Τη στρατηγική και συγκεκριμένα τις απαραίτητες «προσαρμογές» στην άκρως επιτυχημένη έως τώρα εκδοχή της ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, της ενισχυμένης αναλογικής αυτή τη φορά, χαράσσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κλειστή ομάδα των επιτελών του τα επόμενα εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωνε με νόημα πως «οι επιτυχημένες συνταγές δεν αλλάζουν», ωστόσο είναι σαφές ότι τόσο το βαρύ πολιτικό αποτύπωμα του εκλογικού θριάμβου, που κατήγαγε η Νέα Δημοκρατία, όσο και οι ιδιομορφίες του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής υπαγορεύουν έστω και ελαφρές διαφοροποιήσεις στη «γαλάζια» στρατηγική. Πολλώ μάλλον που η συντριπτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ ενέχει τον… σπόρο του εφησυχασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», η εντολή του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη: καμία επανάπαυση ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου (κατά πάσα πιθανότητα), καθώς πρέπει να επιβεβαιωθεί και σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής η πολιτική ηγεμονία που εγκαθιδρύει πλέον στη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως η πρωθυπουργική ντιρεκτίβα λίγη μόλις ώρα μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας για μηδενική ανοχή στην έπαρση και την αλαζονεία θα πρέπει να εκληφθεί… τοις μετρητοίς από βουλευτές, στελέχη και πολιτευτές, ώστε να μη δοθεί ούτε η εντύπωση υπέρμετρων πανηγυρισμών ούτε και η αντίστοιχη της αφ’ υψηλού αντιμετώπισης των λοιπών πολιτικών δυνάμεων αλλά και των ψηφοφόρων.

Αποτίμηση

Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου η… task force που ανέλαβε να τρέξει τις εκλογές της 21ης Μαΐου έχει ήδη ξεκινήσει τη συστηματική διαδικασία αποκωδικοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος, ανά γεωγραφική ζώνη αλλά και ηλικιακά. Έμπειρη κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει ότι τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα αποκρυσταλλωθούν σε έναν σημαντικό βαθμό η πολιτική στρατηγική αλλά και το πρόγραμμα των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι σαφές, όπως τονίζει έτερο κυβερνητικό στέλεχος, ότι το πολιτικό δίλημμα της διακυβέρνησης της χώρας από μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα τεθεί εκ νέου και μάλιστα με την ένταση που προσιδιάζει ενόψει μίας εκλογικής αναμέτρησης από την οποία θα προκύψει ο σχηματισμός κυβέρνησης. Ελλείψει, βεβαίως, του άγχους της… πρωτιάς, καθώς η τεράστια διαφορά που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να καλυφθεί στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, το ενδιαφέρον πιθανώς να στρέφεται στο πώς θα αντιμετωπίσει η Πειραιώς το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, που δείχνει να έχει αναπτερώσει τις ελπίδες για τη μάχη της Κεντροαριστεράς.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος παρατηρούσε ότι και το ΠΑΣΟΚ -σε μικρότερο βεβαίως βαθμό από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ- απέτυχε να εκπληρώσει τον αντικειμενικό προεκλογικό στόχο του, ήτοι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Το ίδιο πρόσωπο επιμένει ως εκ τούτου ότι η σαφώς αντιδεξιά στροφή της ηγεσίας του και η κατ’ ουσία μονομέτωπη επίθεσή του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η στρατηγική που θα ακολουθήσει εφεξής η Χαριλάου Τρικούπη μπαίνει στο μικροσκόπιο της Πειραιώς, καθώς τα δύο κόμματα είναι σαφές ότι εποφθαλμιούν την ίδια κρίσιμη δεξαμενή των ψηφοφόρων.

Η τελική αναμέτρηση 25 Ιουνίου

Με γνώμονα και υψηλή προτεραιότητα να μην παραταθεί επί μακρόν η πολιτική εκκρεμότητα και ως εκ τούτου το χρονικό διάστημα της αβεβαιότητας στη χώρα, ο πρωθυπουργός την επαύριο της ιστορικών διαστάσεων νίκης του ιδίου και της Νέας Δημοκρατίας έδωσε το σύνθημα επίσπευσης των πολιτικών εξελίξεων, προκειμένου να καταστεί συνταγματικώς αποδεκτή η διενέργεια των εκλογών στις 25 Ιουνίου, αντί της 2ας Ιουλίου, όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο. Το κλίμα είχε διαφανεί κιόλας από το βράδυ των εκλογών, όταν ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτικό σεισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη του συντομότερου δυνατού σχηματισμού μίας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης στη χώρα. Μάλιστα και αφού παρέλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή το απόγευμα (σ.σ.: πράγμα που έκανε) και μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου». Νωρίτερα είχε καθαρογράψει το προαναφερθέν πολιτικό πλαίσιο κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συγκεκριμένα και αφού χαρακτήρισε τον «γαλάζιο» εκλογικό θρίαμβο «προωθητικό βήμα ωριμότητας για τη δημοκρατία μας», τόνισε κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι «η χώρα χρειάζεται σήμερα μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα». Επέμεινε δε ότι «εύχομαι και ελπίζω σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητήσουμε λίγο περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για το πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς, πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, πώς θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος. Να μιλήσουμε περισσότερο για μεγάλες προκλήσεις οι οποίες πρακτικά απείχαν τελείως από τον πολιτικό διάλογο των προηγούμενων εκλογών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή. Θεωρώ ότι είναι ζητήματα τα οποία ακουμπούν πρωτίστως τη νέα γενιά».

Ούτως ή άλλως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να «υπερβούμε το εμπόδιο της απλής αναλογικής», καθώς, όπως είπε, είναι πρόδηλο από το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα Βουλή. Σημείωσε δε ότι σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα θα χάριζε στη ΝΔ 171 έδρες.

Έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα

Όπως κατέδειξε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα χρήζουν βελτίωσης, κάτι που είναι εύλογο να τοποθετεί τις περιοδείες του πρωθυπουργού σε Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε πρώτο πλάνο. Επιπλέον, είναι σαφές ότι θα συνεχιστεί και το μοτίβο των συχνών πρωθυπουργικών εξορμήσεων εντός του Λεκανοπεδίου.

Μάλιστα και επειδή όλες οι Περιφέρειες της χώρας πλην της Ροδόπης «βάφτηκαν» μπλε, στη ΝΔ βάζουν στο στόχαστρο τους δήμους όπου το κυβερνών κόμμα κατέγραψε πενιχρές επιδόσεις, προκειμένου να καταρτιστεί ένα όσο το δυνατόν πιο στοχευμένο πρόγραμμα προεκλογικών επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/5