με ενδιαφέρον αναμένονται, εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη, οι απαντήσεις που θα δώσει για τον «άγνωστο χ» πρωθυπουργό, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα κληθεί να απαντήσει σε αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πως το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ενταχθεί σε κυβέρνηση με τον «δραχμιστή» Βαρουφάκη και το αντιευρωπαϊκό ΚΚΕ.

Παράλληλα, στο «επίκεντρο» αναμένεται να βρεθούν και τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων, μετά το αλαλούμ που έχει προκαλέσει η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με το ιδιαίτερα... παχυλό σχέδιο που έχει παρουσιάσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει το όραμά του για την «Ελλάδα του 2030» με ένα αυστηρά κοστολογημένο πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 9 δισ. ευρώ στην τετραετία, την ώρα που το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τη ΝΔ, αγγίζει τα 83 δις, σχεδόν 40 δισ. ευρώ περισσότερα από το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το περασμένο φθινόπωρο ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα άλλα μεγάλα θέματα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον είναι τα θέματα επικαιρότητας, όπως οι υποκλοπές, η τραγωδία των Τεμπών, η ακρίβεια, τα θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης.

Οι θεματικές ενότητες του debate

Τα κόμματα έχουν συμφωνήσει ότι το debate θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα περιλαμβάνει τις εξής 5+1 θεματικές ενότητες:

  • 1η: Οικονομία - ανάπτυξη - απασχόληση
  • 2η: Εξωτερική πολιτική και άμυνα
  • 3η: Κράτος - θεσμοί - διαφάνεια
  • 4η: Υγεία - Παιδεία - κοινωνικό κράτος
  • 5η: Περιβάλλον - ενέργεια
  • 6η: Ελεύθερη χωρίς ερωτήσεις, με τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών.

Όπως αποφασίστηκε, κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό με follow up από 15 δευτερόλεπτα ως 45 δευτερόλεπτα, με συνολική διάρκεια 3 λεπτά.