Αποστολή στο Κάουνας: Αλέξανδρος Σόμογλου
Φωτογραφίες: Αντώνης Νικολόπουλος

Στην πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δόθηκε από το πρωί του Σαββάτου το… τζάμπολ των ελληνικών βουλευτικών εκλογών με 171 συνολικά συμπατριώτες μας να ασκούν στη Λιθουανία το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στη λίστα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα δύο κέντρα που έχουν στηθεί σε Κάουνας και Βίλνιους, βρίσκονται στην πλειοψηφία τους ονόματα φίλων του Ολυμπιακού που ταξίδεψαν στη χώρα της Βαλτικής για να ζήσουν τη μαγεία του Final Four της Euroleague, αλλά όχι μόνο.

Όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της εκλογικής διαδικασίας, στις λίστες των ψηφοφόρων υπάρχουν και ονόματα Ελλήνων πολιτών που ζουν μόνιμα σε γειτονικές χώρες όπως η Ουκρανία ή η Πολωνία και εκμεταλλεύτηκαν τη δημιουργία εκλογικών κέντρων στη Λιθουανία για να μπορέσουν να ψηφίσουν χωρίς να πραγματοποιήσουν το μακρινό ταξίδι προς την Ελλάδα.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφίζει στο Βίλνιους με 120 συμπατριώτες μας  να ασκούν εκεί το εκλογικό δικαίωμα και άλλους 51 να το πράττουν στο Κάουνας.

Ο Χρήστος Σκούτας από τη Θεσσαλονίκη ήταν ένας από τους Έλληνες που προέβλεψαν έγκαιρα την παρουσία του Ολυμπιακού στο Final Four και μερίμνησαν να καταθέσουν το απαραίτητο αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών για να μπορέσουν να ψηφίσουν στη Λιθουανία.

«Ήμουν πολύ αισιόδοξος από το ξεκίνημα της σεζόν για την πορεία της ομάδας και φρόντισα να καταθέσω πολύ νωρίς την αίτηση στο Υπουργείο. Μόλις έμαθα ότι θα λειτουργούσαν εκλογικά τμήματα στο Κάουνας, και μου δινόταν η ευκαιρία να ψηφίσω, εννοείται ότι θα το έκανα», μας υπογράμμισε ο Χρήστος Σκούτας στη συνάντηση που είχαμε λίγο μετά την… ψήφο του.

5893827
5893829
5893832
5893878
5893896
5893873

Σε ότι αφορά το δίλημμα που του θέσαμε «ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού ή αυτοδυναμία του κόμματός του στις εκλογές», ήταν άκρως… λειτουργικός: «Κούπα του Θρύλου αυτή την Κυριακή και αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουλίου».

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί (με βάσει τις πληροφορίες που μας μετέφεραν οι υπεύθυνοι διενέργειας των εκλογών) ότι ο αριθμός των Ελλήνων που θα ψήφιζε σήμερα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος, αλλά τα περισσότερα αιτήματα των φίλων του Ολυμπιακού κατατέθηκαν ετεροχρονισμένα και δεν ήταν δυνατόν να γίνουν δεκτά.

«Οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι μπορούσαν να καταθέσουν το αίτημα δώδεκα μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ ο νόμος αναφέρει ότι το συγκεκριμένο αίτημα πρέπει να κατατεθεί τουλάχιστον δώδεκα μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών», μας διευκρίνισαν.

Το πιο αισιόδοξο, πάντως, μήνυμα της εκλογικής διαδικασίας στο Κάουνας; Ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ήταν νέοι σε ηλικία άνθρωποι!