Στα parapolitika.gr μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στο Ηράκλειο, Φραγκίσκος Παρσαύρης.

Ειδικότερα, μιλώντας λίγες μόλις ημέρες πριν την κάλπη, ξεκαθαρίζει ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ, τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας που εντάσσουν και το ίδιο το κόμμα σε αυτό το πλαίσιο, το «τρίτο πρόσωπο» που επικαλείται ο πρόεδρος του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης για τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά και το δικό του όραμα για τον τόπο της εκλογικής του καθόδου, το Ηράκλειο.

Υπογραμμίζει πως «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, εδώ και μήνες έχει καταθέσει 12 προτεραιότητες, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την οποιαδήποτε συζήτηση την επομένη των εκλογών», καθιστώντας σαφές ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συμβάλλει δημιουργικά συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον ο λαός μας δώσει μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης και κατοχύρωσης της πολιτικής μας αυτονομίας».




Ακόμη, εκφράζει την αισιοδοξία του για τη δυναμική του κόμματος στην Κρήτη, με τον ίδιο να τονίζει ότι «στο Ηράκλειο θα εκλέξει δύο βουλευτές», ενώ τέλος, αναφέρει «σήμερα, η μόνη βιώσιμη, δίκαιη και δημοκρατική διέξοδος στα προβλήματα της χώρας και του λαού μας είναι το προοδευτικό πλαίσιο εθνικής συνεννόησης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής».

Aναλυτικά οι δηλώσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη τίθεται το ερώτημα για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Υπό ποιους όρους μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, εφόσον δεν βγαίνουν οι αριθμοί;

Κυβέρνηση θα υπάρξει. Θα ψηφίσει ο σοφός λαός, θα δούμε τους συσχετισμούς και θα δούμε ο καθένας βάσει της ιδεολογίας και των προτεραιοτήτων του πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Το πραγματικό ερώτημα – διακύβευμα των εκλογών είναι σε ποια επιτέλους χώρα θέλουμε να ζούμε. Σε μια χώρα της οποίας το κράτος θα συνεχίσει να αποτελεί το λάφυρο του εκάστοτε νικητή των εκλογών και να υπηρετεί τα συμφέροντα των πελατειακών δικτύων του ή σε μια χώρα όπου το κράτος δικαίου θα λειτουργεί εγγυώμενο το δημόσιο συμφέρον και ενθαρρύνοντας τις κοινωνικές πρωτοβουλίες, που δημιουργούν νέες προοπτικές και προετοιμάζουν ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας; Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, εδώ και μήνες έχει καταθέσει 12 προτεραιότητες, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την οποιαδήποτε συζήτηση την επομένη των εκλογών. Επειδή, όμως, η πολιτική δεν λειτουργεί σε συνθήκες εργαστηρίου, τονίζουμε ότι το κυβερνητικό παρελθόν του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα, αποτελεί εμπόδιο για το σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής έναν εκ των δύο.

O πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλάει για τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση συνεργασίας. Πώς μπορεί αυτό να καταστεί εφικτό, τη στιγμή που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορούν για «μικρομεγαλισμό»;

Όποιος μας κατηγορεί για «μικρομεγαλισμό», ας αναζητήσει σε άλλα κόμματα τους πρόθυμους συνεργάτες. Ο μεν κ. Τσίπρας ας αναζητήσει τα κακέκτυπα του Καμένου, ο δε κ. Μητσοτάκης ας απευθυνθεί στην άκρα δεξιά. Την ελληνική κοινωνία δεν την απασχολεί, άλλωστε, η πολιτική αποκατάσταση των δύο υποτιθέμενων μονομάχων. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πάνω στους προγραμματικούς άξονες που έχουμε παρουσιάσει είναι έτοιμο να συμβάλλει δημιουργικά συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον ο λαός μας δώσει μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης και κατοχύρωσης της πολιτικής μας αυτονομίας. Της αυτονομίας που αποτελεί προϋπόθεση αλλαγής του πολιτικού παραδείγματος και του μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας.

Διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ είχε μεγάλη εκλογική βάση στην Κρήτη. Πώς μπορεί η «αλλαγή» που επικαλείστε να ξεκινήσει ξανά από το νησί;

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τον ενθουσιασμό και τον παλμό της κομματικής μας βάσης σε όλο το νομό Ηρακλείου. Χαίρομαι γιατί τα θετικά δείγματα γραφής είναι πολλά, γιατί καθημερινά τους τελευταίους μήνες, σε αυτό τον αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί, βιώνω τη δυναμική και τις δυνατότητες της Παράταξης. Της Παράταξης που γεννήθηκε σε αυτόν εδώ τον τόπο. Γιατί πρέπει να το θυμόμαστε και να το λέμε δυνατά και καθαρά. Οι ρίζες της δικής μας Παράταξης ξεκινούν από την Κρήτη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το νησί μας είναι ταυτισμένο με την αλλαγή. Την Κυριακή, το ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη όχι μόνο θα καταγράψει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, αλλά στο Ηράκλειο για παράδειγμα θα εκλέξει δύο βουλευτές.

Είστε υποψήφιος στο Ηράκλειο, μία περιοχή με μεγάλα πλεονεκτήματα αλλά και φυσικά, δυνατότητες ανάπτυξης. Ποιο είναι το δικό σας όραμα για τον τόπο και πως σκοπεύετε να το επιτύχετε, εφόσον εκλεγείτε;

Το σημαντικότερο κεφάλαιο κάθε τόπου είναι οι άνθρωποι του. Οι νέοι επιστήμονες που διακρίνονται στον επιστημονικό και επαγγελματικό τους τομέα. Οι εργαζόμενοι που καθημερινά ξεπερνούν τις δυνατότητές τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η κινητήριος δύναμη στο δρόμο για την ανάπτυξη του τόπου μας. Τα επόμενα χρόνια το Ηράκλειο θα καταστεί κόμβος στον τομέα των αερομεταφορών ύστερα από την κατασκευή του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι, αλλά και ενεργειακή γέφυρα ύστερα από τη διασύνδεση των καλωδίων μεταφοράς ενέργειας. Με αυτά τα δεδομένα ο τόπος μας έχει ανάγκη έναν μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό που θα στηρίζεται στη βάση της βιωσιμότητας και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Αν οι Ηρακλειώτες μου δώσουν εντολή εκπροσώπησης δεσμεύομαι να κινηθώ από την πρώτη στιγμή πάνω σε έξι βασικούς άξονες: Την επιτάχυνση για τη δημιουργία μιας έξυπνης πόλης και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την ενίσχυση των δίκαιων και συμπεριληπτικών, αλλά και ανεκτικών κοινωνιών, την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη, την ενδυνάμωση της τοπικής μας δημοκρατίας και τη σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών, μεταξύ των περιοχών πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νομού.

Τέλος, ποια θεωρείτε ότι είναι τα διακυβεύματα για το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες της 21ης Μαΐου;

Οι εθνικές κάλπες της 21ης Μαΐου συνιστούν μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μοίρα της πατρίδας μας. Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε μια ακόμη χαμένη δεκαετία για τον ελληνικό λαό και ιδίως τις νέες γενιές. Σήμερα, η μόνη βιώσιμη, δίκαιη και δημοκρατική διέξοδος στα προβλήματα της χώρας και του λαού μας είναι το προοδευτικό πλαίσιο εθνικής συνεννόησης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Στον πυρήνα του προγράμματός μας βρίσκεται η ανάγκη για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης του τόπου, που θα υπηρετεί τις αρχές της εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας και της προοπτικής χωρίς επικίνδυνες περιπέτειες.

Οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα αναδείξουν μια νέα δυναμική για τον τόπο. Τα μεγάλα διακυβεύαματα έχουν ήδη τεθεί και αφορούν τη στάση του κάθε κόμματος στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική και βεβαίως την αντίληψή μας για το κοινωνικό κράτος. Και στα δύο αυτά ζητήματα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.