Με πιο ήπιες διαθέσεις και περισσότερο χιούμορ εμφανίστηκαν στις δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί και οι δημοσιογράφοι μετά το τέλος του debate.

Πρώτος κατέβηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η συζήτηση θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν παρεχόταν το δικαίωμα στους δημοσιογράφους να υποβάλλουν ελεύθερα, εκτός θεματικών ενοτήτων, ερωτήσεις. Με τη δε φράση του «εγώ δεν είμαι πολιτικός αλλά επιχειρηματίας», άρα καταφέρνει και να συνεννοείται και να προωθεί τις πολιτικές του θέσεις, άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι εκείνος που θα ορθώσει ανυπέρβλητα εμπόδια την επομένη των εκλογών.

Ακολούθως μίλησαν ο Γιώργος Κουβαράς και η Μάρα Ζαχαρέα, που αποκάλυψε ότι το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο ακόμη και στα διαλείμματα, ενώ κάποια στιγμή «διέκρινα ότι ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη για το μεταξύ τους ντιμπέιτ», το οποίο άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί πρόσφατα. Λίγο αργότερα ήταν η σειρά του Αντώνη Σρόιτερ με τις αναφορές του για το αρχικό άγχος όλων αλλά και τη γόνιμη συζήτηση.

Την ώρα που ο Γιώργος Παπαδάκης… εξομολογούνταν δημοσίως πως «αν και πρώτη φορά, η αλήθεια ήταν ότι δεν πόνεσα» και έλεγε κι εκείνος ότι άπαντες κράτησαν σκληρή γραμμή, κατέβαινε τα σκαλιά του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραμέρισε, μάλιστα, διακριτικά έως ότου τελειώσει ο Παπαδάκης, όμως εκείνος τον αντιλήφθηκε και του παραχώρησε τη θέση του λέγοντας: «Ελάτε, κύριε πρόεδρε, εγώ θα υποβάλλω ερωτήσεις με τους συναδέλφους μου ρεπόρτερ».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάδειξη του προγραμματικού του ρόλου και στην αδιαμφισβήτητη πολιτική σταθερότητα επί των ημερών του, αρκούμενος να καλέσει τους πολίτες να εκλέξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η Ράνια Τζίμα, από την πλευρά της, εξήρε την υποδειγματική -όπως τη χαρακτήρισε- διοργάνωση της ΕΡΤ, δηλώνοντας πως πήρε τις απαντήσεις που ήθελε. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ο μόνος που διατήρησε το ίδιο μοτίβο πριν και μετά την τηλεμαχία, μιλώντας συνεχώς για το πρόγραμμα των ψηφιακών συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ», ενώ στις πολιτικές του δηλώσεις δεν γκρέμισε τις γέφυρες επαφής.

Επόμενος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, που από τη μια επανέλαβε τα περί φυλακών για τις υποκλοπές, από την άλλη άφηνε τα υπονοούμενα για συνεργασίες «σε ευρωπαϊκά πλαίσια… όπως γίνεται στην Ευρώπη» και κάτι τέτοια. Πάντως, σε ερώτηση του parapolitika.gr εάν θα συνεργαστεί με τον πρώτο των εκλογών ή τον δεύτερο («κυβέρνηση ηττημένων»), δεν απάντησε και τη δεύτερη φορά που την ξανάκουσε…έφυγε.

Εκείνος που έμεινε ήταν ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN). Ανέπτυξε τις απόψεις του, απάντησε στις ερωτήσεις κι όχι μόνο: «Παιδιά, αν θέλετε λέω κι άλλα». Προτελευταίος ο Αλέξης Τσίπρας. «Ποιο ήταν το σκορ;», ρωτήθηκε. «Το πληροφορήθηκα αμέσως, 2-0», είπε γελώντας. Εξήγησε δε στα parapolitika.gr ότι δεν το είδε, αν και οι κάμερες στη διάρκεια της τηλεμαχίας τον «εντόπισαν» να κοιτάζει συχνά το κινητό του. «Τουλάχιστον ήλθατε πιο κοντά με τον κ. Μητσοτάκη;», ήταν το δεύτερο ερώτημα. «Καθίσαμε δίπλα δίπλα, κάτι είναι κι αυτό», αποκρίθηκε. Επίσης σημαντική χαρακτηρίζεται η θέση του ότι «ο πρώτος θα σχηματίσει κυβέρνηση» και η άποψη του ότι «μπορεί να μη χρειαστούν δεύτερες εκλογές.

«Αυτοί είναι και αυτοί είμαστε», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν ΚΚΕ στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Ο γ.γ. του ΚΚΕ αποχώρησε λίγο μετά τις 00:30 από την ΕΡΤ, έχοντας την αίσθηση -χωρίς βέβαια να αφήσει παραπάνω υπαινιγμούς- ότι η κατάσταση δεν θα ξεφύγει του ελέγχου.