Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στη δημοσίευση παραπλανητικού, τουρκικής επινόησης χάρτη στην αγγλόφωνη έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και μετά τις σχετικές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτριος Ζεβελάκης, απέστειλε επιστολή στη Le Monde, στην οποία επεσήμανε τη λανθασμένη πρακτική αναδημοσίευσης χάρτη, ο οποίος απεικονίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην τουρκική επικράτεια συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και ελληνικά νησιά.

Επιπλέον, ζήτησε την άμεση διαγραφή του χάρτη και την αποφυγή αναπαραγωγής του από την αγγλόφωνη και γαλλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, προς αποκατάσταση της ορθότητας και ακρίβειας των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται, καθώς και προς αποφυγή πρόκλησης σύγχυσης στο αναγνωστικό κοινό.

Η εφημερίδα Le Monde έχει ήδη διαγράψει τον συγκεκριμένο χάρτη από τον ιστότοπό της.

Το δημοσιεύμα που προκάλεσε αντιδράσεις 

Στον χάρτη, διακρίνονταν οι περιοχές που έχουν «κερδίσει» οι δύο μονομάχοι, Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι οποίοι έχουν στρέψει, πλέον, το βλέμμα τους στον β' γύρο της 28ης Μαΐου.

Αυτό που προκαλούσε ήταν το γεγονός πως... τα μισά νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Σύμη, η Κως, η Λέρος, η Χίος και η Ικαρία είχαν συμπεριληφθεί στις... τουρκικές περιοχές που ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου!

Δείτε τον αρχικό χάρτη που είχε αναπαράξει η LeMonde από το Anadolu:

_1

Στη συνέχεια, ωστόσο, η γαλλική εφημερίδα διόρθωσε το σφάλμα και παρουσίασε νέο χάρτη, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά νησιά στην τουρκική επικράτεια.

_2