Κρίσιμο θα είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών για την ελληνική οικονομία, τις επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Τι λένε Goldman Sachs και Fitch

Στον «χρησμό» του για τις κάλπες της 21ης Μαΐου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για τη Νότια Ευρώπη, Filippo Taddei, προβλέπει δύσκολη αυτοδυναμία για τη Ν.Δ. και προσφυγή σε δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο, χωρίς πάντως να αποκλείει το σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Εκτιμά πως η Ν.Δ. θα έχει κίνητρο να πάει σε νέες εκλογές για να αξιοποιήσει το μπόνους του νόμου της ενισχυμένης αναλογικής και να επιδιώξει την αυτοδυναμία με αύξηση των κοινοβουλευτικών εδρών. 

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, «το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι σημαντικό για την οριστικοποίηση της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διασφάλιση της μακροχρόνιας ανάπτυξης μέσω των νέων επενδύσεων. Δεύτερες εκλογές, πιθανές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των επενδυτικών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά σε κάθε περίπτωση πολιτική σταθερότητα που θα ευνοήσει την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, βλέπει από την πλευρά της και η Fitch, σε δική της έκθεση.