Μεγάλη νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη προδιαγράφει το exit poll, καθώς η ΝΔ δείχνει να προσεγγίζει τα ποσοστά του 2019 και λαμβάνει ποσοστό που θα της έδινε αυτοδυναμία με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

Σύμφωνα με τα ποσοστά του exit poll, η ΝΔ φαίνεται ότι θα λάβει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να εμφανίσει και άλλες απώλειες, καθώς η τόσο μεγάλη διαφορά που κατέγραψε το exit poll δεν μπορεί να θεωρηθεί αναστρέψιμη, επομένως δεν θα έχει την δυνατότητα να πολώσει το κλίμα ενόψει της δεύτερης κάλπης.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη διαφορά των δύο κομμάτων όχι μόνο ξεπερνά τις 10 μονάδες, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που να χάνει πάνω από 4 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, σηματοδοτεί την αρχή μίας εσωτερικής κρίσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, δείχνει να «πιάνει» τον στόχο του για «ισχυρό διψήφιο ποσοστό». Παράλληλα, εκτιμάται ότι με τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στις κάλπες δεν πρόκειται να μπει στο παιχνίδι των διερευνητικών, επιλέγοντας το ρόλο του «πραγματικού εκφραστή της αντιπολίτευσης». Άλλωστε, οι πρώτες διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη επαναλάμβαναν την κατηγορία προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι «ο μέγας χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος του ΚΚΕ, όπου η καμπάνια του έγινε πολύ πιο προσιτή και προσεγγίσιμη προς τους πολίτες, ενώ την έκπληξη της βραδιάς αποτελεί η Πλεύση Ελευθερίας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου