Γιατί σε όλες τις μετρήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί των πολιτικών του αντιπάλων, και μάλιστα με διαφορά έναντι του Αλέξη Τσίπρα;

Οι αριθμοί της οικονομίας και οι παρεμβάσεις του δημιουργούν ένα ασφαλές πεδίο διαφοράς που καταγράφεται -σε κάθε μέτρηση- άνω των 6 μονάδων! Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη για πολλούς λόγους!

Ωστόσο οι κυριότεροι είναι:

1) Το πρόγραμμα της ΝΔ

Οι «γαλάζιες» εξαγγελίες είναι κοστολογημένες κοντά στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, καθένα από τα οποία είναι μετρημένο ώστε να μη μας βάζει σε κίνδυνο νέου μνημονίου, ενώ έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν. Όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, «αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, αναπτύσσεται σε πέντε κεφάλαια -την παραγωγική, την κοινωνική, την πράσινη και ψηφιακή, τη δίκαιη και την ισχυρή Ελλάδα- και έχει έντονα αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο».

2) Οι έωλες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι υποσχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επόμενη τετραετία, κατά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ξεπερνούν τα 83 δισ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρωθυπουργός, «όσα παρουσιάζει ο κύριος Τσίπρας ως πρόγραμμα συνιστούν μια εξωπραγματική έκθεση ιδεών, που, εάν ποτέ υλοποιούνταν, θα οδηγούσε σε νέα μνημόνια και χρεοκοπία»…

3) Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών

Έχει επιτευχθεί ανάπτυξη, από την οποία τα μέσα εισοδήματα έχουν βελτιωθεί, παρά το γεγονός ότι επλήγησαν από τον πληθωρισμό, όπως επίσης δημιουργία θέσεων εργασίας, αυξήσεις σε συντάξεις και επιδόματα. Παράλληλα, εισήχθη ως μέτρο η κάλυψη ρήτρας ρεύματος και σειρά οικονομικών ρυθμίσεων που δεν έβαλαν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία. Η χώρα πέτυχε 12 αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη πτώση στον λόγο χρέους - ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο. Εύλογα ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «από τους διεθνείς παράγοντες, τους επενδυτές, τους οίκους αξιολόγησης, πιστοποιείται σε όλες τις αναφορές τους ότι η ελληνική οικονομία, ύστερα από μια δεκαετή κρίση, μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Και αυτό ισχύει και για τις τράπεζες».

4) Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας

Για τον βηματισμό της επόμενης τετραετίας ο κ. Μητσοτάκης τονίζει: «Έχω πολλές φορές περιγράψει την πρώτη μας τετραετία ως μία τετραετία στην οποία χτίζουμε ένα σπίτι, έχουμε βάλει τα θεμέλια και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε τους ορόφους. Το σπίτι όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Για να ολοκληρωθεί το σπίτι της σύγχρονης Ελλάδας, μιας Ελλάδας η οποία θα γίνει πραγματικά μία ευρωπαϊκή χώρα, χρειαζόμαστε μία τετραετία ακόμα».

5) Η «πρώτη φορά» Τσίπρα

Όταν ρωτούν τον πρωθυπουργό σχετικά, απαντά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Άκουγα τον κύριο Τσίπρα να λέει: “Δώστε μου την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσω χωρίς μνημόνια”. Μα στο τρίτο μνημόνιο μας έβαλε εκείνος με τις καταστροφικές επιλογές του το 2015. Με την ίδια λογική, μπορώ να πω και εγώ: “Δώστε μου την ευκαιρία να κυβερνήσω χωρίς κορονοϊό, χωρίς μεταναστευτική κρίση, χωρίς ένταση με την Τουρκία”. Δεν θα το πω, όμως, γιατί για μένα η κρίση δεν είναι άλλοθι».



Πίνακας: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ


6) Η διαχείριση κρίσεων

Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης υπερέχει του κ. Τσίπρα στη διαχείριση κρίσεων. «Η δουλειά μας είναι να διαχειριζόμαστε τις κρίσεις. Και οι κρίσεις που διαχειριστήκαμε εμείς ήταν όλες εισαγόμενες. Δεν τις δημιουργήσαμε εμείς, όπως έκανε ο κύριος Τσίπρας με τις καταστροφικές επιλογές του. Έχουμε αποκτήσει λοιπόν την εμπειρία, έχουμε ένα απολύτως ρεαλιστικό πρόγραμμα, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, πώς θα το κάνουμε και με ποιους ανθρώπους θα το κάνουμε», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.

7) Η εμπιστοσύνη των πολιτών

Όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός υπερτερεί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ερώτηση επί θεμάτων εμπιστοσύνης. «Είμαστε έτοιμοι, αν μας εμπιστευθούν οι πολίτες, να ξεκινήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη…», σημειώνει σχετικά ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Πιστεύω ακράδαντα, λοιπόν, ότι η δεύτερη τετραετία θα είναι ακόμα πιο παραγωγική. Θα είναι μια τετραετία ακόμη μεγαλύτερων αλλαγών προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας, ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

8) Η στήριξη των νέων οικογενειών

Η ΝΔ προχώρησε στην ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και με αυξημένο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, χαμηλό ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέους, την επιδοτούμενη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, τη διαμόρφωση χώρων φύλαξης βρεφών στους χώρους των επιχειρήσεων, τον θεσμό των «Νταντάδων της γειτονιάς», την επταήμερη άδεια για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και το εννεάμηνο της άδειας μητρότητας.

9) Οικονομία και ανάπτυξη

Η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών 49% του ΑΕΠ (έναντι 40% το 2019). Και οι εξαγωγές αυτές δεν αφορούν μόνο τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Αφορούν και σημαντικές εξαγωγές αγαθών σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, οι ξένες επενδύσεις ήταν 1 δισ. ευρώ ετησίως στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ το 2021 ξεπέρασαν τα 5 και το 2022 τα 7 δισ. ευρώ.

10) Εθνικά θέματα

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, η αμυντική θωράκιση της χώρας, η αντιμετώπιση της επίθεσης στον Έβρο και η σθεναρή στάση στα Ελληνοτουρκικά δίνουν πολλούς πόντους στον πρωθυπουργό.

Δημοσιεύτηκε στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» στις 14/5