«Χρήσιμο» χαρακτήρισε το χθεσινό ντιμπέϊτ μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη ο υπουργός Υγείας και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθήνας Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν λέει ότι κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή για το θέμα των υποκλοπών θα πρέπει να τους κατονομάσει.

Επιπλέον ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη ταιριάζει πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Σε ότι αφορά την ακρίβεια, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως είναι εισαγόμενη λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα ανέφερε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες.

Για την υγεία, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως στήσαμε μια πρωτοβάθμια με προσωπικό γιατρό.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολτικά 90,1

Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό debate των πολιτικών αρχηγών

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ:
Στη χθεσινή τηλεμαχία που έγινε εμείς είχαμε μια σαφήνεια των πραγμάτων η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών που είπαμε το ’19, κάτω από φοβερές αντιξοότητες το υλοποιήσαμε. Αντιθέτως από την άλλη πλευρά βλέπαμε κάτι γενικόλογα πράγματα, κυρίως κάτι επιθέσεις για να κερδίσουμε εντυπώσεις. Δεν άκουσα τίποτα ουσιαστικά ούτε από τον κ.Τσίπρα ούτε από τον κ. Ανδρουλάκη και τα μικρότερα κόμματα αυτό που προσπάθησαν να κάνουν ήταν να απευθυνθούν στο κοινό τους.

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ήταν πολύ χρήσιμο το χθεσινό debate.

Αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ακόμα και στη μια εβδομάδα πριν τις εκλογές επιλέγει η αντιπολίτευση όχι να πάμε στα προγράμματα και στο τι θα κάνουμε αλλά να γυρίσουμε σε όρους που δεν το υποτιμώ καθόλου αλλά οι πολίτες σε ένα debate αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δούνε πως αλλάζει η ζωή τους. Προφανώς μας ενδιαφέρει και το θέμα της δημοκρατίας βλέπετε ότι εμείς χθες δεν πήγαμε στο debate για να πούμε ότι στο θέμα της δημοκρατία έχει δύο καταδικασμένους υπουργούς ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε όμως στην ουσία του ερωτήματος ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε ότι υπάρχει ευθύνη θεσμικού ατοπήματος διαχώρισε όμως τις πράξεις, έχουμε ένα κομμάτι με το οποίο δεν συνδέεται ούτε η ΕΥΠ ούτε η κυβερνηση και ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και θα έχουμε τα αποτελέσματα της Δικαιοσύνης, και έχουμε ένα κομμάτι ότι υπήρξε μια νόμιμη μεν παρακολούθηση αλλά εκεί φάνηκε ότι υπήρχε θέμα θεσμικού ατοπήματος και για αυτό κάναμε παρέμβαση απευθείας στο σκέλος που εχει να κάνει με το νόμο για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα. Το ποινικό όμως σκέλος που αφορά άλλης φύσεως παρεμβάσεις και ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, και για κάποιο λόγο φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και προνομιακή ενημέρωση αυτών καθώς όλες οι διαρροές έχουν γίνει απευθείας από το ΣΥΡΙΖΑ ή από μέσα που έχουν επαφή με το ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή όταν ακούμε ονόματα αν ήταν στο predator και παρακολουθούνταν αυτό δεν το ξέρουμε από πουθενά το ξέρουμε επειδή έχουν βγει κάποιες λίστες. Αυτό είναι ένα αντικείμενο της Δικαιοσύνης άρα να αποσυνδέσουμε τα θέματα και εμείς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε το γεγονός ότι δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο για να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ως προς τις νόμιμες επισυνδέσεις ήταν κάτι που το αναγνωρίζουμε και για αυτό το λόγο κάναμε τις αλλαγές.

Ερωτηθείς αν έχει καταλάβει για ποιο λόγο παρακολουθούσαν τον κ. Ανδρουλάκη

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που ελέγχεται από εισαγγελέα που αποφασίζει και θα ήταν παράλογο να το γνωρίζουμε.

Αναφορικά με την αναφορά του κ.Ανδρουλάκη ότι πρέπει κάποιοι να πάνε φυλακή για τις παρακολουθήσεις

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Αυτή ήταν η τρομακτική αδυναμία του κ.Ανδρουλάκη δηλαδή κάνει το επικοινωνιακό του για να παίζει «να πάνε κάποιοι φυλακή» και όταν του λες «προσδιόρισε» δεν τόλμησε.

ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι φωτογράφιζε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα;

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Πιστεύω ότι ο κ.Ανδρουλάκης βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σε μια ουσιαστική αμηχανία να πει κάτι για να παίζει στην επικαιρότητα και στο debate γιατί από το πρόγραμμά του δεν είπε κάτι που άξιζε κάποιος να το παρακολουθήσει, και αυτό το οποίο είπε όταν του κάνανε το follow up δεν μπόρεσε να το υποστηρίξει. Δεν μπορώ να σκέφτομαι τι έχει στο μυαλό του ο κ. Ανδρουλάκης αλλά επειδή ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι πια απλά ο ευρωβουλευτής αλλά είναι πολιτικός αρχηγός όταν λεει ότι κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή να έχει το σθένος και το θάρρος να κατονομάσει. Και δεν ξέρω αν στη μήνυση που έχει κάνει έχει κατονομάσει, μήπως την έχει κάνει και αυτή κατ΄αγνώστων; Αν φοβάται να κατονομάσει ή δεν ξέρει τότε αυτομάτως είναι μικρός και για πολιτικός αρχηγός.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ενισχύθηκε η επιχειρηματολογία της ΝΔ περί αυτοδυναμίας από το χθεσινό debate

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Η προοδευτική διακυβέρνηση που μπορεί να γίνει θεωρητικά είναι ΣΥΡΙΖΑ με Ανδρουλάκη, με ΜέΡΑ25 και ενδεχομένως ανοχή ΚΚΕ άρα ακούγοντας τους όλους αρκούσε εμείς να μην μιλάμε για να επιχειρηματολογήσουμε για την αυτοδυναμία.

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Η χώρα μας χρειάζεται ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Ερωτηθείς αν θα σκεφτούν μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που βγαίνουν τα ποσοστά

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Η βασική θέση του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος άρα αυτό ειναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς και δεύτερον η προγραμματική σύγκλιση που προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη ταιριάζει πάρα πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλ.Τσίπρα και αυτό πρέπει να το σκεφτούν οι κεντρώοι ψηφοφόροι που ψηφίζουνε ΠΑΣΟΚ αν τελικά ψηφίζοντας Ανδρουλάκη ψηφίζουν Τσίπρα.

Ερωτηθείς αν ο κ. Ανδρουλάκης υπαναχωρήσει στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού θα έμπαινε η ΝΔ σε μια συζήτηση προγραμματικής φύσεως

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Κατά τη δική μου εκτίμηση θα πρέπει να γίνουν και πολλές υπαναχωρήσεις στα προγράμματα τα οποία λεει ο κ. Ανδρουλάκης. Θεωρώ ότι αυτό που έχει παρουσιάσει ως πρόταση ο κ.Ανδρουλάκης στον ελληνικό λαό είναι πρόταση για να γίνει ουσιαστικά εταίρος του κ. Τσίπρα όχι για να κυβερνήσει με τη ΝΔ.

Για την ακρίβεια

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Υπάρχει μια εισαγόμενη ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, εκεί προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πολίτες, τους στηρίζουμε και με το market pass. Σήμερα έχουμε μια αποκλιμάκωση από τα στοιχεία που φαίνονται του πληθωρισμού αλλά αυτό πρέπει να περάσει και στην πραγματική οικονομία και προφανώς όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα στηρίζονται οι πολίτες και σωστά και ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτό είναι κατ΄ελάχιστον και για το δεύτερο εξάμηνο.

Για το χώρο της Υγείας

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Το ΕΣΥ βγήκε μετά από μια δεκαετή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση και το βρήκε μια πανδημία και πράγματι στην πανδημία και έχουμε και την έκθεση του ΠΟΥ όπου η χώρα μας έχει πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες με πολύ πιο ισχυρό σύστημα υγείας. Τι κάναμε σε αυτό το διάστημα επιπλέον; Επιπλέον κάναμε να στήσουμε μια Πρωτοβάθμια και με τον προσωπικό γιατρό ...

ΔΗΜ: Πέτυχε αυτό;

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Πετυχαίνει, είναι στη διάρκειά του. Έχουμε 3.500 γιατρούς, 5 εκατομμύρια πολίτες. 8,5 εκατομμύρια ραντεβού. Μέσα στο 2023 θα ολοκληρωθεί. Προληπτικές εξετάσεις, με τα προγράμματα από νωρίς να κάνουν πρόληψη και πάμε στο ΕΣΥ. Πράγματα που τα έχουμε κάνει, υλικοτεχνική υποδομή 1,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, 80 νοσοκομεία, 156 Κέντρα Υγείας. δεν είναι εξαγγελία σήμερα που μιλάμε ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί. Μέχρι το τέλος του 2024 θα έχουν ανακαινιστεί πλήρως 156 Κέντα Υγείας, μέχρι το τέλος του 2025 80 νοσοκομεία.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την εικόνα στα νοσοκομεία

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Στα νοσοκομεία μας αυτή τη στιγμή έχουμε δύο βασικά προβλήματα που στηρίζονται και στην έλλειψη προσωπικού γιατί δεν υπάρχει. Το πρώτο βασικό πρόβλημα είναι καθυστέρηση σε τακτικές πράξεις, τα προγραμματισμένα χειρουργεία που λέμε και δεύτερον το κομμάτι των ΝΠΙΔ που το διορθώνουμε με παρουσία πρωτοβάθμιας. Αυτά είναι διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ. Προφανώς εν μέσω πανδημίας είχαμε και επίταση αυτό συμβαίνει σε όλα τα συστήματα υγείας πόσο μάλλον σε ένα σύστημα υγείας που είχε προβλήματα πιο πριν. Και κοιτάξτε τι γίνεται για να εξαλείψουμε τα ράντζα έχουμε βάλει ιδιωτικές δομές που βοηθούν. Πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί, να πάμε σε λύσεις ότι δεν υπάρχει συρματόπλεγμα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και να βάλουμε στα κενά του δημοσίου, μέχρι να γίνουν όλες αυτές οι προσλήψεις και όλες αυτές οι ανακαινίσεις, να παίρνουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες. Η υγεία είναι βασικός πυλώνας γιατί λόγω της πανδημίας δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που ξεκινήσαμε, έγιναν τα πρώτα βήματα αλλά εκεί έχουμε την περισσότερη δουλειά να κάνουμε.