Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη στις 12:30 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως προτάσσει το Σύνταγμα, του ανέθεσε την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής 21/5.

5896017

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη ΤσίπραΟ κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον κ. Τσίπρα ότι το τηλεφώνημα ήταν τυπικό, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που ανέλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο της διερευνητικής του εντολής.

Μετά τις επικοινωνίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

5890756

Το απόγευμα η κ. Σακελλαροπούλου θα καλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παραλάβει την διερευνητική εντολή, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες και αυτός με τη σειρά του, θα την επιστρέψει λίγες ώρες αργότερα.

5894556

Αργά το βράδυ ή αύριο το πρωί η διερευνητική εντολή θα δοθεί στο τρίτο κόμμα και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις ώστε ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ.

Σύμφωνα με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα η σύγκλιση της Βουλής ήταν καθορισμένη για την 1η Ιουνίου και καθώς θα πρέπει να υπάρξει προθεσμία 25 ημερολογιακών ημερών για τις επόμενες εκλογές, κρίθηκε αναγκαίο και θα αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα εντός των επόμενων ωρών ώστε να συγκληθεί η Βουλή 27 Μαΐου ημέρα Σάββατο.

5895962__1_

Την Κυριακή θα ακολουθήσει η εκλογή προεδρείου της Βουλής και αμέσως μετά η διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιουνίου. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας το Σάββατο θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όπου θα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις στήριξης για νέα κυβέρνηση. Μετά τη σύσκεψη θα ανακοινωθεί η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Σαρμά η οποία θα ορκιστεί την επόμενη μέρα και θα μείνει μέχρι την εκλογική διαδικασία της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, προαλείφεται για τη θέση της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας.