Στις... καλές του ήταν προχθές ο Ερντογάν και εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει μια νέα εποχή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, με δήλωση που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ομιλία του στην Άγκυρα, έστειλε μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας: «Με την Ελλάδα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής. Εμείς από την Τουρκία στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας. Αυτές τις εντυπώσεις πρέπει να τις διατηρήσει ο Μητσοτάκης και να τηρήσει τους λόγους του».


Κατηγορίες

Πάντως, η Τουρκία οδεύει στις εκλογές μέσα σε κλίμα ρευστότητας και οι όποιες προβλέψεις γίνονταν μέχρι σήμερα είναι πλέον επισφαλείς μετά την απόσυρση από την εκλογική κούρσα, στη σκιά ροζ σκανδάλου, του τρίτου σε δύναμη υποψηφίου, Μουχαρέμ Ιντζέ. Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για συνωμοσία εις βάρος του Ιντζέ, ενώ αυτός επιμένει ότι οι Ρώσοι έστησαν επιχείρηση με fake news. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως δεν έγινε καμία παρέμβαση στις εκλογές της Τουρκίας, εκείνοι που μετέφεραν τους ισχυρισμούς αυτούς στον Κιλιτσντάρογλου είναι ψεύτες και πως η Μόσχα εκτιμά πολύ τις σχέσεις της με την Άγκυρα, την οποία χαρακτήρισε «εταίρο». Ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου επέμεινε και δήλωσε πως δεν θα έκανε την επίμαχη ανάρτηση στο Twitter, αν δεν είχε ισχυρές αποδείξεις.

Για άλλη μία φορά, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν σε αυτές τις εκλογές, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι πίσω από την επιχείρηση σπίλωσης κατά του Ιντζέ βρίσκονται οι Αμερικανοί και η οργάνωση του Φετχουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται για το πραξικόπημα του 2016. Την άποψη ότι οι γκιουλενιστές βρίσκονται πίσω από τις απειλές με τη δημοσίευση ροζ βίντεο είχε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή και ο ίδιος ο Μουχαρέμ Ιντζέ.


Δημοσκόπηση

Ο πρόεδρος Ερντογάν, από την πλευρά του, σε μία μακροσκελή ανάρτησή του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Δεν θα αφήσουμε σκιές πάνω από τη δημοκρατία μας. Αν χρειαστεί, θα προστατεύουμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας με κόστος τη ζωή μας, όπως κάναμε το βράδυ της 15ης Ιουλίου». Η δήλωση αυτή ουσιαστικά δίνει συνέχεια σε προηγούμενες τοποθετήσεις του Σοϊλού ότι στις εκλογές της 14ης Μαΐου επιχειρείται ένα πολιτικό πραξικόπημα.

Την ίδια στιγμή, κυκλοφορούν φήμες ότι μια ομάδα από τη Γεωργία μπήκε στην Τουρκία με σκοπό τη δολοφονία του Κιλιτσντάρογλου. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις -που δημοσιεύονται μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω προεκλογικών απαγορεύσεων- δίνουν προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου, με ένα ποσοστό που κυμαίνεται γύρω από το 49%. Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, επιμένουν ότι νικητής θα είναι ο Ερντογάν από τον πρώτο γύρω και επικαλούνται άλλες δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της Genar, που δίνουν στον Ερντογάν 51,4%, ή της Optimar που προβλέπει νίκη του με 50,4%.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή