Θεωρητικά, οι σχέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα θερμές, ειδικά από το καλοκαίρι του 2015, όταν ο δεύτερος αντικατέστησε τον πρώτο στη θέση του υπουργού Οικονομικών. 

Στη ζωή, όμως, όπως και στην πολιτική, τα πάντα μεταβάλλονται μέσα στον χρόνο και καθώς φαίνεται έφθασε η ώρα να αρχίσει να λιώνει ο πάγος ανάμεσα στους δύο μαρξιστές οικονομολόγους - έτσι τουλάχιστον αυτοπροσδιορίζονται αμφότεροι. Με ό,τι, βέβαια, αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια στην κεντρική πολιτική αρένα, καθώς σε φάση μετάβασης βρίσκεται συνολικά το πολιτικό σύστημα και πιθανότατα να δούμε περίεργες «συγκλίσεις» προσεχώς.

Ήδη λέγεται πως τμήματα του μη προεδρικού ΣΥΡΙΖΑ, της λεγόμενης Ομπρέλας, από τους οποίους προ πολλού ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ έχει κόψει τις γέφυρες, προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Και για διεργασίες με τη συμμετοχή σχημάτων και μεμονωμένων της ευρύτερης Αριστεράς καθώς και του ΜέΡΑ 25.

Συμπληρωματικά νομίσματα

Την αφορμή, βεβαίως, για να αναπτυχθούν τέτοια σενάρια για την επόμενη μέρα του πολιτικού συστήματος έδωσε η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση υποστήριξης των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών στα εναλλακτικά ή τοπικά ή συμπληρωματικά νομίσματα, την ίδια ώρα, μάλιστα, που ο Αλέξης Τσίπρας εναγωνίως προσπαθεί να πείσει για τη «συστημική» προσήλωσή του.

Σε αυτό το σημείο ακριβώς, υποκρύπτεται ένα ακόμη κοινό πεδίο των δύο «πρώην» που ενδέχεται προσεχώς να λειτουργήσει σαν συγκολλητική ουσία: η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τους Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο από την Αριστερά όπως την εννοεί ο Αλέξης Τσίπρας, με μπόλικο (αποτυχημένο) ΠΑΣΟΚ στη σύνθεσή της, την προσθήκη απολιτίκ περσόνων και άλλων, γενικώς αμφιλεγόμενων, από διάφορους χώρους.

Μια αποστροφή δε του γραμματέα ΜέΡΑ25 όταν ρωτήθηκε για την ιδέα Τσακαλώτου περί τοπικών νομισμάτων φούντωσε τα σχετικά σενάρια για την επόμενη μέρα της Αριστεράς μετά τη διαφαινόμενη νέα ήττα.

«Με ρωτούν συνάδελφοί σας “μα, δεν τινάξατε στον αέρα οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας με ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ με το “Δήμητρα”;  Όχι, το αντίθετο κάναμε. Βάλαμε τη βάση για μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση, που προφανώς δεν ενδιαφέρει τον Αλέξη Τσίπρα», ήταν η ατάκα του Γιάνη που κάνει πολλούς να βλέπουν «υπόγεια ρεύματα» ανάμεσα στην εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης, με το ΜέΡΑ25. Το κείμενο συμβολής, άλλωστε, στο οποίο γίνεται αναφορά στα τοπικά νομίσματα, συνυπογράφεται από 34 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλειονότητά τους μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Γιάνης για την ώρα ξορκίζει την ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας με τον Ευκλείδη σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «καμία επικοινωνία δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο», αλλά στην πολιτική, συχνά, μικρή σημασία έχουν τέτοιες διαψεύσεις.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή