Τα τελευταία χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε μεγάλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η κυρίαρχη κατεύθυνση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και άλλες κρατικές παρεμβατικές πολιτικές, που στο παρελθόν είχαν εγκαταλειφθεί για χάρη μιας ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης. Ασφαλώς δεν έγιναν ξαφνικά σοσιαλδημοκράτες όλοι αυτοί που κάποτε μιλούσαν για λιγότερο κράτος.

Μέσα όμως στις συνθήκες του σοκ που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αντιλήφθηκαν οι περισσότεροι ότι οι συνταγές του νεοφιλελευθερισμού δεν μπορούν να προστατεύσουν ούτε τις οικονομίες, ούτε και τις κοινωνίες τους. Έτσι είδαμε να ενισχύονται τα εθνικά συστήματα υγείας και οι δομές του κοινωνικού κράτους. Αντίθετα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται όχι μόνο να μην έχει μετακινηθεί από τις ιδεολογικές της εμμονές για άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση της δημοσίας υγείας, αλλά γι’ αυτήν η πανδημία αποτέλεσε μόνο μια σύντομη παύση στην υλοποίηση του προγράμματός της.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ως η παράταξη που δημιούργησε το εθνικό σύστημα υγείας, αποτελεί σήμερα τον αυθεντικό εκφραστή μιας πολιτικής που θέτει την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας, πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής, πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα και ζητά τη διάθεση του 10% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για το σκοπό αυτό. Άλλωστε, φάνηκε μέσα στην πανδημία τα προηγούμενα χρόνια, ότι το ΕΣΥ αποτέλεσε το μοναδικό καταφύγιο των πολιτών μέσα στην κρίση.

Με δεδομένο ότι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιούν ότι η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει μελλοντικά ακόμη σοβαρότερες πανδημίες και κρίσεις από αυτή του Covid-19, οι περισσότερες χώρες φαίνεται να προσανατολίζονται στην δημιουργία ανθεκτικών δημόσιων δομών υγείας. Τον ίδιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει και η χώρα μας και το ΠΑΣΟΚ θα πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την προσπάθεια.

*Η Τόνια Αντωνίου είναι υποψήφια βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής