Ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, μίλησε Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι «ενταφιάστηκε» η προοπτική της προοδευτικής συγκυβέρνησης στο debate, δήλωσε: «Πιστεύω το αντίθετο, ότι η προγραμματική βάση, έτσι όπως έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες βδομάδες για μια πιθανή, κατά τη γνώμη μου, και αναγκαία σύγκλιση, υπάρχει.

Είναι κατατεθειμένη και επί τετραετίας στις συζητήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και στα 11 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ, στα 12 του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην παραδοχή ότι θα πρέπει το κρίσιμο ζήτημα των παρακολουθήσεων και του τεράστιου διπλού σκανδάλου να οδεύσει σε κάθαρση, προφανώς με πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης που καθυστερεί απελπιστικά αλλά προφανώς και με πρωτοβουλία της Βουλής που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές.

Άρα υπάρχει το προγραμματικό πεδίο, από εκεί και πέρα προεκλογικά οι πολιτικοί αρχηγοί, οι ηγεσίες αναλαμβάνουν την ευθύνη και εκτίθενται, με την καλή και την κακή έννοια, στο πως πραγματεύονται την τακτική τους. Έχει δικαίωμα ο καθένας εν όψει των εκλογών να οξύνει τα δικά του προτερήματα, του κόμματός του και τα λοιπά, αυτό είναι κατανοητό, βεβαίως εγώ θα ήθελα έγκαιρα προγραμματικά να υπάρχει και μια αναλυτική σύμπτωση απόψεων και σύγκλιση αλλά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει αν η αριθμητική των εκλογών δια της λαϊκής κυριαρχίας επιβάλει μια τέτοια προοπτική».

Αναφορικά με την κοστολόγηση των πολιτικών προγραμμάτων, ανέφερε ότι υπάρχουν οι θεσμοί, οι οποίοι κυρίως ενισχύθηκαν μέσα στις μνημονιακές φάσεις, δηλαδή πέραν του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι το δημοσιονομικό συμβούλιο και είναι και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στους οποίους, αν υπήρχε μια συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα να δίνονται προς κοστολόγηση οι εξαγγελίες, τα προγράμματα και τα λοιπά, θα μπορούσαν προφανώς να βοηθάνε και στο κλίμα της πολιτικής συζήτησης. Από εκεί και πέρα δεν δεχόμαστε να γίνει ούτε μια συζήτηση από τη ΝΔ, η οποία έχει δώσει δείγματα γραφής με τα 8,5 δις € κλειστούς διαγωνισμούς και προμήθειες αυτά τα χρόνια περί καλής
δημοσιονομικής διαχείρισης».

Στην ερώτηση αν θα ήταν ανοιχτός στη θεσμοθέτηση μιας συστηματικής κοστολόγησης από το Γενικό Λογιστήριο, απάντησε: «Σας είπα και για άλλους φορείς επιπλέον και για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και για το δημοσιονομικό συμβούλιο, το ζήτημα είναι να μιλήσουμε, να απορρίψουμε ή να ενσωματώσουμε στη δικιά μας προβληματική τις κατευθύνσεις των διαφορετικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλολαϊκό με την έννοια της κάλυψης απολύτων απαραίτητων αναγκών για την επιβίωση του κόσμου, αυτό δεν το αμφισβητεί η ΝΔ και αντί αυτού λεει ότι κοστίζει πολλά. Θα μπορούσε να γίνει μια ολόκληρη συζήτηση για το πόσο στοιχίζει και το πότε στοιχίζει σε βάθος τετραετίας και τι σημαίνει η ενεργώς ζήτηση που δημιουργείται πχ από τις συντάξεις και από τις αυξήσεις μισθών που γνωρίζετε ότι είναι ποσά που μπαίνουν την επόμενη μέρα μέσα στην πραγματική οικονομία. Δεν πρόκειται περί παροχών οι οποίες δίνονται «αέρα πατέρα», αυξάνουν την ενεργό ζήτηση, καλύπτουν ανάγκες θα είναι επαναδιατύπωση των κωδικών του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτά είναι επιπλέον των όσων έχουμε πει για τη φορολόγηση των καρτέλ ενέργειας όπου η ΝΔ λέει ότι τις έχει φορολογήσει αλλά ποτέ δεν είπε το ποσό».

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του κ. Παπαδόπουλου και την επιστολή του κ. Στουρνάρα, επισήμανε: «Βλέπω αυτές τις προειδοποιήσεις αναγκαστικά λίγο πριν από τις εκλογές μέσα στο πολιτικό κέλυφος που βάσιμα έχουν και τις προδιαγράφουν.

Καλό θα ήταν βεβαίως σε προγενέστερη κατάσταση, όταν πχ. η κυβέρνηση έλεγε ότι η ακρίβεια θα κρατήσει το πρώτο τρίμηνο του ’22 και ενώ είχε ξεκινήσει ο πόλεμος, να υπάρχουν αυτές οι προειδοποιήσεις.

Θεωρώ ότι είναι έγκυρες και ειλικρινείς αυτές οι γνώμες αλλά τι στιγμή που συζητιέται στην Ευρώπη αν θα επανέλθουμε στο σύμφωνο σταθερότητα που θα είναι τραγωδία για την Ευρώπη ή θα πάμε σε μια πιο ανοιχτή αντίληψη με βάση και την εμπειρία της αλληλέγγυας αντιμετώπισης της πανδημίας πιστεύω πως αυτές οι προειδοποιήσεις μας πηγαίνουν πίσω».

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είπε: «Είναι πάρα πολύ άστοχη, γιατί με όλες τις δηλώσεις όλων των ανώτατων πολιτειακών παραγόντων της χώρας και των κυβερνήσεων, μάλιστα και από το ’18-’19 υπήρξε η ομόφωνη απόφαση της Βουλής ότι είναι ενεργές, νόμιμες και διεκδικήσιμες το σύνολο των γερμανικών επανορθώσεων που μέρος τους είναι το δάνειο, είναι το θέμα του λιμού είναι το θέμα των 120 μαρτυρικών πόλεων φοβάμαι πως ο κ. Σκέρτσος δεν έχει ιδέα, δείχνει μια έλλειψη ενσυναίσθησης θα έλεγα και ιστορική αναθεώρησης η οποία με κατέπληξε και με σόκαρε».